Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 23 december 2009, nr. VGP/VC 2977764 , houdende wijziging van de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

Gelet op artikel 53, eerste lid, onder b, en tweede lid, van verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PbEG L 31), alsmede op de artikelen 2, derde lid, en 4, onder c, van het Warenwetbesluit Invoer levensmiddelen uit derde landen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002)1 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onder b, wordt:

1. ‘EG-noodmaatregel’ vervangen door: EU-noodmaatregel;

2. ‘beschikking’ telkens vervangen door: maatregel.

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Handelen in strijd met een EU-noodmaatregel is een strafbaar feit, voor zover die noodmaatregel een verordening is.

  • 2. Eet- en drinkwaren worden vanuit een derde land binnen Nederlands grondgebied gebracht en verhandeld met inachtneming van de bij of krachtens een EU-noodmaatregel gestelde voorschriften, voor zover die noodmaatregel een besluit is.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

In 2002 is gepubliceerd verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PbEG L 31), verder te noemen: verordening (EG) 178/2002.

Krachtens artikel 53, eerste lid, onder b, en tweede lid, van verordening (EG) 178/2002 kunnen door de Commissie van de Europese Unie (verder: de Commissie) noodmaatregelen worden vastgesteld wanneer blijkt dat een levensmiddel, ingevoerd uit een derde land, waarschijnlijk een ernstig risico inhoudt voor onder andere de gezondheid van de mens. Noodmaatregelen treden veelal op de dag van publicatie in werking.

Een door de Commissie vastgestelde noodmaatregel inzake levensmiddelen uit derde landen dient onverwijld te worden uitgevoerd krachtens de Warenwet. Daarom was het noodzakelijk een voorziening te treffen waardoor dergelijke noodmaatregelen direct van toepassing zijn in Nederland. Daartoe is vastgesteld de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002). Sinds de inwerkingtreding van die regeling (17 november 2006) was handelen in strijd met een dergelijke noodmaatregel verboden bij artikel 2, tweede lid, van het Warenwetbesluit Invoer levensmiddelen uit derde landen juncto artikel 2 van de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002).

Bij het vaststellen van de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002) is ervan uitgegaan dat door de Commissie vastgestelde noodmaatregelen, steeds de juridische vorm van een beschikking zouden hebben. Tot 28 november 2009 bleek die veronderstelling juist te zijn2.

Op 28 november 2009 zijn evenwel twee noodmaatregelen vastgesteld in de vorm van een verordening3. In verband daarmee was het noodzakelijk in de definitie van het begrip EG-noodmaatregel in artikel 1, onder b, van meergenoemde Warenwetregeling, tot uitdrukking te brengen dat alle krachtens artikel 53, eerste lid, onder b, en tweede lid, van verordening (EG) 178/2002 vastgestelde maatregelen onder die definitie vallen. Voorts diende handelen in strijd met een noodmaatregel die de vorm van een verordening heeft, te worden aangewezen als een strafbaar feit. Deze regeling zorgt daarvoor.

Door de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon4 is de Europese Unie rechtsopvolger van de Europese Gemeenschap. Alle door de Europese Gemeenschap verrichte rechtshandelingen zijn daarom nog steeds geldig als zijnde rechtshandelingen van de Europese Unie. Het Verdrag van Lissabon brengt mee dat in het EU-Verdrag thans niet langer wordt gesproken van een beschikking van de Commissie, maar van een besluit. De terminologie van de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002) is daarop aangepast.

Door bovengenoemde rechtsopvolging omvat een verwijzing naar een besluit in artikel 2, tweede lid, van de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002) dus tevens een verwijzing naar vóór 1 december 2009 door de Europese Commissie vastgestelde beschikkingen.

Verder werd in de regeling gesproken van ‘EG-noodmaatregel’. Dat is vervangen door: EU-noodmaatregel.

Sinds de inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling is de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002) dus ook van toepassing op verordening (EG) 1151/2009 en verordening (EG)1152/EG. Handelen in strijd met die verordeningen is verboden bij artikel 2, derde lid, van het Warenwetbesluit Invoer levensmiddelen uit derde landen juncto artikel 2, eerste lid, van de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002).

Handelen in strijd met artikel 2, tweede lid, van de Warenwetregeling noodmaatregelen invoer levensmiddelen uit derde landen (verordening (EG) 178/2002), is verboden bij artikel 2, tweede lid, van het Warenwetbesluit Invoer levensmiddelen uit derde landen. Dat verbod betreft dus EU-noodmaatregelen die de vorm van een besluit (tot 1 december 2009: beschikking) hebben.

Voor op grond van een EU-noodmaatregel door de VWA uitgevoerde controles wordt een retributie in rekening gebracht op basis van artikel 2a, eerste lid, van het Warenwetbesluit retributies levensmiddelen en artikel 4, eerste lid, van de Warenwetregeling vaststelling van tarieven voor retributies levensmiddelen 2008 (werkelijke kosten).

Deze regeling heeft geen gevolgen door de administratieve lasten voor de burger of het bedrijfsleven, en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Stcrt. 2007, 223.

XNoot
2

Zie laatstelijk beschikking nr. 2009/727/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 30 september 2009 betreffende noodmaatregelen van toepassing op uit India ingevoerde schaaldieren bestemd voor menselijke consumptie of voor diervoeding (PbEU L 258).

XNoot
3

Verordening (EG) nr. 1151/2009 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 27 nobember 2009 (PbEU L 313) tot vaststelling van bijzondere eisen voor de invoer van zonnebloemolie van oorsptong of verzonden uit Oekraïne wegens de risico's van verontreiniging met minerale olie en tot intrekking van beschikking 2008/433/EG.

Verordening (EG) nr. 1152/2009 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 27 november 2009 (PbEU L 313) tot vaststelling van bijzondere voorwaarden voor de invoer van bepaalde levensmiddelen uit bepaalde derde landen in verband met het risico van verontreiniging met aflatoxinen en tot intrekking van beschikking 2006/504/EG.

XNoot
4

Verdrag van 13 december 2007, Trb. 2008, 11.

Naar boven