Afsprakenkader oostelijk gedeelte van de stedelijke regio Eindhoven-Helmond

Op 15 februari 2010 hebben het Rijk, het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven een afsprakenkader getekend voor de ontwikkeling van het oostelijk deel van de stedelijke regio Eindhoven.

Voor het Rijk hebben de ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, en Verkeer en Waterstaat, mede namens de ministers van Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het afsprakenkader ondertekend.

Korte inhoud van het afsprakenkader

Rijk en regio willen Zuidoost Brabant ontwikkelen als een kennisregio die tot de top van Europa behoort. Om de uitvoering van plannen voor het oostelijk gedeelte van de stedelijke regio Eindhoven-Helmond vlot en soepel te laten verlopen voorziet het afsprakenkader in inspanningsverplichtingen over integrale planvorming, een organisatiestructuur die integrale besluitvorming mogelijk maakt en een samenhangende realisatiestrategie.

Het afsprakenkader heeft betrekking op verstedelijkingsafspraken, de aanwijzing van het Middengebied tussen Helmond en Eindhoven tot rijksbufferzone en de verbetering van de bereikbaarheid. De aanwijzing van het Middengebied tot rijksbufferzone houdt in dat het gebied een hoogwaardig recreatie-, rust- en uitloopgebied wordt waarin natuur en landschap worden versterkt. De bereikbaarheid wordt verbeterd door voltooiing van een verkeersruit om Eindhoven en Helmond, ook wel de T-structuur genoemd. De plannen zullen worden verankerd in zowel een intergemeentelijke structuurvisie als in de provinciale structuurvisie.

De regie van de uitvoering ligt bij de provincie Noord-Brabant. De uitvoering gebeurt in nauwe samenwerking met het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en het Rijk.

Terinzagelegging

Het afsprakenkader ligt van 22 februari 2010 tot en met 22 maart 2010 ter inzage in de Bibliotheek van de provincie Noord-Brabant, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch en bij de receptie van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), Keizer Karel V Singel 8 te Eindhoven.

Naar boven