Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 1 maart 2010, nr. RUA/PROJ/2010/3865, tot instelling van een Ondersteuningsteam aanpak arbeidsmarkt

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 2, tweede lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

a. Ondersteuningsteam:

Ondersteuningsteam aanpak arbeidsmarkt als bedoeld in artikel 2, eerste lid;

b. bewindslieden van SZW:

de Minister en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

c. Ministerie:

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Artikel 2 Instelling

  • 1. Er is een Ondersteuningsteam aanpak arbeidsmarkt.

  • 2. Het Ondersteuningsteam wordt ingesteld voor een periode die aanvangt op 1 januari 2010 en eindigt op 30 juni 2010.

Artikel 3 Taken

Het Ondersteuningsteam heeft tot taak:

  • a. het desgevraagd of eigener beweging bieden van ondersteuning aan sectoren, bedrijven en publieke organisaties bij het oplossen van knelpunten in de samenwerking in de uitvoering van de arbeidsmarktmaatregelen;

  • b. het signaleren van knelpunten bij de bewindslieden van SZW en het doen van verbetervoorstellen terzake.

Artikel 4 Samenstelling

Het ondersteuningsteam bestaat uit de volgende leden:

  • de heer R.A. Nieuwenhoven

  • de heer K.I. van Splunder

  • de heer C. P. Thissen

  • mevrouw R.G.K. Voss

  • de heer J.A. Kamps

Artikel 5 Secretariaat en beheer bescheiden

  • 1. Het Ondersteuningsteam wordt bijgestaan door een secretariaat dat gevestigd is binnen het Ministerie.

  • 2. Het beheer van de bescheiden betreffende de werkzaamheden van de commissie geschiedt op een wijze die overeenkomt met die betreffende de bescheiden van het Ministerie.

Artikel 6 Vergoeding

  • 1. Aan de leden kan een vaste vergoeding per maand worden toegekend volgens de regels van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies respectievelijk het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies. De arbeidsduurfactor bedraagt 0,154 (6 dagdelen per maand) van het maximum van salarisschaal 17 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984.

  • 2. Indien een lid tevens deelneemt in het sponsorteam jeugdwerkloosheid, kan de arbeidsduurfactor verhoogd worden.

Artikel 7 Inwerkingtreding

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2010.

  • 2. Dit besluit vervalt met ingang van 1 september 2010.

Artikel 8 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Ondersteuningsteam aanpak arbeidsmarkt 2010.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 1 maart 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

Voorliggend instellingsbesluit is noodzakelijk voor het geven van een vervolg aan het werk van het Ondersteuningteam aanpak arbeidsmarkt, aangezien het eerdere besluit van 14 juli 2009 is vervallen.

De instelling per 1 juni 2009 van het Ondersteuningsteam aanpak arbeidsmarkt is een van de maatregelen die het Kabinet heeft genomen om de arbeidsmarktcrisis het hoofd te bieden en eventuele knelpunten in de uitvoering te helpen oplossen.

De personen die in het team deelnemen staan genoemd onder artikel 4.

Het team richt zich op het desgevraagd of eigener beweging bieden van ondersteuning aan sectoren, bedrijven en publieke organisaties bij het oplossen van knelpunten in de samenwerking in de uitvoering van de arbeidsmarktmaatregelen. De teamleden fungeren daarbij als een soort individuele ‘mediators’ met als doel een soepele aansluiting van bedrijven bij de uitvoerings- en scholingsinstellingen, zoals ook mobiliteitscentra, jongerenloketten en werkpleinen.

Daarnaast richt het team zich op het signaleren van knelpunten bij de bewindslieden van SZW en het doen van verbetervoorstellen terzake.

Het team handelt in opdracht van de bewindslieden van SZW en heeft daarbij geen eigen beslissingsbevoegdheid.

De thema’s waar het team zich mee bezighoudt zijn:

  • de vorming van publiek/private samenwerking tussen sectoren en publieke organisaties;

  • de aansluiting van sectoren bij de mobiliteitscentra;

  • scholingsinspanningen en relaties sectoren, gemeenten, UWV en scholingsinstellingen;

  • samenwerking en afspraken tussen individuele bedrijven en instellingen en sectoren, UWV, onderwijsinstellingen en gemeenten;

  • de gebruikmaking van (en ook de scholingsinspanningen in het kader van) de deeltijd WW (en ook WTV), voor zover het niet om problemen tussen werkgeversorganisaties en vakbonden gaat (daarvoor is een apart meldpunt ingericht bij SZW);

  • de aanpak van verschillende groepen in dit kader;

  • de relatie met inburgering.

Het team was aanvankelijk ingesteld tot eind 2009. In december 2009 heeft het team haar functioneren geëvalueerd en haar bevindingen neergelegd bij de bewindslieden van SZW.

Vooral de signaleringsrol blijkt goed te werken. De afgelopen maanden zijn er gesprekken gevoerd met het AKO kernteam, de Raad van Bestuur van het UWV en met sociale partners. Ook zijn bezoeken afgelegd aan verschillende mobiliteitscentra op werkpleinen. Het team heeft daarbij zelf thema’s geagendeerd. De toegevoegde waarde van het team is dat er gemakkelijk kan worden geschakeld tussen rijk en regio.

Het team zal komend half jaar doorgaan met signalering en op enkele thema’s een verdieping doen. De taakopvatting is daarbij het signaleren van problemen in de uitvoering nu in crisistijd en het adviseren hoe beter uit de crisis te komen. Het team zal haar rol meer specifiek invullen, zelf op zaken afstappen en verbindingen leggen waar nodig in de praktijk. Accenten hierbij zijn:

  • uitwerking in de praktijk van leerwerkstages;

  • positionering jeugdinstellingen m.b.t. de geïntegreerde dienstverlening op de werkpleinen (i.v.m. doelgroep kwetsbare jongeren);

  • verbinding regionale arbeidsmarkt beleid op de werkpleinen met sectorarrangementen.

Naast het Ondersteuningsteam aanpak arbeidsmarkt is er in het kader van de jeugdwerkloosheid een sponsorteam jeugdwerkloosheid actief. Het sponsorteam is belast met de ondersteuning van de implementatie van het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Aangezien twee leden van het ondersteuningsteam ook in het sponsorteam deelnemen, is hiermee de samenhang tussen beide teams geborgd.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

Naar boven