Kennisgeving van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit betreffende aanvragen tot ontheffing van de verplichting tot emissiearm aanwenden van dierlijke meststoffen door de Vereniging Noordelijke Friese Wouden en de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 65, vijfde lid, van de Wet bodembescherming;

Maakt bekend:

De Vereniging Noordelijke Friese Wouden en de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu hebben ontheffing aangevraagd van artikel 5, eerste lid, van het Besluit gebruik meststoffen om onderzoek te verrichten naar de toepasbaarheid van een met waarborgen omkleed systeem, inhoudende voorwaarden onder welke dierlijke meststoffen niet emissiearm kunnen worden aangewend. 55 melkveebedrijven nemen deel aan dit onderzoek. Om het onderzoek te kunnen verrichten, is het noodzakelijk om in afwijking van de voorschriften van het Besluit gebruik meststoffen, drijfmest bovengronds, breedwerpig, uit te rijden. De voorwaarden hiervoor houden in dat op het bedrijf een aantal managementmaatregelen worden genomen en dat de mest wordt toegediend onder de meest gunstige weersomstandigheden. In een projectvoorstel hebben de twee verenigingen uitgewerkt welke maatregelen dat zijn en hoe zij er op toezien dat de deelnemende bedrijven handelen in overeenstemming met de bepalingen in het projectvoorstel. Het onderzoek moet uitwijzen of die naleving door zelfsturing in voldoende mate kan worden geborgd. Aan het eind van de proef en tussentijds is voorzien in een evaluatie.

De Technische Commissie Bodem (TCB) heeft over het onderzoek advies uitgebracht.

De Minister is voornemens de gevraagde ontheffingen te verlenen.

Gedurende zes weken na dagtekening van deze Staatscourant kunnen de ontwerpontheffingen met aanbiedingsbrief, de projectvoorstellen en het advies van de TCB op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur en tussen 14.00 uur en 17.00 uur worden ingezien op het secretariaat van de Directie Agroketens en Visserij van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Bezuidenhoutseweg 73 te ’s-Gravenhage. Gedurende dezelfde termijn kan eenieder zijn zienswijze met betrekking tot de ontwerpontheffingen mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan:

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

t.a.v. Directie Juridische Zaken

Postbus 20401

2500 EK ’s-Gravenhage.

Degene die zijn zienswijze schriftelijk naar voren brengt, kan verzoeken zijn persoonlijke gegevens niet te vermelden.

Gelegenheid tot een gedachtewisseling omtrent de ontwerpbesluiten en het inbrengen van mondelinge bedenkingen bestaat desgevraagd op een hoorzitting die bij voldoende, vooraf gebleken, belangstelling wordt georganiseerd op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Belangstelling hiervoor dient binnen vier weken na de datum van terinzagelegging kenbaar gemaakt te worden via telefoonnummer (070) 3784648.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

namens deze:

de Directeur-Generaal,

A.N. Wouters.

Naar boven