Regeling tot wijziging van de Regeling scheepsafvalstoffen Rijn- en binnenvaart, de Tijdelijke regeling quick wins binnenvaart en de Regeling olie-afgifteboekje Rijnvaart 1995

18 februari 2010

Nr. CEND/HDJZ-2009/1304 sector SCH

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer voor zover het artikel 2 van de Regeling scheepsafvalstoffen Rijn- en binnenvaart betreft, bedoeld in artikel I, onderdeel A;

Gelet op de artikelen 53, derde lid, van het Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart, 3a en 28 van het Besluit Infrastructuurfonds en 15.05, eerste lid, van het Rijnvaartpolitiereglement 1995;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling scheepsafvalstoffen Rijn- en binnenvaart wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘artikel 28i van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren’ vervangen door: artikel 39g van de Binnenvaartwet.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Het model voor de losverklaring, bedoeld in artikel 53, derde lid, van het besluit, is het model dat is opgenomen in aanhangsel IV behorende bij de Uitvoeringsregeling (bijlage 2) bij het op 9 september 1996 te Straatsburg tot stand gekomen Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (Trb. 1996, 293).

C

Het opschrift van de bijlage komt te luiden: Bijlage, behorende bij artikel 4, eerste lid.

ARTIKEL II

In artikel 5 van de Tijdelijke regeling quick wins binnenvaart wordt ‘€ 62.000.000’ vervangen door: € 112.000.000.

ARTIKEL III

In artikel 1, tweede lid, van de Regeling olie-afgifteboekje Rijnvaart 1995 wordt ‘de in het tweede lid, onder a, bedoelde schepen’ vervangen door: de in het eerste lid, onder a, bedoelde schepen.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J.C. Huizinga-Heringa.

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling wijzigt de Regeling scheepsafvalstoffen Rijn- en binnenvaart, de Tijdelijke regeling quick wins binnenvaart en de Regeling olie-afgifteboekje Rijnvaart 1995.

Administratieve lasten

De onderhavige wijzigingen hebben geen invloed op de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven. De verhoging van het subsidieplafond van de Tijdelijke regeling quick wins binnenvaart betreft een subsidie aan overheden. De overige wijzigingen zijn van wetgevingstechnische aard. Derhalve is de regeling niet voorgelegd aan het Adviescollege toetsing administratieve lasten.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Bij de inwerkingtreding van de Invoeringswet Waterwet is de Wet verontreiniging oppervlaktewateren ingetrokken en vervangen door de Binnenvaartwet als wettelijke basis voor de aanwijzing van het nationaal instituut. Daarmee wordt de verwijzing in artikel 2 van de Regeling scheepsafvalstoffen Rijn- en binnenvaart in overeenstemming gebracht. De in artikel 39g van de Binnenvaartwet bedoelde aanwijzing geschiedt in overeenstemming met de Minister van VROM. Deze overeenstemming blijkt uit de aanhef van de onderhavige regeling.

Onderdeel B

Door deze toevoeging verkrijgt het model voor de losverklaring, dat is opgenomen in het Scheepsafvalstoffenverdrag Rijn- en binnenvaart, de bindende status die wordt bedoeld in artikel 53, derde lid, van het Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart. Abusievelijk was dit nog niet gebeurd bij de vaststelling van de Regeling scheepsafvalstoffen Rijn- en binnenvaart.

Artikel II

Met betrekking tot de Tijdelijke regeling quick wins binnenvaart is het voor deze subsidies beschikbare budget opgetrokken van € 62.000.000 naar € 112.000.000. In verband hiermee is in dit artikel het subsidieplafond van die regeling aangepast.

Artikel III

In het tweede lid van artikel 1 van de Regeling olie-afgifteboekje Rijnvaart 1995 werd abusievelijk verwezen naar dit lid zelf. Deze fout is hiermee hersteld.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J.C. Huizinga-Heringa.

Naar boven