stcrt-2010-4418-001.png Pastorijreed 1, Sexbierum – bestemmingsplan/MER

Voor de uitbreiding van een agrarisch bedrijf met twee stallen voor vleeskuikens aan de Pastorijreed 1 te Sexbierum zijn de volgende procedures opgestart:

  • Inspraak voorontwerpbestemmingsplan ’Sexbierum – Pastorijreed 1’;

  • Inspraak Kennisgeving Milieueffectrapportage bestemmingsplan ’Sexbierum – Pastorijreed 1’;

  • Ontwerpbeschikking wet milieubeheervergunning.

Bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders maken bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan ‘Sexbierum – Pastorijreed 1’ met bijbehorende stukken in het kader van de inspraak met ingang van 25 maart 2010 gedurende zes weken tijdens openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker ter inzage ligt. Het voorontwerpbestemmingsplan is digitaal te raadplegen op onze website www.franekeradeel.nl.

Het bestemmingsplan ‘Sexbierum – Pastorijreed 1’ geeft een planologischjuridische regeling voor de realiseren van een derde en vierde stal van elk 2310 m2 voor het houden van vleeskuikens. Het betreft een uitbreiding van een bestaand akkerbouwbedrijf in combinatie met een intensieve veehouderij.

Milieueffectrapport (MER)

Tevens dient ten behoeve van genoemd bestemmingsplan een milieueffectrapport, een zogenaamde PlanMER, te worden opgesteld. Hiervoor is de ’Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ opgesteld. Deze ligt eveneens tijdens bovengenoemde periode ter inzage op het gemeentehuis. Ook de ’Notitie reikwijdte en Detailniveau’ is digitaal te raadplegen op onze website www.franekeradeel.nl.

Een PlanMER-plicht is bij dit plan aan de orde, omdat in het plan ruimte wordt geboden voor de uitbreiding van een intensieve veehouderij gecombineerd met een akkerbouwbedrijf waarvoor in het milieuvergunningenspoor een MER-beoordeling moet worden gevolgd.

Met een PlanMER worden de (milieu) gevolgen in een vroeg stadium inzichtelijk gemaakt.

De procedure

Deze publicatie is de eerste stap in de procedure voor het opstellen van een PlanMER. Tevens is reeds bepaald wat de reikwijdte en het detailniveau van het PlanMER wordt. Hiertoe is de ’Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ opgesteld. Bestuursorganen en adviseurs die met de uitvoering van het bestemmingsplan ’Sexbierum – Pastorijreed 1’ te maken kunnen krijgen, worden hierover geraadpleegd. Andere belanghebbenden worden eveneens in de gelegenheid gesteld een zienswijze op de notitie in te dienen. De adviezen van de verschillende bestuursorganen en adviseurs worden meegenomen bij het maken van het PlanMER. Het PlanMER en het ontwerpbestemmingsplan zullen in de loop van 2010 gelijktijdig ter inzage worden gelegd. Hierover volgt te zijner tijd een nieuwe publicatie. Vervolgens wordt het bestemmingsplan ’Sexbierum – Pastorijreed 1’, inclusief het PlanMER, door de gemeenteraad vastgesteld.

Zienswijzen Bestemmingsplan en Milieueffectrapport (MER)

Tijdens de termijn van terinzagelegging kan eenieder zijn/haar zienswijze omtrent het voorontwerpbestemmingsplan en ’Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ schriftelijk dan wel mondeling kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB Franeker.

Degene die mondeling zijn zienswijze kenbaar wil maken kan zich, gedurende de termijn van terinzagelegging van het plan, wenden tot mevrouw M. Barends van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-380435).

Ontwerpbeschikking wet milieubeheervergunning

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat er een aanvraag voor vergunning ingevolge de Wet Milieubeheer is ingekomen van:

F. Jukema, Pastorijreed 1, 8855 XE te Sexbierum. Het betreft een revisievergunning voor de gehele inrichting voor een vleeskuikenhouderij annex akkerbouwbedrijf.

De inrichting wordt uitgebreid met twee nieuwe stallen en een houtgestookte verwarmingsinstallatie en de bestaande stallen worden gewijzigd.

Wij zijn voornemens de gevraagde vergunning te verlenen. De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijlagen, liggen met ingang van 25 maart 2010 voor de duur van zes weken voor eenieder ter inzage in het gemeentehuis, aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Op werkdagen liggen de stukken van 8.30 tot 12.00 uur ter inzage en op woensdags van 8.30 tot 16.30 uur en eventueel buiten de genoemde tijden, na telefonisch verzoek, op afspraak.

Gedurende de termijn van ter inzage ligging kan eenieder gemotiveerd zijn/haar zienswijzen schriftelijk indienen bij het college van Burgemeester en wethouders, postbus 58, 8800 AB FRANEKER. Tevens kan eenieder gedurende deze termijn aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu nadere informatie verkrijgen en/of mondeling zienswijzen naar voren brengen en/of verzoeken om een gelegenheid tot een gedachtewisseling over het ontwerpbesluit of telefonisch bij de heer P. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu op nummer 0517-380438.

Een afschrift van de zienswijze zal worden verzonden aan de aanvrager. Degene die een zienswijze indient kan door middel van een aparte brief verzoeken zijn/haar persoonlijke gegevens niet kenbaar te maken. Alleen zij die tijdig schriftelijk of mondeling zienswijzen hebben ingediend tegen de ontwerpbeschikking kunnen later beroep instellen bij de Raad van State, tenzij wordt aangetoond dat men redelijkerwijs niet eerder in staat is geweest (tijdig) zienswijzen in te brengen dan wel dat de definitieve besluitvorming afwijkt van het ontwerpbesluit.

Tevens is het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij rechtstreeks van toepassing. Omdat dit besluit gebaseerd is op algemeen geldende regels en voorschriften (8.40 amvb’s ) die het milieu-beschermen, bestaat er tegen het besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij geen mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen en het instellen van beroep.

Franeker, 24 maart 2010

Burgemeester en wethouders voornoemd,

F. Veenstra,

burgemeester.

H.J.J. de Jong,

secretaris.

Naar boven