stcrt-2010-4563-001.png Bestemmingsplan ‘Waterrecreatiecentrum Eijsden’ gewijzigd vastgesteld

Burgemeester en wethouders van de gemeente Eijsden maken op grond van het bepaalde in artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 15 december 2009 het bestemmingsplan Water Recreatiecentrum Eijsden gewijzigd heeft vastgesteld.

Het bestemmingsplan ziet op het gebied dat wordt gevormd door de grens met de gemeente Maastricht, de rijksgrens met België, de rivier de Maas, de Trichterweg, de Kasteellaan en de Oosterweg. In dit gebied heeft in het verleden grindwinning plaatsgevonden. Vervolgens is de inrichting van het gebied in grote lijnen geregeld in het Inrichtingsplan Water Recreatie Centrum Eijsden. Dit heeft destijds onder andere geresulteerd in de aanleg van een tweetal jachthavens, een camping alsmede een dagstrand. Het gebied valt voor een groot gedeelte onder potentieel overstromingsgebied van de Maas. Dit houdt in dat de beleidslijn Grote Rivieren van toepassing is op dit gebied met als gevolg dat ontwikkelingen in het stroomvoerend gedeelte van de Maas, slechts onder voorwaarden mogelijk zijn.

Het bestemmingsplan dat nu voor dit gebied geldt is verouderd. Met het bestemmingsplan Water Recreatiecentrum Eijsden worden de ontwikkelingen die in het gebied hebben plaatsgevonden van een juridisch-planologisch kader voorzien. Ook kan middels dit bestemmingsplan bij nieuwe ontwikkelingen sturend opgetreden worden. Het bestemmingsplan zal ook de in het plangebied aanwezigenatuur- en landschappelijke waarden, zoals de Eijsder Beemden, beschermen.

De gewijzigde vaststelling heeft betrekking op:

Ambtshalve wijzigingen in de regels

In de regels zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd:

  • artikel 5 lid II sub A onder c in de tabel:

    De term ‘speeltoegangssluizen’ wordt vervangen door ‘speeltoesteltoegangssluizen’;

  • artikel 6 lid 1

    ‘Maximaal 250 standplaatsen’ wordt vervangen door ‘maximaal 305 standplaatsen’;

  • artikel 6 lid 1 toegevoegd wordt:

    Maximaal één vakantiewoning ter plaatse van de aanduiding ‘vakantiewoning’

Ambtshalve wijzigingen in de toelichting

In de toelichting worden de volgende aanpassingen doorgevoerd:

Pagina 33. Toegevoegd wordt bij kampeerterrein dat de ondernemer voorts in oktober 2009 een bedrijfsplan heeft ingediend, waarbij hij heeft aangegeven dat er een noodzaak is om de bestaande bedrijfswoning te verbouwen tot vakantiewoning en een nieuwe bedrijfswoning te bouwen nabij de ingang. Dit bedrijfsplan, waarin de initiatieven in voldoende mate onderbouwd worden, is aanleiding geweest om in het bestemmingsplan deze mogelijkheden op te nemen. Ook is naar aanleiding van dit bedrijfsplan het aantal standplaatsen uitgebreid van 250 naar 305. Hierbij is in overweging genomen dat het perceel dat in het verleden in gebruik was bij een Grindsurfvereniging nu ook onderdeel uitmaakt van de camping.

Ambtshalve wijzigingen op de verbeelding

In de legenda is opgenomen de aanduiding: Vw vakantiewoning.

Op de verbeelding wordt het bouwvlak aangegeven waarin de nieuwe dienstwoning gebouwd moet worden. Dit wordt op de plankaart aangeduid met DW.

Op de verbeelding wordt ter plaatse van de bestaande dienstwoning aangegeven dat één vakantiewoning is toegestaan, middels de aanduiding Vw, de aanduiding DW komt hier te vervallen.

Wijzigingen naar aanleiding van zienswijzen

Regels:

  • in artikel 7 lid I (bestemmingsomschrijving) wordt een opsommingsstreepje toegevoegd na ‘vuilwaterstation’dat als volgt luidt: ‘afstortgebouwtje’ ter plaatse van de aanduiding ‘afstortgebouwtje’;

  • in artikel 7 lid II (bouwregels) wordt een sub f toegevoegd dat als volgt luidt: ‘in afwijking van sub a is ter plaatse van de aanduiding ‘afstortgebouwtje’ een afstortgebouwtje buiten het bebouwingsoppervlak toegestaan, waarbij geldt dat de hoogte niet meer mag bedragen dan 2,6 meter en de oppervlakte niet meer dan 12 m2.

  • In artikel 4 lid I wordt de term ‘zomerbed’ vervangen door ‘stroomvoerend rivierbed’;

  • In de begripsbepaling ‘exentensieve recreatie’ wordt de term ‘ruiters’ geschrapt;

  • Ten behoeve van een binnenbad wordt binnen de bestemming dagrecreatie een maatvoering van maximaal 450 m2 ten behoeve van het binnenbad opgenomen;

  • In artikel 5 wordt een ontheffing opgenomen voor het mogen aanleggen van maximaal 8 zeilboten;

  • In artikel 5 wordt een ontheffing opgenomen voor het aanbrengen van ophogingen en het aanbrengen van terreinomheiningen;

  • In artikel 5 wordt de goothoogte van het outdoorgebouw gesteld op 6,5 meter;

  • In artikel 10 wordt de breedte van de ontsluitingsweg vergroot tot 5 meter;

  • In artikel 12 wordt een nieuw lid II sub A onder 8 toegevoegd, dat als volgt luidt: ‘activiteiten waarvoor ten tijde van het in ontwerp ter inzage van dit plan een positieve beschikking is afgegeven door Rijkswaterstaat;

  • In artikel 21 wordt de proceduretijd voor ontheffingen teruggebracht tot 2 weken.

Verbeelding

  • De verbeelding wordt aangepast door het opnemen van een aanduiding ‘afstortgebouwtje’.

Toelichting

  • De toelichting wordt aangepast door het onderdeel te wijzigen waarin is aangegeven dat het gebied te intensief begraasd wordt en dat de rode ogentroost achteruit gaat;

  • De toelichting wordt aangepast, zodat deze in overeenstemming is met eerder gedane toezeggingen aan de gemeente Maastricht;

Het gewijzigd vastgesteld plan ligt tezamen met het raadsbesluit vanaf 29 maart 2010 tot en met 9 mei 2010 ter inzage in het gemeentehuis van Eijsden ( kamer 205).

Inzage in het gewijzigd vastgesteld bestemmingslan is zonder afspraak mogelijk van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. Als u het gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan liever op een ander tijdstip wenst in te zien kunt u hiervoor een afspraak maken met mevrouw J. Starren, telefoon 043-4095269, mail julie.starren-stevens@eijsden.nl of de heer J. Rutten, telefoon 043-4092579, mail jef.rutten@eijsden.nl

Het gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan met bijbehorende documenten is ook op de website van de gemeente Eijsden te raadplegen via www.eijsden.nl onder ‘projecten en plannen’ ‘Dossier WRC Eijsden’.

Op grond van artikel 8.2 kan een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijze niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 juncto afdeling 3:4 Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt gedurende de hierboven vermelde termijn tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019 te 2500 EA ’s-Gravenhage.

Het indienen van een beroep schorst de werking van het besluit niet. Daartoe kan gedurende genoemde termijn eveneens een verzoek om schorsing en/of voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Voor het indienen van een beroepsschrift en een verzoek zoals genoemd is griffierecht verschuldigd.

Het besluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn tenzij binnen deze termijn naast een beroepsschrift tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. In deze situatie wordt de werking van het besluit opgeschort totdat op dit verzoek is beslist.

Burgemeester en wethouders van Eijsden,

de secretaris,

J.F.M. Steinbusch.

De burgemeester,

M.H.E. Pelzer.

Naar boven