Besluit van de Minister van Justitie van 20 april 2010, kenmerk 5650915/10, houdende aanwijzing van het Nederlands Forensisch Instituut als hulpverleningsdienst van het Ministerie van Justitie

De Minister van Justitie,

Gelet op artikel 1, tweede lid, onder d, van de Regeling optische en geluidssignalen 2009;

Besluit:

Artikel 1

Als hulpverleningsdienst als bedoeld in artikel 29, eerste lid van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt aangewezen: het Nederlands Forensisch Instituut.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 1 maart 2009.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit NFI als hulpverleningsdienst Ministerie van Justitie.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 20 april 2010

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

TOELICHTING

In artikel 29, eerste lid van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt het voeren van optische en geluidssignalen toegestaan aan politie, brandweer, diensten voor spoedeisende medische hulpverlening en andere door de minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen hulpverleningsdiensten. Een nadere regeling hieromtrent is te vinden in de Regeling optische en geluidssignalen 2009.

De Regeling optische en geluidssignalen 2009 bevat regels ten aanzien van het gebruik van optische en geluidssignalen (voorrangssignalen) en retroreflecterende voorzieningen op het niveau van de ministeriële regeling. Bij het opstellen van de regeling is ervoor gekozen om de lijst van hulpdiensten op te schonen. Als direct gevolg hiervan is het sinds de inwerkingtreding van deze Regeling voor het Nederlands Forensisch Instituut niet meer mogelijk om bij inzet voor een dringende taak gebruik te maken van optische en geluidssignalen.

In de Regeling optische en geluidssignalen 2009 is evenwel gekozen voor de constructie dat de betrokken minister zelf de onder zijn verantwoordelijkheid vallende dienst ten behoeve van crisisbeheersing en rampenbestrijding aanwijst. Artikel 1, tweede lid onderdeel d biedt hiertoe de mogelijkheid. Uiteraard is het wel de bedoeling dat het Nederlands Forensisch Instituut de bevoegdheid behoudt om zonodig optische en geluidssignalen te voeren om kenbaar te maken dat het een dringende taak vervult. Het onderhavige aanwijzingsbesluit strekt hiertoe.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

Naar boven