Regeling houdende wijziging van de Regeling werkmap

25 maart 2010

Nr. CEND/HDJZ-2010/363 sector S&W

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op artikel 2.4:2, derde lid, van het Arbeidstijdenbesluit vervoer;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling werkmap wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 komt te luiden:

Artikel 3

  • 1. De werkmap wordt niet uitgegeven dan na goedkeuring door de Minister van Verkeer en Waterstaat van het door de uitgever aan hem voorgelegde ontwerp.

  • 2. De uitgever van de werkmap houdt een registratie bij van door hem uitgegeven werkmappen.

B

De bijlage wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage, die ter inzage wordt gelegd bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Regeling werkmap. De bepaling dat de werkmap wordt uitgegeven door de Staatsdrukkerij en Uitgeversbedrijf vervalt.

In artikel 3 van de Regeling werkmap van de Minister van Verkeer en Waterstaat en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd in 1998 vastgelegd dat de werkmap voor de registratie van rij- en rusttijden door taxichauffeurs in het kader van het Arbeidstijdenbesluit vervoer (Atbv) werd afgegeven door de Staatsdrukkerij en Uitgeversbedrijf. Destijds was 100% van de aandelen van de Staatsdrukkerij en Uitgeversbedrijf (thans: SDU Uitgevers) nog in handen van de rijksoverheid. De werkmap is door SDU Uitgevers – op eigen kosten – ontwikkeld en in de loop van de tijd bijgesteld in nauwe samenspraak en afstemming met het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

In de Tweede Kamer is weerstand gebleken tegen de huidige prijszetting van de werkmap. De prijs hiervan bedroeg in 2009 € 37,50 exclusief BTW en verzendkosten. Behalve de kosten van fysieke productie houdt de hoogte van deze prijs verband met eisen in verband met beveiliging en verkrijgbaarheid, die bij elkaar genomen de werkmap tot een gecompliceerd product maken. Hierbij dient te worden aangetekend dat grote afnemers ruime korting kregen, oplopend tot 35%. Voorbeeld hiervan zijn verenigingen van vervoerondernemers, die hun leden hierin konden laten delen.

Om de prijsstelling onderhevig te doen zijn aan marktwerking, wordt het met de onderhavige regeling mogelijk dat naast SDU Uitgevers ook andere aanbieders de werkmap leveren en aldus toetreden tot deze markt.

Borging van de kwaliteit van de werkmap is van direct belang voor de handhaving. De eisen waaraan de werkmap dient te voldoen, en die zijn neergelegd in het door de minister vastgestelde model, worden daarom gehandhaafd. De minister van Verkeer en Waterstaat toetst producten van aanbieders aan deze eisen, en verleent na positieve beoordeling goedkeuring voor de introductie.

Uitgangspunt is dat de uitgegeven werkmap uniek en fraudebestendig is. Elke werkmap moet uniek genummerd zijn. De uitgever draagt er zorg voor dat de nummers van de werkmappen die hij uitgeeft niet dezelfde kunnen zijn als die van andere uitgevers. Om dit te garanderen legt de uitgever zijn ontwerp vóór uitgifte ter goedkeuring aan de Minister van Verkeer en Waterstaat voor.

Elke werkmap moet zijn voorzien van één of meerdere betrouwbare echtheidskenmerken.

Elke uitgever houdt een betrouwbare en actuele registratie van alle uitgegeven werkmappen bij.

Een bepaald type werkmap geldt niet dan na goedkeuring door de minister als een wettig registratiemiddel in de zin van het Atbv.

Sdu Uitgevers past met ingang van 2010 een algemene korting van 30% toe, die een afgeleide vormt van de voorheen bestaande uiteenlopende korting voor grotere afnemers. Dit betekent dat alle afnemers kunnen profiteren van een lagere prijs.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven