Kennisgeving besluiten voor windenergie in de Zuidlob (gemeente Zeewolde)

Met ingang van vrijdag 23 april 2010 tot en met vrijdag 4 juni 2010 liggen de besluiten voor windenergie in de Zuidlob (gemeente Zeewolde) ter inzage. Deze besluiten hebben gezamenlijk de uniforme openbare voorbereidingsprocedure doorlopen, overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht.

Achtergrond

Zuidlob Wind BV i.o., bestaande uit een samenwerking tussen de agrarische inwoners van het gebied de Zuidlob in de gemeente Zeewolde – verenigd in windmolenvereniging de Zuidlob – en N.V. NUON Duurzame Energie, willen 36 windturbines realiseren in drie lijnopstellingen (zie markeringen in onderstaande figuur).

Deze windturbines leveren een forse bijdrage aan de doelstellingen uit het werkprogramma Schoon en Zuinig van het kabinet.

stcrt-2010-6123-001.png

Besluiten

De locatie van de drie lijnopstellingen is vastgelegd in een inpassingsplan dat is vastgesteld door de Ministers van Economische Zaken en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Dit inpassingsplan gaat, na vaststelling, deel uitmaken van het desbetreffende bestemmingsplan van de betrokken gemeente Zeewolde. Voor het inpassingsplan is een milieueffectrapport (plan-MER) opgesteld om in beeld te brengen welke gevolgen de windturbines hebben voor het milieu en om te waarborgen dat het milieubelang een volwaardige rol speelt in de besluitvorming. Naast het inpassingsplan zijn voor het project diverse op aanvraag te nemen besluiten nodig:

Bestuursorgaan

Besluiten

College van Burgemeester en Wethouders van gemeente Zeewolde

1. Vergunning ex artikel 8.1 lid 1 Wet milieubeheer (milieuvergunning)

2. 8 vergunningen ex artikel 40 Woningwet (bouwvergunningen voor de verschillende windturbinevarianten, inclusief onderstation)

De Minister van Economische Zaken heeft als aangewezen minister de voorbereiding gecoördineerd van een groot deel van de op aanvraag en ambtshalve te nemen besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van windenergie in de Zuidlob.

Al deze besluiten doorlopen gelijktijdig dezelfde procedure. Ontwerpen van deze besluiten hebben van vrijdag 28 augustus 2009 tot en met donderdag 8 oktober 2009 ter inzage gelegen. Op deze ontwerpbesluiten en het ontwerpinpassingsplan zijn bij de bevoegde bestuursorganen in totaal 11 zienswijzen binnengekomen.

Rekening houdend met deze zienswijzen, voor zover van toepassing op deze besluiten, hebben de bevoegde bestuursorganen de besluiten daadwerkelijk genomen.

De besluiten op aanvraag worden op 22 april 2010 door de Minister van Economische Zaken, als aangewezen minister, bekendgemaakt door toezending aan Zuidlob Wind BV i.o. en door middel van deze publicatie. Het inpassingsplan wordt door middel van deze publicatie door de Ministers van Economische Zaken en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer bekendgemaakt.

Naast deze besluiten is er nog een aantal overige voor het project ambtshalve te nemen besluiten benodigd. De Minister van Economische Zaken zal als aangewezen minister tevens de voorbereiding van de coördinatie van deze nieuwe ronde van op aanvraag te nemen ambtshalve besluiten op zich nemen. Naar verwachting zullen deze ontwerpbesluiten, die nodig zijn voor de uitvoering van windenergie in de Zuidlob, in augustus 2010 ter inzage gaan.

Waar kunt u de besluiten inzien?

Het rijksinpassingsplan, het milieueffectrapport (plan-MER) en de bovengenoemde aanvragen, besluiten en andere relevante stukken zullen met ingang van vrijdag 23 april 2010 tot en met vrijdag 4 juni 2010 tijdens reguliere openingstijden, ter inzage liggen bij:

  • Ministerie van Economische Zaken, Informatiecentrum, Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag, telefoon 070-379 89 11;

  • Gemeentehuis van Zeewolde, Servicebalie, Raadhuisplein 1, telefoon 036-522 94 00.

Alle stukken zijn ook op internet beschikbaar: www.bureau-energieprojecten.nl.

Hoe kunt u beroep instellen?

Tegen alle besluiten (gezamenlijk) kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd.

Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van maandag 26 april 2010 tot en met vrijdag 4 juni 2010. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze over het ontwerp van het besluit naar voren heeft gebracht.

Indien tegen een of meer van de besluiten beroep wordt ingesteld, kan, overeenkomstig het bepaalde in artikel 36 van de Wet op de Raad van State en artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht, een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend. Dit verzoek moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Nadere informatie

Voor het verkrijgen van een exemplaar van een besluit, voor het verkrijgen van nadere informatie over de inhoud daarvan, of voor informatie over het instellen van beroep kunt u contact opnemen met Bureau Energieprojecten, telefoon 070-379 89 79.

De besluiten kunt u ook downloaden via www.bureau-energieprojecten.nl.

Naar boven