Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën van 19 april 2010, nr. BOA/206320, tot instelling van de tijdelijke baten-lastendienst Dienst Uitvoering Onderwijs (Instellingsbesluit tijdelijke baten-lastendienst Dienst Uitvoering)

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën,

handelend in overeenstemming met het gevoelen van de Ministerraad;

Gelet op artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001 en artikel 7 van de Regeling Baten-lastendiensten 2007;

Besluiten:

Artikel 1

  • 1. Aan de Dienst Uitvoering Onderwijs wordt de status van tijdelijke baten-lastendienst, als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001, verleend.

  • 2. De tenaamstelling van de baten-lastendienst komt te luiden: Dienst Uitvoering Onderwijs.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2010.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit tijdelijke baten-lastendienst Dienst Uitvoering Onderwijs.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

A. Rouvoet.

De Minister van Financiën,

J.C. de Jager.

TOELICHTING

In het kader van de fusie van de IB-Groep en CFI tot de nieuwe rijksdienst Dienst uitvoering Onderwijs is besloten om hiervoor de organisatievorm van baten-lastendienst te kiezen. Vanwege het afwijkend financieel beheer schrijft het artikel 10 van de Comptabiliteitswet 2001 een zorgvuldige instellingsprocedure voor. Deze procedure is uitgewerkt in de Regeling Baten-lastendiensten 2007.

Na toetsing door het ministerie van Financiën, is het voorstel tot instelling behandeld in de Ministerraad. Vervolgens is dit in het kader van de voorhangprocedure op 12 juni 2009 gemeld aan de Tweede Kamer (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008–2009, 31 982, nr. 1). De Tweede Kamer heeft vragen gesteld die op 24 juni 2009 bij Nota van verslag beantwoord zijn in samenhang met het fusieproces van IB-Groep en CFI (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008–2009, 31 944, nr. 7). Dit heeft ertoe geleid dat de Tweede Kamer kon instemmen met het verlenen van de tijdelijke status. Als formeel slotstuk van het instellingstraject dient een instellingsbesluit door de minister van OCW en de minister van Financiën te worden ondertekend.

De status van tijdelijke baten-lastendienst wordt op grond van artikel 7 van de Regeling Baten-lastendiensten 2007 voor maximaal drie jaar gegeven. Het streven is om binnen deze termijn te voldoen aan de instellingsvoorwaarden (op het gebied van een efficiënte en effectieve resultaatsturing) voor een volwaardige en definitieve baten-lastendienst.

Naar boven