Besluit van 2 februari 2010, nr. 10.000270, tot goedkeuring van het besluit van de raad van het stadsdeel Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam van 3 juni 2009 tot onteigening krachtens artikel 77 van Titel IV van de onteigeningswet

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 14 december 2009, nr. BJZ2009065385, Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken;

Gelezen de brief van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Bos en Lommer van 16 juni 2009, kenmerk C 616;

Gelet op Titel IV van de onteigeningswet en Titel 10.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

De Raad van State gehoord (advies van 20 januari 2010, no. W08.09.0537/IV);

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 28 januari 2010, nr. BJZ2010002840, Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken;

Beschikken bij dit besluit over de goedkeuring van het besluit van de raad het Stadsdeel Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam van 3 juni 2009, tot onteigening krachtens artikel 77, eerste lid, aanhef en onder 1°, van de onteigeningswet, ten name van de gemeente Amsterdam, van de bij dat besluit aangewezen percelen, kadastraal bekend gemeente Sloten, sectie D, nos. 3836 en 3837.

Overwegingen

Het raadsbesluit tot onteigening

Op grond van artikel 77 van de onteigeningswet kan onteigening plaatsvinden onder meer ten behoeve van de uitvoering van een bestemmingsplan. De ter onteigening aangewezen percelen zijn begrepen in het door de stadsdeelraad Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam op 17 januari 2007, nummer B&L/2006/9219, vastgestelde, en door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 4 september 2007 goedgekeurde bestemmingsplan ‘Kolenkitbuurt’, verder te noemen: het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is op 1 november 2007 onherroepelijk geworden. Blijkens het raadsbesluit tot onteigening wenst de stadsdeelraad Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam de daarin bedoelde gronden in eigendom te verkrijgen ter uitvoering van evengenoemd bestemmingsplan.

Noodzaak en urgentie

Het bestemmingsplan

De Kolenkitbuurt is één van de wijken die door de minister voor Wonen, Wijken en Integratie is aangewezen als aandachtswijk. Deze wijk is opgenomen in het ‘Actieplan Krachtwijken’. In deze wijk is sprake van een groot aantal problemen die het stadsdeel met behulp van de uitvoering van het bestemmingsplan ‘Kolenkitbuurt’ probeert op te lossen. Een groot gedeelte van de huidige bebouwing in de Kolenkitbuurt dient te worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Op de thans in de onteigening betrokken percelen is een langgerekt appartementsgebouw met vier bouwlagen gelegen genaamd ‘Borstblok’. Door de ligging van het gebouw wordt het deelgebied Zuidelijk Veld van de rest van de Kolenkitbuurt geïsoleerd. Door de sloop van het gebouw en de daarop volgende herinrichting en bebouwing zal het Zuidelijk Veld meer met de wijk worden verbonden. Op de percelen zijn de bestemmingen ‘Centrumdoeleinden II (CII)’ en ‘Verkeersareaal (VA)’ gelegen.

In de door de stadsdeelraad Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam voorgestane wijze van planuitvoering wordt inzicht verschaft door het bestemmingsplan met de daarbij behorende voorschriften, kaarten en toelichting. Uit het raadsbesluit blijkt dat de door onteigening te verwerven gronden bezwaarlijk kunnen worden gemist bij de uitvoering van het bestemmingsplan.

Bedenkingen

Het raadsbesluit tot onteigening heeft overeenkomstig artikel 84, eerste lid, van de onteigeningswet met ingang van 18 juni 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen op het kantoor van het stadsdeel Bos en Lommer. De algemene kennisgeving van de terinzagelegging heeft op 17 juni 2009 plaatsgevonden in ‘Het Parool’ en de lokaal verschijnende weekkrant ‘Het Amsterdams Stadsblad’. De persoonlijke kennisgeving is geschied bij brief van 15 juni 2009.

Tegen het raadsbesluit tot onteigening zijn bij Ons geen bedenkingen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Het moet in het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling van het stadsdeel Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam worden geacht, dat de gemeente de eigendom verkrijgt van de in het raadsbesluit tot onteigening aangewezen percelen. Er bestaan ook voor het overige geen redenen om aan het raadsbesluit de goedkeuring te onthouden.

Beslissing

Wij hebben goedgevonden en verstaan:

het besluit van de raad van het stadsdeel Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam van 3 juni 2009 goed te keuren.

Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer is belast met de uitvoering van dit besluit, dat door toezending daarvan aan de gemeente Amsterdam zal worden bekendgemaakt. Dit besluit zal tevens met het raadsbesluit tot onteigening in de Staatscourant worden geplaatst (www.officielebekendmakingen.nl).

’s-Gravenhage, 2 februari 2010

Beatrix

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

RAADSBESLUIT

De raad van het Stadsdeel Bos en Lommer;

Gezien de voordracht van het Dagelijks Bestuur van 13 mei 2009;

Gelet op het bepaalde in de Onteigeningswet en de Algemene wet bestuursrecht,

Besluit:

  • I de adressanten Alexander Calder arbeidsintegratie B.V., Combi Foto Pico en Taoufik Reizen B.V. in hun zienswijzen te ontvangen en deze ongegrond te verklaren;

  • II Ter onteigening ten name van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Bos en Lommer ingevolge artikel 77, lid 1, onder 1e van de Onteigeningswet aan te wijzen de eigendommen, begrepen in het bestemmingsplan Kolenkitbuurt, op de bij dit besluit behorende grondplankaart met zwarte lijnarcering aangeduid en vermeld in de bij dit besluit behorende lijst (onteigeningsplan Borstblok);

  • III Alle noodzakelijke stappen te doen, zowel in eerste aanleg als daarna en zowel als eisende als verwerende partij, om langs gerechtelijke weg de onteigening te verkrijgen van de onder II bedoelde eigendommen, nadat en voor zover de benodigde Koninklijke goedkeuring als bedoeld in artikel 80, lid 3 van de Onteigeningswet is verkregen.

Aldus besloten door de raad van het stadsdeel Bos en Lommer d.d. 3 juni 2009

H. Aktaou,

voorzitter.

S. Raben,

griffier.

Onteigening ten behoeve van de gedeeltelijke uitvoering van het bestemmingsplan Kolenkitbuurt, ex art. 77, eerste lid onder 1e Onteigeningswet.

Onteigening Borstblok C 616

Grondplannummer

te onteigenen grootte

van het perceel bij het Kadaster bekend De Gemeente Sloten

ha.

a.

ca.

als

ter grootte van

Sectie

Nummer

ten name van

ha.

a.

ca.

1

 

16

70

wonen met

 

16

70

D

3836

9/52 erfpacht:

    

bedrijvigheid erf - tuin

     

Borst, Alida Dimphena Maria

te Zandvoort

15/104 erfpacht:

Borst, Dimphena Maria Theresia

te Rotterdam

gehuwd met Schuurman, Willem

te Rotterdam

15/104 erfpacht:

Borst, Leonardus Joannes Petrus

te Heemskerk

7/13 erfpacht:

Stichting L J Borst -fonds, gevd

te Amsterdam te Amsterdam

1/1 eigendom belast met erfpacht:

De gemeente Amsterdam Sloten

te Amsterdam

           

2

 

16

88

wonen met

 

16

88

D

3837

9/52 erfpacht:

    

bedrijvigheid erf - tuin

     

Borst, Alida Dimphena Maria

te Zandvoort

15/104 erfpacht:

Borst, Dimphena Maria Theresia

te Rotterdam

gehuwd met Schuurman, Willem

te Rotterdam

15/104 erfpacht:

Borst, Leonardus Joannes Petrus

te Heemskerk

7/13 erfpacht:

Stichting L J Borst -fonds, gevd

te Amsterdam te Amsterdam

1/1 eigendom belast met erfpacht:

De gemeente Amsterdam Sloten

te Amsterdam

Naar boven