stcrt-2010-4879-001.png Bestemmingsplan Centrum Ommen (Westflank)

Het college van de gemeente Ommen maakt op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad van Ommen op 18 februari 2010 heeft besloten het bestemmingsplan Centrum Ommen (Westflank) gewijzigd vast te stellen.

Ligging en begrenzing van het plangebied

Het plangebied van het bestemmingsplan ‘Centrum Ommen (Westflank)’ omvat de westflank van het centrum van Ommen en wordt globaal begrensd door de Vechtoever tot aan de Prinses Julianastraat, de Bermerstraat, de Wethouder Paarhuisstraat, de Varsenerstraat, de Voormars en het parkeerterrein direct ten westen van de Markt, samen met een deel van het aangrenzende grasveld. Het plangebied komt nagenoeg overeen met het plangebied uit het Ontwikkelingsplan ‘Westflank Ommen-Centrum’ (zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 28 april 2005).

Beknopte inhoud bestemmingsplan

Het bestemmingsplan maakt de ontwikkelingen mogelijk, zoals die in de Centrumvisie van 2003 en in het Ontwikkelingsplan Westflank van 2005 zijn aangegeven, aangevuld met de aanpassingen, zoals die nadien door de gemeenteraad zijn aangegeven.

Met name gaat het om:

  • de bouw van een Marktgebouw;

  • de bouw van winkelbebouwing met appartementen op het 11 April Plein;

  • de bouw van winkelbebouwing met appartementen op de locatie van de voormalige Aldi;

  • de bouw van appartementen op de Varsenerdijk, de Varsenerstraat/Voormars;

  • de bouw van woningen op het plein achter de voormalige Aldi en op de hoek Vaarsenerstraat/weth. Paarhuisstraat;

  • de aanleg van parkeerplaatsen op de Varkensmarkt en de Voormars;

  • de herinrichting van de openbare ruimte in het plangebied.

Gewijzigd vastgesteld

Door een aantal personen is een zienswijze ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. In een aantal gevallen heeft dit geleid tot aanpassingen van het ontwerp. Daarnaast is een aantal ambtshalve wijzigingen aangebracht. De aanpassingen en wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan en de motivering daarvoor zijn te vinden in het Verslag Zienswijzen, behorende bij het bestemmingsplan, dat bij de stukken ter inzage ligt.

Termijn terinzagelegging

Met ingang van 1 april 2010 ligt het vaststellingsbesluit en de bijbehorende stukken (bestemmingsplan en bijlagen) gedurende 6 weken ter inzage bij de balie van het Omgevingsplein in het gemeentehuis. Deze stukken zijn ook te raadplegen op de gemeentelijke website www.vechtvoorhetcentrum.nl

Beroepsmogelijkheden

Binnen de 6 weken waarin de stukken ter visie liggen kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

  • a. belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad van Ommen;

  • b. belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze naar voren te brengen;

  • c. belanghebbenden die beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling heeft aangebracht.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de genoemde termijn van terinzagelegging. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen verzoeken om een voorlopige voorziening. Indien binnen de termijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag) treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Vragen?

Voor vragen of informatie kunt u terecht bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, tel. 0529-459178.

Exploitatieplan Centrum Ommen (Westflank)

Het college van de gemeente Ommen maakt ingevolge artikel 6.12 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.6. van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat de gemeenteraad bij besluit van 18 februari 2010 het exploitatieplan Centrum Ommen (Westflank) gewijzigd heeft vastgesteld.

Ligging en begrenzing van het exploitatiegebied

Het exploitatiegebied komt overeen met het plangebied van het bestemmingsplan ‘Centrum Ommen (Westflank)’, met uitzondering van de percelen, die aan te merken zijn als bestaande, te handhaven bebouwing.Het plangebied van het bestemmingsplan ‘Centrum Ommen (Westflank)’ omvat de westflank van het centrum van Ommen en wordt globaal begrensd door de Vechtoever tot aan de Prinses Julianastraat, de Bermerstraat, de Wethouder Paarhuisstraat, de Varsenerstraat, de Voormars en het parkeerterrein direct ten westen van de Markt, samen met een deel van het aangrenzende grasveld.

Beknopte inhoud exploitatieplan

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening is de gemeenteraad verplicht een exploitatieplan vast te stellen tegelijk met het bestemmingsplan waarop het exploitatieplan betrekking heeft.

Het bestemmingsplan Centrum Ommen (Westflank), dat eveneens op 18 februari 2010 door de gemeenteraad is vastgesteld, voorziet in de herontwikkeling van de Westflank van het centrum. De Wet ruimtelijke ordening bepaalt, dat de kosten voor inrichting van de openbare ruimte en andere gemeentelijke kosten, die met dit plan zijn gemoeid, gedragen worden door degenen die op grond van het bestemmingsplan een bouwrecht krijgen (exploitatiebijdrage). Omdat niet alle gronden binnen dit gebied in eigendom zijn bij de gemeente is het exploitatieplan ‘Centrum Ommen (Westflank)’ door de gemeenteraad vastgesteld.

In het exploitatieplan wordt het verhaal van de kosten van grondexploitatie geregeld over de in het exploitatiegebied gelegen gronden. Het exploitatieplan bestaat uit een toelichting en de exploitatie-opzet. Vanwege de aard en inhoud is dit exploitatieplan met name bedoeld voor grondeigenaren in het exploitatiegebied.

Gewijzigd vastgesteld

Door enkele personen zijn zienswijzen ingediend tegen het ontwerp-exploitatieplan. Deze hebben niet geleid tot aanpassing van het plan. Er zijn wel enkele ambtshalve aanpassingen opgenomen. De aanpassingen en wijzigingen zijn opgenomen in het Verslag Zienswijzen, dat bij de stukken ter inzage ligt. De ambtshalve wijzigingen betreffen o.a. de aanpassing van zgn. inbrengwaarden en de toevoeging van een drietal aangepaste bijlagen. Deze wijzigingen zijn verder aangegeven in het Verslag Zienswijzen.

Termijn terinzagelegging

Met ingang van 1 april 2010 ligt het vaststellingsbesluit met bijbehorende stukken gedurende 6 weken ter inzage bij de balie van het omgevingsplein op de verdieping van het gemeentehuis.

Het exploitatieplan is ook te raadplegen op de gemeentelijke website www.vechtvoorhetcentrum.nl

Beroepsmogelijkheden

Binnen de 6 weken waarin de stukken ter visie liggen kunnen de volgende belanghebbenden

beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

  • a. belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad van Ommen;

  • b. belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze naar voren te brengen;

  • c. belanghebbenden die beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling heeft aangebracht.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan treedt in werking daags na afloop van de genoemde termijn van terinzagelegging. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen verzoeken om een voorlopige voorziening. Indien binnen de termijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag) treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Vragen?

Voor vragen of informatie kunt u terecht bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, tel. 0529-459178.

Burgemeester en wethouders van Ommen.

Naar boven