Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 29 maart 2010, nr. K&L2010009476, houdende vaststelling van de uiterste datum van indiening van subsidieaanvragen voor de Tijdelijke sloopregeling personen- en bestelauto’s

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op artikel 15.13, tweede lid, van de Wet milieubeheer;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke sloopregeling personen- en bestelauto’s wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na ‘2 augustus 2009’ ingevoegd: en voor 21 april 2010, 17.00 uur;

2. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. Voorafgaand aan een aanvraag tot subsidievaststelling kan na 2 augustus 2009 en voor 21 april 2010, 17.00 uur, een aanvraag tot subsidieverlening worden ingediend.

3. Het vierde lid komt te luiden:

  • 4. In afwijking van het eerste lid wordt, als een aanvraag tot subsidievaststelling is voorafgegaan door een aanvraag tot subsidieverlening, de aanvraag tot subsidievaststelling ingediend binnen zes maanden na ontvangst van de aanvraag tot subsidieverlening.

B

In artikel 2.6 wordt ‘mits er voor dit doel voldoende middelen beschikbaar zijn op de begroting van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer’ vervangen door: met inachtneming van de gevolgen voor dit plafond van artikel 2.4, eerste en derde lid.

C

Artikel 3.1 wordt na ‘1 januari 2011’ ingevoegd: , met dien verstande dat zij van toepassing blijft op aanvragen om subsidie die zijn ingediend voor de datum van inwerkingtreding van deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 29 maart 2010

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.C. Huizinga-Heringa.

TOELICHTING

Het subsidieplafond van de Tijdelijke sloopregeling personen- en bestelauto’s van € 80 miljoen is nagenoeg bereikt.

Op verzoek van de brancheorganisaties wordt met deze wijzigingsregeling aan zowel autobedrijven als kopers duidelijkheid gegeven tot wanneer nog subsidieaanvragen kunnen worden ingediend die – mits aan de voorwaarden van de sloopregeling wordt voldaan – nog gegarandeerd tot subsidieverlening zullen leiden. Immers, de ‘slooppremie’ wordt voorgeschoten door de autobedrijven, terwijl op een gegeven moment niet meer zeker was of zij dat geld nog in het kader van de sloopregeling terug zouden krijgen. Daarom is de Tijdelijke sloopregeling personen- en bestelauto’s zodanig gewijzigd dat aanvragen tot subsidieverlening tot 21 april 2010, 17.00 uur, kunnen worden ingediend.

Door de formulering van artikel 2.4, vierde lid (nieuw) kunnen aanvragen tot subsidievaststelling die voorafgegaan zijn door een tijdige aanvraag tot subsidieverlening, nog worden ingediend tot zes maanden na de ontvangst van die aanvraag tot subsidieverlening.

Door de wijziging in artikel 2.6 wordt het subsidieplafond automatisch verhoogd met het bedrag dat noodzakelijk is om tijdig ingediende subsidieaanvragen te honoreren.

Bij de totstandkoming van de Tijdelijke sloopregeling personen- en bestelauto’s is nagelaten een bepaling op te nemen voor de instandhouding van de rechtsgevolgen van die regeling na het vervallen daarvan met ingang van 1 januari 2011. Dit is met name van belang in geval van beroepen die na die datum nog in behandeling zijn.

Vanwege de spoedeisendheid van de regeling kon niet worden voldaan aan het systeem van vaste verandermomenten van inwerkingtreding van regelgeving en moest een beroep worden gedaan op de desbetreffende uitzonderingsgrond.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.C. Huizinga-Heringa.

Naar boven