stcrt-2010-4192-001.png Ontwerpstructuurvisie Noord-Brabant

Op 2 februari 2010 heeft het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant het ontwerp van de structuurvisie ruimtelijke ordening Noord-Brabant vastgesteld. Dit ontwerp doorloopt de inspraakprocedure zoals deze is geregeld in de Provinciewet. Het ontwerp ligt van 22 maart tot 10 mei 2010 voor iedereen ter inzage. Binnen deze termijn kan een ieder zijn opmerkingen over het ontwerp maken bij Gedeputeerde Staten. Zij brengen alle reacties gebundeld ter kennis van Provinciale Staten bij het voorstel over de structuurvisie.

Waarom een structuurvisie?

In de structuurvisie krijgen het provinciale belang, de rolopvatting en de wijze van sturen van de Provincie in de ruimtelijke ontwikkeling van Brabant gestalte volgens de nieuwe filosofie van de Wet ruimtelijke ordening.

De Wet ruimtelijke ordening gaat uit van een strikte afbakening van bevoegdheden tussen de verschillende overheidslagen. De wetgever gaat er daarbij van uit dat iedere overheidslaag bepaalt welke belangen relevant zijn om de ruimtelijke doelstellingen te verwezenlijken. Om de ruimtelijke doelstellingen te behalen, heeft iedere overheidslaag een set van bevoegdheden en instrumenten tot zijn beschikking gekregen.

Inhoud van de structuurvisie

Het ontwerp van de structuurvisie vloeit voort uit de opdracht van Provinciale Staten d.d. 12 december 2008 (Startnotitie Structuurvisie). Provinciale Staten hebben in de startnotitie aangegeven slechts een deel van het ruimtelijk beleid te willen herzien. Een groot deel van de visie/het beleid uit de Interimstructuurvisie blijft in de nieuwe structuurvisie in beginsel gehandhaafd.

De wijzigingen betreffen:

  • de ontwikkelingsgerichte en gebiedsgerichte benadering van het buitengebied;

  • de versterking van de regionale benadering bij de uitvoering van het provinciaal verstedelijkingsbeleid;

  • de introductie van landschap als één van de leidende principes.

Waar kunt u het ontwerp inzien?

Het ontwerp van de structuurvisie is vanaf maandag 22 maart tot maandag 10 mei 2010 tijdens de reguliere openingstijden digitaal raadpleegbaar bij:

  • Het servicecentrum van het Provinciehuis, Brabantlaan 1, ’s-Hertogenbosch.

  • Het gemeentekantoor van alle gemeenten in de provincie Noord-Brabant.

  • Via de provinciale website www.brabant.nl/structuurvisie.

Hoe kunt u uw reactie geven?

U kunt uw opmerkingen van 22 maart tot 10 mei 2010 als volgt inbrengen:

  • Langs elektronische weg via het provinciale webadres www.brabant.nl/structuurvisie.

  • Schriftelijk, gericht aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch onder vermelding van ‘Inspraak structuurvisie ruimtelijke ordening Noord-Brabant’.

Heeft uw reactie betrekking op de tekst en/of kaart van de structuurvisie, geef dan aan over welk onderdeel uw opmerking gaat (hoofdstuk, paragraaf, kaart, legendaeenheid, bijlage, Uitwerking gebiedspaspoorten).

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na ontvangst van uw opmerkingen krijgt u een ontvangstbevestiging. Gedeputeerde Staten beoordelen en beantwoorden alle reacties die op tijd zijn ingediend in een Nota van Zienswijzen Structuurvisie Ruimtelijke Ordening Noord-Brabant. Eventueel doen zij een voorstel aan Provinciale Staten voor wijzigingen in de kaarten en de teksten van de ontwerp structuurvisie. Provinciale Staten zullen uiteindelijk in het najaar 2010 de structuurvisie vaststellen. Zodra Gedeputeerde Staten de genoemde nota in juli 2010 hebben vastgesteld ontvangt u daarover bericht.

’s-Hertogenbosch, maart 2010

Naar boven