Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 25 maart 2010, nr. WJZ/176918 (8276), houdende wijziging van de Regeling behandeling bezwaarschriften OCW in verband met het samengaan van CFI en de IB-Groep tot de Dienst Uitvoering Onderwijs alsmede wijziging van de Regeling vaste vergoeding voorzitters Commissie voor bezwaarschriften OCW

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 7:2 tot en met 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 4, eerste lid, van het Besluit vergoedingen adviescolleges en artikel 6 van de Regeling behandeling bezwaarschriften OCW;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling behandeling bezwaarschriften OCW wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel f. vervalt na de puntkomma het woord ‘en’.

2. Onderdeel g. wordt vervangen door: DUO: Dienst Uitvoering Onderwijs;

3. Na onderdeel g. worden drie onderdelen toegevoegd, luidende:

  • h. DG-DUO: directeur-generaal van de DUO;

  • i. WSF2000: Wet studiefinanciering 2000; en

  • j. WTOS: Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst en ‘CFI’ wordt vervangen door: DUO.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 2. Het bepaalde in de artikelen 4 tot en met 9 is niet van toepassing op de behandeling van bezwaarschriften ingediend tegen besluiten op grond van de WSF2000 en de WTOS.

  • 3. Het bepaalde in de artikelen 6 tot en met 9 is niet van toepassing op de behandeling van bezwaarschriften waarop de Regeling adviescommissie bezwaarschriften uitgelote gegadigden van toepassing is.

C

In artikel 4, eerste lid wordt ‘CFI’ vervangen door: DUO.

D

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het tweede lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: Indien dit om technische redenen niet mogelijk is dan wel naar het oordeel van degene, bedoeld in het eerste lid, die de hoorzitting leidt, dan wel van de voorzitter van de commissie, bedoeld in artikel 6, niet wenselijk is, wordt een schriftelijk verslag gemaakt.

2. De punt aan het einde van het derde lid wordt vervangen door een zinsnede, luidende: , dan wel de Regeling adviescommissie bezwaarschriften uitgelote gegadigden ter zake anders voorschrijft.

E

In artikel 6 wordt ‘hoofddirecteur van CFI’ vervangen door: DG-DUO.

F

In artikel 7, zesde lid, wordt ‘hoofddirecteur van CFI’ vervangen door: DG-DUO.

ARTIKEL II

In artikel 1, tweede lid, van de Regeling vaste vergoeding voorzitters Commissie voor bezwaarschriften OCW wordt ‘280 werkuren’ vervangen door: 132 werkuren.

ARTIKEL III

Artikel 1, tweede lid, van de Regeling vaste vergoeding voorzitters Commissie voor bezwaarschriften OCW, zoals dat artikel luidde op 31 januari 2010, blijft van toepassing met betrekking tot de afhandeling van betalingsverplichtingen die voor die datum zijn ontstaan.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met dien verstande dat:

  • a. Artikel I in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, en daarbij terugwerkt tot en met 1 januari 2010; en

  • b. Artikel II in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, en daarbij terugwerkt tot en met 1 februari 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

A. Rouvoet.

TOELICHTING

Wijziging Regeling behandeling bezwaarschriften OCW

Algemeen

Per 1 januari 2010 zijn de uitvoeringsorganisaties IB-Groep en CFI gefuseerd en is de baten-lastendienst Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) ingesteld als onderdeel (agentschap) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De instelling van de dienst heeft plaatsgevonden door opname daarvan in het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008. Gezien deze nieuwe situatie is het noodzakelijk de Regeling behandeling bezwaarschriften OCW op enige technische aspecten te herzien.

De organisatie en coördinatie van het afhandelen van bezwaarschriften was reeds belegd bij CFI en op grond van de Wet verzelfstandiging informatiseringsbank ook bij de IB-Groep als zelfstandig bestuursorgaan. Hierin komt geen verandering in die zin dat de rechtsopvolger van CFI en IB-Groep, DUO, de afhandeling van bezwaarschriften in het kader van door haar uit te voeren wet- en regelgeving voortzet alsmede ook zorg draagt voor de afhandeling van bezwaarschriften gericht tegen primaire beslissingen van OCW m.u.v. hetgeen in artikel 2 van de regeling reeds is bepaald.

Bezwaren in het kader van de WSF2000 en de WTOS

In het kader van de behandeling van bezwaarschriften tegen besluiten o.g.v. de Wet studiefinanciering 2000 en Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (bezwaren die voorheen werden behandeld door de IB-Groep) is in artikel 7.3 van de WSF2000 en artikel 7.2 van de WTOS bepaald dat de artikelen 7:2 tot en met 7:9 van de Algemene wet bestuursrecht niet van toepassing zijn op (kort samengevat) bezwaarschriften ingediend in het kader van deze wetten. Bij de behandeling van deze categorie van bezwaarschriften wordt als uitgangspunt dan ook niet gehoord. Derhalve wordt deze categorie van bezwaren in deze regeling voor wat betreft het hoorproces buiten beschouwing gelaten, zie het nieuwe tweede lid van artikel 3.

In individuele gevallen bestaat overigens de mogelijkheid om tijdens een bezwaarprocedure in het kader van de WSF2000 of WTOS bij wijze van uitzondering toch te horen, bijvoorbeeld schriftelijk of telefonisch. Deze regeling is op dergelijke situaties niet van toepassing.

Samenhang met de Regeling adviescommissie bezwaarschriften uitgelote gegadigden

De directeur-generaal DUO heeft op 15 december 2009 de Regeling adviescommissie bezwaarschriften uitgelote gegadigden vastgesteld. Deze regeling is gepubliceerd in Stcrt. 2009, 20614, van 31 december 2009. Om ongewenste samenloop te voorkomen is de behandeling van bezwaarschriften die onder de Regeling adviescommissie bezwaarschriften uitgelote gegadigden vallen (bezwaren tegen besluiten op grond van de Regeling aanmelding en selectie hoger onderwijs) in de hier voorliggende regeling uitgezonderd. Zie het nieuwe derde lid van artikel 3.

Het horen

De hoorzitting wordt opgenomen met geluidsapparatuur. Het verslag van de hoorzitting zal worden beperkt tot het opnemen van een korte weergave in het advies (als het horen bij de commissie betreft) of beslissing op bezwaar (als sprake is van ambtelijk horen).

Met deze wijziging wordt het voorgaande op een enkel aspect genuanceerd. In geval een geluidsopname technisch niet mogelijk is dan wel er naar het oordeel van de horende ambtenaar (of commissievoorzitter) ernstige bezwaren zijn (of worden gemaakt door een aanwezige belanghebbende) tegen het maken van een geluidsopname kan worden teruggevallen op het maken van een schriftelijk verslag. Het zal dan altijd gaan om een zakelijk en beknopt verslag.

Met de samenvoeging van CFI en IB-Groep was ook op het punt van de openbaarheid van hoorzittingen een nadere nuancering nodig. De hoofdregel is en blijft dat hoorzittingen openbaar zijn. Maar bijvoorbeeld in lesgeldzaken is openbaar horen onwenselijk gezien de persoonlijke omstandigheden en het recht op privacy van de burger.

In het derde lid van artikel 5 is reeds gepoogd een waarborg te bieden voor privacybescherming in dergelijke gevallen. Echter die bescherming gaat minder ver dan de privacybescherming in de Regeling adviescommissie bezwaarschriften uitgelote gegadigden (zie artikel 6, vierde lid, van die regeling) waar horen achter gesloten deuren juist de norm is, en horen in het openbaar alleen mogelijk is als de voorzitter met instemming van de belanghebbenden (de ‘indiener’ in termen van de Regeling adviescommissie bezwaarschriften uitgelote gegadigden) daartoe besluit. Omdat artikel 5 wel op de behandeling van dergelijke bezwaarschriften van toepassing is, is het derde lid van dat artikel uitgebreid met een nieuwe zinsnede waarbij wordt aangesloten op de systematiek van de Regeling adviescommissie bezwaarschriften uitgelote gegadigden.

Verder is overal waar dat van toepassing is de term (hoofddirecteur van) CFI steeds vervangen door DUO resp. DG-DUO.

Wijziging Regeling vaste vergoeding voorzitters Commissie voor bezwaarschriften OCW

Bij de instelling van de commissie voor de behandeling van bezwaarschriften binnen OCW ontvingen de voorzitter en plaatsvervangende voorzitters een vergoeding per zitting op basis van het Vacatiegeldenbesluit 1988. Naar aanleiding van wijzigingen in de regelgeving inzake de bezoldiging van onafhankelijke (advies)commissies krijgen de voorzitters vanaf 1 januari 2009 een vaste vergoeding op basis van 280 werkuren per jaar. Dit aantal uren was gebaseerd op het verwachte aantal zittingen in 2009.

Gelet op de ervaringen die over 2009 zijn opgedaan met de Regeling behandeling bezwaarschriften OCW en de Regeling vaste vergoeding voorzitters Commissie voor de bezwaarschriften OCW is in goed overleg met de voorzitters besloten om de vergoeding naar beneden bij te stellen. Directe aanleiding hiervoor is dat het aantal zittingen van de commissie aanzienlijk lager is dan verwacht.

De nieuwe bezoldiging gaat in op 1 februari 2010, met eerbiediging ten aanzien van de afwikkeling van verplichtingen ontstaan in 2009 en januari 2010. De betrokken voorzitters zijn reeds op de hoogte van deze regeling zodat er geen bezwaren bestaan tegen de terugwerkende kracht op grond van artikel IV van deze regeling.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

A. Rouvoet.

Naar boven