Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 27 april 2010, nr. WJZ/206831 (8289) houdende wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling restauratie speciale projecten in verband met toevoeging van een project

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 43 van het Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke subsidieregeling restauratie speciale projecten wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van onderdeel i vervalt ‘en’.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd dat luidt:

  • k. Synagoge aan de Hofstraat te Alkmaar.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van onderdeel i vervalt ‘en’.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd dat luidt:

  • k. Synagoge aan de Hofstraat te Alkmaar: € 300.000.

C

In artikel 6, eerste lid, artikel 7, tweede lid, en artikel 13, eerste lid, wordt telkens ‘artikel 3’ vervangen door: artikel 2.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 29 april 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

TOELICHTING

In verband met de besteding van het crisisbudget woningbouw wordt aan de Tijdelijke subsidieregeling restauratie speciale projecten een beschermd monument toegevoegd ten behoeve waarvan voor de restauratie van dit monument subsidie kan worden verstrekt.

Oorspronkelijk zou de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie subsidie voor dit pand verstrekken, maar omdat het een rijksmonument betreft, is besloten dat de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap subsidie verstrekt, vanwege de kennis en expertise die over de subsidiëring van rijksmonumenten aanwezig is bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het monument dat wordt toegevoegd aan de Tijdelijke subsidieregeling restauratie speciale projecten is de Synagoge aan de Hofstraat te Alkmaar. Er is hier sprake van restauratie en herbestemming van de huidige kerk tot synagoge (de oorspronkelijke functie) en ontmoetingsruimte, gecombineerd met realisatie van enkele woningen. De verschraling van de directe omgeving wordt hiermee tegengegaan. De Stichting Alkmaarse Synagoge gaat het complex gebruiken om aandacht te vestigen op de mogelijke gevolgen van intolerantie en discriminatie.

Deze wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling restauratie speciale projecten vindt kort na de inwerkingtreding van die regeling plaats. Daarom zijn geen afzonderlijke bepalingen voor de subsidieverstrekking ten behoeve van de synagoge te Alkmaar nodig. Het project kan dit jaar starten en voor het indienen van een aanvraag voor subsidieverlening is nog voldoende tijd (tot 1 augustus 2010). Door de latere toevoeging van dit monument ontstaan er ook geen andere complicaties bij de subsidieverstrekking op grond van de regeling.

Tevens wordt in de Tijdelijke subsidieregeling restauratie speciale projecten een correctie aangebracht in enkele artikelen ten aanzien van een verwijzing naar artikel 3 van die regeling in plaats van artikel 2. Het gaat hierbij om het beschermde monument Justus van Effencomplex. In artikel 3 wordt dit monument ook genoemd, maar de verwijzing naar het genoemde monument in artikel 2 is juister.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Naar boven