stcrt-2010-3465-001.png Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Surhuisterveen-zuid II

Burgemeester en wethouders van de gemeente Achtkarspelen maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 26 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat van 10 maart tot en met 20 april 2010 bij de balie van Afdeling Ruimte in het gemeentehuis te Buitenpost voor eenieder ter inzage zal liggen het bestemmingsplan Surhuisterveen-zuid II, zoals dat door de gemeenteraad gewijzigd is vastgesteld in de vergadering van 25 februari 2010.

Het raadsbesluit en het vastgestelde plan kunnen worden ingezien op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00–16.00 uur en vrijdag van 9.00–12.00 uur.

Het bestemmingsplan kan ook worden gedownload via www.achtkarspelen.nl.

Bestemmingsplan Surhuisterveen-zuid II

Het bestemmingsplan Surhuisterveen-zuid II is gesitueerd ten zuiden van de straten Lange Turf en Veenderij. Het plan omvat de bouw van 42 levensloopbestendige, twee-onder-één-kap-woningen. De betreffende woningen zijn (door middel van een vrijstellingsprocedure) inmiddels gerealiseerd.

In het ontwerpbestemmingsplan waren de gronden ten oosten van het gebied ook meegenomen in het plangebied (de zogenaamde 2e fase). De gronden hadden de bestemming Woondoeleinden uit te werken. Deze gronden zijn in het vastgestelde bestemmingsplan niet meer meegenomen.

Het was destijds de bedoeling om deze fase na 2010 in te vullen. Ten tijde van het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan is er, gelet op de aan Surhuisterveen toegekende status van regionaal centrum, vanuit gegaan dat er na 2010 voldoende contingenten beschikbaar zouden komen. Inmiddels zijn de inzichten hieromtrent nogal gewijzigd. Duidelijk is geworden dat de toekenning van contingenten na 2010 gebaseerd zal zijn op bevolkingsprognoses. De toekomstige prognoses laten zien dat er sprake zal zijn van een bevolkingskrimp. Als gevolg hiervan is het vooruitzicht ten aanzien van de contingenten weinig rooskleurig te noemen en is de realisering van de 2e fase binnen de plan periode van het bestemmingsplan niet waarschijnlijk. Daarna heeft de gemeenteraad besloten dit gebied niet langer deel uit te laten maken van het bestemmingsplan Surhuisterveen-zuid II.

Wijzigingen

Bij de vaststelling zijn de volgende wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan:

  • het (deels) aanpassen van de toelichting

  • het laten vervallen van de bestemming Woondoeleinden uit te werken en het gebied dat deze bestemming had in het ontwerpplan niet langer deel uit laten maken van het bestemmingsplan Surhuisterveen-zuid II

  • het uitbreiden van de paragraaf economische uitvoerbaarheid

  • het (deels) wijzigen van de bestemming Tuin, op een aantal hoeklocaties, in de bestemming Woondoeleinden

  • het aanpassen van de bouwvlakken overeenkomstig de gerealiseerde woningen.

Bedenkingen

Bedenkingen tegen het bestemmingsplan Surhuisterveen-zuid II kunnen binnen de bovengenoemde termijn worden ingediend door:

  • Degene die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten, dat hij niet tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad heeft ingediend.

  • Eeneder die bedenkingen heeft naar aanleiding van de genoemde wijzigingen, die bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn aangebracht.

De bedenkingen kunnen (bij voorkeur) schriftelijk worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân, Postbus 20120, 8900 HM Leeuwarden. Degene die zijn bedenkingen echter mondeling wenst in te dienen, kan dit bij de provincie kenbaar maken. In dat geval kan telefonisch contact worden opgenomen met de afdeling Ruimtelijke Plannen (058-2925542). Om praktische redenen verdient het aanbeveling een dergelijk verzoek te doen uiterlijk 14 dagen voor het einde van de tervisieliggingstermijn om termijnoverschrijding te voorkomen met het risico dat bedenkingen buiten beschouwing moeten worden gelaten.

Buitenpost, 9 maart 2010

Burgemeester en wethouders voornoemd,

T.J. van der Zwan,

burgemeester.

E. van der Sluis,

secretaris.

Naar boven