Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 22 april 2010, nr. 2010-0000260445, DCB/CZW/WVOB, houdende wijziging van het Voorzieningenstelsel Uitzendingen Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in verband met de toepassing op politie-ambtenaren en enkele wetstechnische verbeteringen

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 4 van het Besluit beschikbaarstelling ambtenaren aan de Nederlandse Antillen en Aruba;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorzieningenstelsel uitzendingen Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel b komt te luiden:

b. de belanghebbende:

de ambtenaar, bedoeld in artikel 2 of artikel 3 van het Besluit beschikbaarstelling ambtenaren aan de Nederlandse Antillen en Aruba, die voor de duur van langer dan een jaar beschikbaar wordt gesteld.

2. In onderdeel k, onder 4, wordt ‘buitenlandtoelage’ vervangen door: uitzendtoelage.

3. In onderdeel o, aanhef, onder 1 en onder 5, wordt “het buitenland” vervangen door: een gebied buiten Nederland.

4. Onderdeel q komt te luiden:

q. berekeningsbasis:

het twaalfvoud van de bezoldiging die betrokkene geniet op het berekeningstijdstip, vermeerderd met de aanspraak op de vakantie-uitkering en in voorkomende gevallen verhoogd met de toelage wegens verblijf in een gebied buiten Nederland.

5. Na onderdeel q wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel q door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

r. gebied buiten Nederland:

een gebied binnen het Koninkrijk, dat buiten het Europese deel daarvan is gelegen.

B

In het opschrift van hoofdstuk 3 wordt ‘Toelage-buitenland’ vervangen door: Uitzendtoelage.

C

Artikel 3.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste, tweede en derde lid wordt ‘toelage buitenland’ en ‘buitenlandtoelage’ telkens vervangen door: uitzendtoelage.

2. In het derde lid, aanhef en onder e, worden ‘in buitenland’ en ‘in het buitenland’ vervangen door: in een gebied buiten Nederland.

D

In artikel 3.2, tweede en derde lid, wordt ‘buitenlandtoelage’ vervangen door: uitzendtoelage.

E

In artikel 4.6, eerste lid, en artikel 6.1, eerste, vierde, vijfde en zesde lid, wordt ‘het buitenland’ vervangen door: een gebied buiten Nederland.

F

Na artikel 9.3 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9.3a

  • 1. In afwijking van artikel 9.3 is deze regeling van toepassing op ambtenaren als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van het Besluit beschikbaarstelling ambtenaren aan de Nederlandse Antillen en Aruba die langer dan een jaar beschikbaar worden gesteld op of na 1 januari 2010. De eerste volzin is van overeenkomstige toepassing indien het een verlenging van een voor die datum aangevangen beschikbaarstelling betreft.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde ambtenaren kunnen bij toepassing van deze regeling geen aanspraken meer ontlenen aan de voor de politieambtenaren geldende tijdelijke voorzieningen inzake vergoedingen bij uitzending naar de Nederlandse Antillen en Aruba.

G

In artikel 9.5, tweede volzin, vervalt de zinsnede ‘de in het kader van de samenwerking tussen de landen in het Recherche Samenwerkingsteam uitgezonden politieambtenaren en’.

H

In bijlage 2, tabellen 1 en 2, wordt ‘toelage buitenland’ telkens vervangen door: uitzendtoelage.

ARTIKEL II

De Regeling beschikbaarstelling ambtenaren aan de Nederlandse Antillen en Aruba wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten.

TOELICHTING

1. Algemeen

Het Voorzieningenstelsel uitzendingen Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VUBZK) was ingevolge artikel 9.5 tot een nader te bepalen datum niet van toepassing op politieambtenaren die worden uitgezonden naar de Nederlandse Antillen of Aruba in het kader van deelname aan een Recherche Samenwerkingsteam aldaar (hierna: RST-ambtenaren). Deze wijziging strekt ertoe deze beperking in de toepassing op te heffen. Voorheen werden aan uitgezonden RST-ambtenaren voorzieningen toegekend op basis van de Tijdelijke Afspraken uitzendvoorwaarden KLPD-RST (TAU), ook wel de door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties getroffen voorlopige voorzieningen genoemd. In plaats van de aanspraken op basis van deze tijdelijke voorziening krijgen ook RST-ambtenaren voortaan recht op de voorzieningen op basis van het VUBZK. Met de politievakorganisaties is op 24 september 2009 overeengekomen dat het VUBZK van toepassing is op uitgezonden politieambtenaren en dat ook verlengingen van uitzendingen onder het VUBZK vallen.

Daarnaast is van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele wettechnische onvolkomenheden te herstellen, die worden toegelicht in het artikelsgewijze deel van deze toelichting.

2. Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

De gewijzigde omschrijving van het begrip ‘de belanghebbende’ in artikel 1.1, onderdeel b, sluit beter aan bij de grondslag van het VUBZK, het Besluit beschikbaarstelling ambtenaren aan de Nederlandse Antillen en Aruba.

In artikel 1.1, onderdeel q, was ten onrechte een verwijzing opgenomen naar het Bezoldigingsbesluit Rijksambtenaren 1984. Aangezien dat besluit slechts van toepassing is op rijksambtenaren, en niet op de andere groepen ambtenaren, en het begrip ‘bezoldiging’ is gedefinieerd in artikel 1.1, onderdeel q, kan de verwijzing naar het BBRA vervallen. Het begrip ‘bezoldiging’ verwijst immers naar het brutosalaris ingevolge de bezoldigingsregeling waarin de belanghebbende bij zijn Nederlandse werkgever laatstelijk is ingedeeld.

In het vijfde onderdeel wordt als artikel 1.1, onderdeel r, een omschrijving van het begrip ‘gebied buiten Nederland’ toegevoegd. Ook deze toevoeging strekt ertoe de regeling beter in overeenstemming te brengen met de grondslag van de regeling. Het VUBZK kan immers, gelet op het Besluit beschikbaarstelling ambtenaren aan de Nederlandse Antillen en Aruba niet van toepassing zijn op beschikbaarstellingen buiten de Nederlandse Antillen en Aruba. Tevens is in artikel 1.1 in verband hiermee de term ‘buitenland’ in onderdeel o aangepast.

Artikel I, onderdelen B, C, D, E en H

Aangezien het VUBZK niet van toepassing kan zijn op beschikbaarstellingen buiten de Nederlandse Antillen en Aruba, zijn de termen ‘buitenland’, ‘buitenlandtoelage’ en ‘toelage buitenland’ in enkele artikelen aangepast. De term ‘buitenlandtoelage’ is daarbij vervangen door ‘uitzendtoelage’. In de praktijk zal de uitzendtoelage echter nog geregeld worden aangeduid als ‘buitenlandtoelage’.

Artikel I, onderdeel F

Er is een nieuw artikel 9.3a ingevoegd, dat enkele overgangsregels bevat als gevolg van het van toepassing worden van het VUBZK op uitgezonden politieambtenaren die gaan deelnemen aan een recherchesamenwerkingsteam. De VUBZK is ingevolge het nieuwe artikel 9.3a, eerste lid, niet van toepassing op RST-ambtenaren die zijn uitgezonden vóór 1 januari 2010. Gedurende de resterende termijn van de uitzending blijven de oorspronkelijke uitzendvoorwaarden van toepassing. Bij een verlenging van de beschikbaarstelling na 1 januari 2010 wordt het VUBZK van toepassing op de betrokken RST-ambtenaar met ingang van het tijdstip waarop de verlenging is ingegaan. Wanneer het VUBZK van toepassing is, kunnen ingevolge artikel 9.3a, tweede lid, vanzelfsprekend geen aanspraken meer worden ontleend aan eerdere voorzieningen.

Artikel I, onderdeel G

Dit onderdeel strekt ertoe politieambtenaren onder de werking van het VUBZK te brengen. Uit de tweede zin van artikel 9.5 wordt de uitzondering van de werking van het VUBZK voor politieambtenaren die ten behoeve van het Recherche Samenwerkingteam worden uitgezonden, dan ook geschrapt.

Artikel II

Abusievelijk is de Regeling beschikbaarstelling ambtenaren aan de Nederlandse Antillen en Aruba, de voorloper van het VUBZK, nog niet ingetrokken. Deze oude regeling wordt daarom nu alsnog ingetrokken.

Artikel III

De wijziging van het VUBZK werkt terug tot en met 1 januari 2010, zodat het VUBZK conform de afspraak met de vakorganisaties van toepassing is op alle beschikbaarstellingen (van langer dan een jaar) van RST-ambtenaren, die hebben plaatsgevonden vanaf die datum. De terugwerkende kracht stemt overeen met de informatievoorziening zoals deze heeft plaatsgevonden aan alle betrokkenen. Zij zijn voorafgaand aan de uitzending hierover geïnformeerd en de uitzendovereenkomsten zijn gebaseerd op de toepassing van het VUBZK.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten.

Naar boven