Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 23 april 2010 IVV/LZW/2010/6303, tot vaststelling van de Regeling klokuren 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 1:4, derde lid, van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten, artikel 41a van de Algemene Kinderbijslagwet en artikel 26a van de Algemene nabestaandenwet;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder Wet Wajong: Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten.

Artikel 2

De persoon, bedoeld in artikel 1:4, eerste lid, onderdeel e, van de Wet Wajong wordt, indien deze persoon lessen of stages volgt van gemiddeld minder dan 213 klokuren per kwartaal, toch aangemerkt als studerende indien deze:

  • a. een opleiding aan een instelling voor hoger onderwijs als bedoeld in de artikelen 1.8 of 6.9 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, dan wel een daarmee gelijkwaardige opleiding in of buiten Nederland volgt met een studiebelasting van ten minste 1680 uur per jaar;

  • b. een andere studie of opleiding volgt dan genoemd onder a, met een studiebelasting van ten minste 1600 uur per jaar; of

  • c. in het examenjaar van een meerjarige studie of opleiding ten minste gemiddeld 162 klokuren per kwartaal lessen of stages volgt.

Artikel 3

De Regeling klokuren 1998 wordt ingetrokken.

Artikel 4

  • 1. Artikel 2, eerste lid, van de Regeling klokuren 1998, zoals dat luidde op de dag voorafgaande aan de datum van inwerkingtreding van deze regeling, blijft van toepassing op het kind, bedoeld in artikel 41a van de Algemene Kinderbijslagwet, alsmede op het kind, bedoeld in artikel 26a van de Algemene nabestaandenwet.

  • 2. Dit artikel vervalt met ingang van 1 oktober 2014.

Artikel 5

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin de regeling wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2010.

Artikel 6

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling klokuren 2010.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 april 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

De Regeling klokuren 1998 wordt ingetrokken, omdat, als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet tot wijziging van de Algemene Kinderbijslagwet en de Algemene nabestaandenwet in verband met aanpassing aan de invoering van de kwalificatieplicht in de Leerplichtwet 1969 en het aanbrengen van een aantal vereenvoudigingen in de Algemene Kinderbijslagwet alsmede enkele andere aanpassingen van die wet (Stb. 2010, 74), het begrip klokuren voor de rechthebbenden op grond van de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) en de Algemene nabestaandenwet (Anw) niet langer wordt gehanteerd. Daarvoor in de plaats is de kwalificatieplicht gekomen, die regelt dat kinderen van 16 of 17 jaar moeten voldoen aan de verplichtingen van de Leerplichtwet 1969, met het doel hun startkwalificatie te behalen.

De Regeling klokuren 1998 regelde echter ook het aantal klokuren dat nodig was om aangemerkt te worden als studerende in de zin van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong). Dit is nog wel van betekenis. De klokuren voor de Wet Wajong worden daarom in de Regeling klokuren 2010 opgenomen. Het aantal klokuren voor de Wet Wajong is niet gewijzigd. Dit betekent dat een jonggehandicapte die een opleiding volgt aan een instelling voor hoger onderwijs met een studiebelasting van ten minste 1680 uur per jaar, wordt aangemerkt als studerende. Voor een andere studie of opleiding geldt de klokureneis van 1600 uur.

De klokureneis in de AKW en de Anw blijft nog wel gelden voor de rechthebbende kinderen die óp respectievelijk vóór 1 oktober 2009 reeds 16 jaar of ouder waren. Voor hen blijft daarom ook artikel 2, eerste lid, van de Regeling klokuren 1998 zoals dat luidde voor deze regeling in werking trad, van toepassing. Dit artikel vervalt met ingang van 1 oktober 2014: de dag na de datum waarop de laatste Anw-ers uit deze groep 21 jaar zijn geworden.

Deze regeling werkt terug tot en met 1 april 2010, de datum dat de wijziging van de Anw in werking trad.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

Naar boven