Toets Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit en MER A2/A27 Everdingen–Lunetten

De minister van Verkeer en Waterstaat maakt het volgende bekend.

Voor het project A2/A27 Everdingen–Lunetten liggen van 31 maart tot en met 11 mei 2010 het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit, de bijbehorende aanvragen voor uitvoeringsbesluiten en het milieueffectrapport (MER) ter inzage. Dit project doorloopt een procedure volgens de Spoedwet wegverbreding (zoals gewijzigd bij de Wet versnelling besluitvorming wegprojecten) en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u in deze periode uw zienswijze op bovengenoemd Ontwerpbesluit, de aanvragen voor uitvoeringsbesluiten en het MER kenbaar maken.

stcrt-2010-4727-001.png

Achtergrond

Op het wegvak A2/A27 Everdingen–Lunetten staan vrijwel dagelijks files in de spitsuren ter hoogte van knooppunt Everdingen. De files worden veroorzaakt, omdat de weg niet berekend is op zoveel weggebruikers. Dit probleem vormt de directe aanleiding voor het aanleggen van een spitsstrook en weefstroken. Een spitsstrook is een vluchtstrook die op drukke tijden (met name in de spits) dienst doet als tijdelijke rijstrook. Een weefstrook is een invoegstrook tot aan de volgende afrit van een snelweg. Zonder deze aanpassing nemen de files de komende jaren verder toe door de groei van het autoverkeer.

Het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit

Het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit omvat het aanleggen van een spitsstrook op de huidige vluchtstrook tussen km 58,2 en km 68,4. Ook worden er weefstroken aangelegd tussen km 57,3 en km 58,2 en tussen km 68,4 en km 69,8, alsmede een extra rijstrook op de huidige vluchtstrook tussen km 69,8 en km 70,2, op de oostelijke rijbaan. Dit is de rijbaan in de richting van Everdingen naar Lunetten. Daarnaast worden er vluchthavens aangelegd. De spits- en weefstroken worden zoveel mogelijk aangelegd binnen de bestaande grenzen van de weg, op enkele plaatsen is het noodzakelijk extra asfalt aan te leggen.

Het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit bevat een beschrijving van het project, van de gevolgen van het project en geografische kaarten waarop het project is aangeduid.

Het milieueffectrapport (MER) beschrijft de milieueffecten van de voorgenomen maatregelen.

Om het project goed te kunnen uitvoeren, zijn verschillende uitvoeringsbesluiten (vergunningen, ontheffingen, e.d.) nodig.

Aanvragen voor uitvoeringsbesluiten:

  • Verkeersbesluit ten behoeve van het in gebruik nemen van de vluchtstrook als spitsstrook/weefstrook. Aangevraagd bij Rijkswaterstaat Utrecht;

  • Waterwetvergunning ten behoeve van de aanleg van een waterpartij ter compensatie van extra verharding binnen het peilgebied Hoef en Haag. Aangevraagd bij het Waterschap Rivierenland;

  • Waterwetvergunning ten behoeve van de aanleg van een waterpartij ter compensatie van extra verharding nabij verzorgingsplaats ‘De Knoest’. Aangevraagd bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

De procedure

Voor de aanpassing van een bestaande rijksweg moet op basis van de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht een wettelijke procedure worden doorlopen. Onderdeel van deze procedure is dat u uw zienswijze (reactie) kunt indienen op het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit/MER A2/A27 Everdingen–Lunetten en de bijbehorende aanvragen voor uitvoeringsbesluiten.

Tegen het Wegaanpassingsbesluit en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten kunnen belanghebbenden die ook al bij het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit hun zienswijze hebben ingediend, te zijner tijd beroep aantekenen bij de Raad van State.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit A2/A27 Everdingen–Lunetten, de bijbehorende aanvragen voor uitvoeringsbesluiten en het MER liggen vanaf 31 maart 2010 tijdens de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • het provinciehuis van Utrecht te Utrecht;

  • de gemeentehuizen van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, Houten en Utrecht;

  • het kantoor van het Waterschap Rivierenland te Tiel en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden te Houten;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Utrecht (Westraven) te Utrecht;

  • het ministerie van Verkeer en Waterstaat te Den Haag.

Informatiebijeenkomst met notulist voor zienswijze

Op 15 april 2010 vindt van 18.30 uur tot 21.00 uur een informatiebijeenkomst plaats bij Expo Houten, Meidoornkade 24, 3992 AE Houten. U kunt gedurende de avond inlopen om informatie te krijgen en vragen te stellen. Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden. U kunt tijdens de hele bijeenkomst uw zienswijze op het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit en het MER mondeling kenbaar maken en laten opschrijven door een notulist.

Programma:

18.30 - 21.00 uur Informatiemarkt met deskundigen van Rijkswaterstaat en een notulist voor het verslagleggen van uw zienswijze

Reageren?

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle aspecten van het Ontwerpwegaanpassingsbesluit en MER.

Wij stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten en als u aangeeft op welk onderdeel van het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit/MER uw zienswijze betrekking heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld ingaan op de volgende punten:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit?

  • Zijn er grote zaken en/of grote belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

U kunt van 31 maart tot en met 11 mei 2010 uw zienswijze op het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit, de aanvragen voor bijbehorende uitvoeringsbesluiten en het MER schriftelijk of mondeling naar voren brengen.

Tot en met 11 mei 2010 kunt u reageren via www.centrumpp.nl of een brief sturen naar:

Centrum Publieksparticipatie

OWAB/MER A2/A27 Everdingen–Lunetten

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Mondeling kunt u uw zienswijze indienen bij een notulist tijdens de bovengenoemde bijeenkomst op 15 april 2010.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Het Centrum Publieksparticipatie bundelt alle zienswijzen. Vanaf eind juni kunt u die downloaden via www.centrumpp.nl. Met inachtneming van alle ingekomen zienswijzen en opmerkingen stelt de minister van Verkeer en Waterstaat het definitieve Wegaanpassingsbesluit vast. Het betreffende bevoegd gezag stelt, met inachtneming van alle ingekomen zienswijzen, de uitvoeringsbesluiten vast.

Een beantwoordingsnota geeft aan hoe de zienswijzen op het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit/MER A2/A27 Everdingen–Lunetten in de besluitvorming zijn meegewogen. Hebt u uw zienswijze ingebracht, dan melden wij u per brief wanneer de gebundelde zienswijzen worden gepubliceerd. Ook van de vervolgprocedure wordt u schriftelijk op de hoogte gesteld.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de inhoud van het project en voor het aanvragen van een exemplaar van het Ontwerp-Wegaanpassingsbesluit, inclusief de aanvragen voor uitvoeringsbesluiten en het MER kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (gratis).

U kunt het Ontwerpwegaanpassingsbesluit ook inzien op internet: www.centrumpp.nl.

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 87 71.

Het Centrum Publieksparticipatie was voorheen het Inspraakpunt, zie: www.centrumpp.nl.

Spoedaanpak wegen

De A2/A27 Everdingen–Lunetten is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. Bij deze dertig projecten gaat nog voor mei 2011 de schop de grond in. Tien projecten worden voor die tijd opgeleverd. Het gaat om uitbreiding van een snelweg met één rijstrook of met een spitsstrook. Doel is een land waarin het goed wonen en werken is; een land waarin mensen vlot kunnen bewegen en veilig kunnen leven.

Naar boven