Ontwerptracébesluit weguitbreiding Schiphol–Amsterdam–Almere

Van 26 maart tot en met 6 mei 2010 ligt het ontwerp-tracébesluit (OTB) van de weguitbreiding Schiphol - Amsterdam–Almere ter inzage. Het OTB doorloopt een procedure overeenkomstig de Tracéwet en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u in deze periode uw zienswijze naar voren brengen.

Achtergrond

Het verkeer in het gebied tussen Schiphol, Amsterdam en Almere is de afgelopen vijftien jaar sterk gegroeid, vooral als gevolg van het toenemende aantal bedrijven en inwoners. Hierdoor en met de geplande groei van Almere neemt het aantal files en vertragingen op en rond de snelwegen toe. Zonder uitbreiding van de weginfrastructuur zal de bereikbaarheid in het gebied rond Almere, Amsterdam en Schiphol sterk afnemen.

Het ontwerptracébesluit

Het OTB weguitbreiding Schiphol–Amsterdam–Almere bestaat uit de volgende onderdelen:

  • het aanpassen van circa 63 kilometer autosnelweg op de A9 tussen knooppunt Badhoevedorp en knooppunt Holendrecht, de A9 Gaasperdammerweg, de A10-Oost tussen knooppunt Amstel en knooppunt Watergraafsmeer, de A1 tussen knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Muiderberg en de A6 tussen knooppunt Muiderberg en Almere-Buiten Oost;

  • de aanleg van twee tunnels op de A9 bij Amstelveen en op de A9 Gaasperdammerweg;

  • de aanleg van een brug over het Amsterdam-Rijnkanaal in een nieuw aan te leggen bypass van de A1 naar de A9 Gaasperdammerweg;

  • de aanleg van een aquaduct in de A1 ter hoogte van Muiden;

  • de wijziging van vijf knooppunten;

  • het aanpassen van ongeveer 100 bruggen, viaducten en andere kunstwerken.

Procedure

Voor de aanleg of vernieuwing van een rijksweg moet de tracé/ m.e.r.-procedure van de Tracéwet worden doorlopen. De Tracéwet is de wet waarin de besluitvorming voor grote infrastructurele projecten is geregeld. Het OTB is de op één na laatste stap in deze tracé/m.e.r.-procedure. In het OTB worden het ontwerp van de weg en de ruimtelijke inpassing formeel en concreet vastgelegd.

Gelijktijdig met het OTB wordt ook het Aanvullend MER (milieu-effectrapport), behorende bij de trajecnota/MER die in 2008 ter visie is gelegd, ter inzage gelegd. Het Aanvullend MER betreft een verkeerskundig onderzoek, waarin onderzocht is wat de effecten zouden zijn van het invoeren van een beprijzingsbeleid (zoals kilometerheffing) en dynamisch verkeersmanagement.

Gedurende de periode van ter inzage legging kunnen omwonenden en belanghebbenden hun zienswijze geven op het OTB en het Aanvullend MER. Die reacties worden meegenomen en afgewogen bij het opstellen van het definitieve tracébesluit (TB). Dit TB zal ook ter inzage worden gelegd, waarna personen die een zienswijze op het OTB hebben ingediend, beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt gedurende de hele periode van terinzagelegging het OTB tijdens de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van Almere, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Muiden, Naarden, Ouder-Amstel, Weesp en Zeewolde;

  • de stadsdeelkantoren van Amsterdam-Oost/Watergraafsmeer en Amsterdam Zuidoost;

  • de provinciehuizen van Flevoland en Noord-Holland;

  • de kantoren van Rijkswaterstaat: diensten Noord-Holland en IJsselmeergebied en district Amsterdam;

  • het informatiecentrum van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het centrum documentaire informatie van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, beide in Den Haag;

  • het informatiecentrum Amstelveen Informatie;

  • Hoogheemraadschap van Rijnland (Leiden), het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (Amsterdam) en het waterschap Zuiderzeeland (Lelystad);

  • Het kantoor van de stadsregio Amsterdam.

U kunt ook kijken op www.centrumpp.nl.

Hoe kunt u uw zienswijze indienen?

U kunt gedurende de gehele termijn van de terinzagelegging schriftelijk of mondeling uw zienswijze indienen op het OTB. Uw schriftelijke reactie kunt u tot en met 6 mei sturen naar:

Centrum Publieksparticipatie

Ontwerp-tracébesluit weguitbreiding

Schiphol–Amsterdam–Almere

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Uw zienswijze kunt u ook via internet versturen: www.centrumpp.nl.

U kunt ook mondeling uw zienswijze geven. Zie het onderstaande schema voor datum, plaats en tijd. Een notulist kan op de genoemde tijdstippen individueel uw mondelinge zienswijze vastleggen. Er wordt geen plenaire hoorzitting gehouden. Indien u van de mogelijkheid gebruik wilt maken om uw mondelinge reactie te geven, dan verzoeken wij u vriendelijk om zich vooraf op te geven bij het Centrum Publieksparticipatie. U kunt zich telefonisch aanmelden op telefoonnummer 070-456 8016.

Naast de mogelijkheid om mondeling uw zienswijze te geven worden ook informatiebijeenkomsten georganiseerd. Kijk voor een actueel overzicht op www.schiphol-amsterdam-almere.nl.

Op de onderstaande data kunt u mondeling uw zienswijze indienen

Datum

Plaats

Locatie

Tijdstip

7 april

Ouder-Amstel

Gemeentehuis

Ouder-Amstel

Vondelstraat 1

17.30–19.30 uur

8 april

Diemen

Gemeentehuis Diemen

D.J. den Hartoglaan 1

17.30–19.30 uur

14 april

Muiden

Gemeentehuis Muiden

Het Anker 2

13.30–16.00 uur

15 april

Almere

Gemeentehuis Almere

Stadhuisplein 1

18.00–20.00 uur

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Het Centrum Publieksparticipatie bundelt alle zienswijzen. De bundel van zienswijzen is na afloop van de zienswijzetermijn opvraagbaar bij het Centrum Publiekspartcipatie. Alle zienswijzen zijn openbaar. Een antwoord op uw zienswijze krijgt u in de Nota van antwoord. Deze wordt samen met het TB ter inzage gelegd. Indieners van zienswijzen worden hierover bericht. Mede op basis van de zienswijzen zal de minister van Verkeer en Waterstaat, in overeenstemming met de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, het TB vaststellen. Tegen het TB kan te zijner tijd beroep worden ingesteld bij Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State door belanghebbenden die hun zienswijze op het OTB naar voren hebben gebracht.

Nadere informatie

Nadere informatie over de planstudie Schiphol–Amsterdam–Almere is te vinden op de website www.schiphol-amsterdam-almere.nl. Ook kunt u bellen met Rijkswaterstaat, telefoon 0800-8002 (gratis).

Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-351 80 16.

Reageren?

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle aspecten van het OTB. Wij stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten en als u aangeeft op welk onderdeel uw zienswijze betrekking heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld ingaan op de volgende punten:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het OTB?

  • Zijn er grote zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

stcrt-2010-4537-001.png
Naar boven