Besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat, houdende een wijziging van het Besluit aanwijzing toezichthouders waterbeheer tot aanwijzing van toezichthouders van het Havenbedrijf Rotterdam

26 april 2010

Nr. CEND/HDJZ-2010/287 sector WAT

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op artikel 8.3 van de Waterwet;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1, vierde lid, van het Besluit aanwijzing toezichthouders waterbeheer wordt na ‘Nautische Sector van Haven Amsterdam’ ingevoegd: en het Havenbedrijf NV, Divisie Havenmeester, te Rotterdam.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2010.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Verkeer en Waterstaat, ter attentie van de Hoofddirectie Juridische Zaken, sector Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20906, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum, nummer of kenmerk), en

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

TOELICHTING

Dit besluit wijst personen werkzaam bij het Havenbedrijf Rotterdam, Divisie Havenmeester, aan als toezichthouder voor de hoofdstukken 5, 6 (waterbeheer) en artikel 10.1 (internationale verplichtingen) van de Waterwet.

De Divisie Havenmeester is een onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam NV dat zich bezig houdt met de afwikkeling, ordening en de veiligheid van de scheepvaart in de haven van Rotterdam. Hiertoe zijn de medewerkers van deze afdeling thans aangewezen als buitengewoon opsporingsambtenaar en toezichthouder voor de Wet vervoer gevaarlijke stoffen, de Binnenvaartwet en de Herziene Rijnvaartakte. De aldaar werkzame medewerkers verrichten tevens controles uit ten behoeve van het toezicht op de naleving van het Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart aan boord van schepen in en rond de Rotterdamse haven. Deze controles richten zich mede op het voorkomen van ongewenste emissies in oppervlaktewaterlichamen. Dit deel van de controles valt nu onder de werking van de nieuwe Waterwet en de medewerkers van de Divisie Havenmeester zijn om deze reden op grond van artikel 8.3 van de Waterwet aangewezen. De Waterwet maakt slechts de aanwijzing van ambtenaren mogelijk. Organisaties kunnen dan ook uitsluitend worden aangewezen, als hun werknemers ambtenaren zijn in de zin van Ambtenarenwet of de Wet privatisering ABP. Laatstgenoemde wet heeft een ruimer bereik dan de Ambtenarenwet; zo vallen medewerkers van het Havenbedrijf NV te Rotterdam hier ook onder. Ambtenaren van de gemeente Amsterdam werkzaam bij de Nautische Sector van Haven Amsterdam zijn reeds aangewezen voor controles in het kader van het Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven