Besluit tot vaststelling van het gewijzigde Landelijk afvalbeheerplan 2009–2021 (LAP, eerste wijziging)

16 februari 2010

Nr. DP2010004292

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op artikel 10.3 van de Wet milieubeheer;

Besluit:

Vast te stellen het gewijzigde Landelijk afvalbeheerplan 2009–2021 (LAP, eerste wijziging), dat als bijlage bij dit besluit is opgenomen.

Dit besluit en de toelichting worden in de Staatscourant geplaatst.

De bijlage wordt niet in de Staatscourant geplaatst, maar ligt ter inzage in de bibliotheek van het Ministerie van VROM, Rijnstraat 8 in Den Haag en kan worden ingezien op www.LAP2.nl.

Den Haag, 16 februari 2010

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

TOELICHTING

Met dit besluit wordt het voor de eerste keer gewijzigde Landelijk afvalbeheerplan 2009-2021 (LAP) vastgesteld. Met de eerste wijziging wordt in het LAP opgenomen welke (lijnen van) Nederlandse afvalverbrandingsinstallaties (AVI’s) de status van installatie voor nuttige toepassing, kortweg de R1-status, krijgen.

Het toekennen van een R1-status aan (lijnen van) AVI’s wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe Kaderrichtlijn afvalstoffen (2008/98/EG). In die richtlijn wordt onder meer aangegeven dat een verbrandingsinstallatie die specifiek is bestemd om vast stedelijk afval te verwerken, kan worden aangemerkt als een installatie voor nuttige toepassing , mits de installatie een bepaalde de energie-efficiëntie haalt.

De wijziging van het LAP en de inwerkingtreding van het gewijzigde LAP is geregeld in artikel 10.13 van de Wet milieubeheer. Het gewijzigde LAP geldt met ingang van de dag waarop vier weken zijn verstreken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt in de Staatscourant.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

Naar boven