stcrt-2010-5241-001.png Kennisgeving bestemmingsplan en PlanMER Botlek-Vondelingenplaat

Burgemeester en wethouders van Rotterdam maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 7.11c van de Wet milieubeheer (Wm), opnieuw bekend dat een bestemmingsplan en een milieueffectrapport (PlanMER) voor het haven- en industriegebied Botlek-Vondelingenplaat (inclusief Madroelhaven) wordt voorbereid. Het proces van het bestemmingsplan/planm.e.r. wordt in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam NV doorlopen.

Aanleiding

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf willen de Rotterdamse haven laten ‘groeien in balans’. Dat wil zeggen dat de verdere ontwikkeling van de haven met oog voor de omgeving gebeurt. In het Havenplan 2020 is het beleid geformuleerd om de kwaliteit van de Rotterdamse haven verder te ontwikkelen, de bestaande (milieu)ruimte in het havengebied zo goed mogelijk te benutten. Een nieuw bestemmingsplan voor Botlek-Vondelingenplaat en de Madroelhaven moet dit helpen mogelijk te maken.

Plangebied

Het plangebied ligt aan de zuidoever van de Nieuwe Waterweg in het westen van de gemeente Rotterdam. Het gebied wordt in het noorden begrensd door Vlaardingen in de Nieuwe Waterweg en de Nieuwe Maas, in het oosten door de snelweg A4 ter hoogte van Pernis, in het zuiden door Brielle, Bernisse en Spijkenisse langs het Hartelkanaal en Hoogvliet en in het westen door Rozenburg en het Calandkanaal. De totale oppervlakte van het plangebied is ongeveer 3500 hectare.

PlanMERplicht

Voor een groot gedeelte van de Botlek-Vondelingenplaat legt het bestemmingsplan het bestaande type bedrijvigheid vast. Daarbij wordt naar ruimte gezocht voor ontwikkeling en intensivering van het ruimtegebruik daarbinnen. Er zijn enkele terreinen in het plangebied waar een ander soort gebruik kan worden toegestaan. Daar zal in het bestemmingsplan mogelijk een type bedrijvigheid worden vastgelegd die afwijkt van het huidige gebruik.

Het bestemmingsplan maakt vestiging van bedrijven mogelijk met activiteiten die zijn opgenomen in de onderdelen C of D van de bijlage van het Besluit m.e.r. 1994. Deze activiteiten zijn mogelijk besluitMER(beoordelings-)plichtig. Om deze reden dient op grond van artikel 7.2 lid 2 van de Wm voor het bestemmingsplan een planMER opgesteld te worden.

Planm.e.r.-procedure

In de notitie Reikwijdte& Detailniveau (NR&D) wordt een voorstel gedaan over de onderzoeken in het planMER. In het planMER worden de nieuwe, mogelijk gemaakte ontwikkelingen in het bestemmingsplan getoetst aan de beschikbare milieuruimte. Op basis hiervan worden knelpunten en mogelijke maatregelen in beeld gebracht. Mocht uit de voortoets uit de PlanMER blijken, dat voor de opstelling van het bestemmingsplan een passende beoordeling gemaakt moet worden, dan zal deze in het plan-MER worden opgenomen.

Mogelijkheden voor inspraak

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft op 24 november 2009 besloten om de NR&D voor advies toe te zenden aan bestuursorganen, maatschappelijke partijen. Door middel van de kennisgeving dd. 2 december 2009 is dit bekendgemaakt. In verband met wijziging in m.e.r.wetgeving per 1 juli 2010 wordt alsnog de mogelijkheid geboden aan eenieder om zienswijzen in te dienen tegen dit voornemen en de NR&D. Dit is een gevolg van het overgangsrecht uit de nieuwe regelgeving. De NR&D zal gedurende een periode van 6 weken van 9 april 2010 tot 20 mei 2010 ter inzage gelegd worden bij:

  • de Stadswinkel Centrum,stadhuis Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie) openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur; behalve op donderdag (09.00 uur tot 13.30 uur).

  • de Stadswinkel van de deelgemeente Hoogvliet, Middenbaan Noord 47.

Gedurende bovengenoemde termijn kan eenieder over het voornemen en de NR&D schriftelijk gemotiveerde zienswijzen kenbaar maken aan:

College van B&W

door tussenkomst van de directeur van de dS+V, RO/Bestemmingsplannen,

postbus 6699

3002 AR Rotterdam.

De NR&D is te raadplegen via www.rotterdam.nl/bestemmingsplanneninprocedure.

Het planMER maakt als milieuonderbouwing onderdeel uit van het voorontwerp, ontwerp en het definitieve bestemmingsplan. Het planMER zal tegelijkertijd met het voorontwerpbestemmingsplan worden gepubliceerd en ter inzage worden gelegd. Er is dan inspraak mogelijk. Na verwerking van de inspraakreacties wordt een ontwerpbestemmingsplan opgesteld, met de mogelijkheid voor eenieder om zienswijzen in te dienen. Dit zal, na verwerking van de zienswijzen uiteindelijk leiden tot een definitief door de gemeenteraad van Rotterdam vastgesteld bestemmingsplan voor Botlek – Vondelingenplaat en de Madroelhaven. Hiertegen is beroep mogelijk bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Rotterdam, 7 april 2010

Burgemeester en wethouders voornoemd,

Namens dezen:

H. Goedhart

Algemeen directeur dS+V.

Naar boven