Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 februari 2010, nr. BVE/Stelsel/187540, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling WEB 2007

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 2.2.4, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Uitvoeringsregeling WEB 2007 wordt na artikel 3.1.3 een nieuw artikel 3.1.4 ingevoegd, luidend:

Artikel 3.1.4 Diploma’s waarvoor een vast bedrag wordt toegekend

Voor diploma’s van de opleidingen

  • a. Helpende Welzijn (Crebonummer 10745)

  • b. Helpende breed (Crebonummer 91340)

  • c. Helpende (Sociaal-agogisch werk) (Crebonummer 91352) en

  • d. Helpende Zorg & Welzijn (Crebonummer 92640)

    die in het kalenderjaar 2010 zijn verkregen door examendeelnemers, bedoeld in artikel 2.2.2, tweede lid, onderdeel b, van de wet, wordt € 675 per diploma toegekend. De in de eerste volzin bedoelde diploma’s worden niet meegeteld bij de berekening van het rijksbijdragedeel op grond van artikel 2.2.4, eerste lid, van het besluit.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij is geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Toelichting

Per 1 januari 2010 is aan artikel 2.2.4 van het Uitvoeringsbesluit WEB een tweede lid toegevoegd. Op grond daarvan kan bij ministeriële regeling worden bepaald dat voor diploma’s van bepaalde opleidingen die in de kalenderjaren 2010 en 2011 zijn verkregen door examendeelnemers, in afwijking van de diplomavergoeding op grond van artikel 2.2.4, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB een vast bedrag per diploma wordt toegekend. In de onderhavige regeling worden de diploma’s Helpende Welzijn en Helpende Zorg & Welzijn die in het kalenderjaar 2010 zijn verkregen door examendeelnemers aangewezen. Het diploma Helpende Welzijn betreft een zogenaamde eindtermenopleiding; het andere diploma behoort bij een experimentele (competentiegerichte) opleiding. Bovendien worden de diploma’s van de opleidingen Helpende breed (Crebonummer 91340) en Helpende (Sociaal-agogisch werk) (Crebonummer 91352) aangewezen; dit zijn voorlopers van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn waarvoor nog wel examens kunnen worden afgenomen.

Bepaald is dat deze diploma’s buiten de algemene berekeningswijze van de rijksbijdrage blijven. In plaats daarvan wordt de vergoeding voor deze diploma’s in de rijksbijdrage apart berekend door een vast bedrag ad € 675 per diploma te verstrekken.

Deze regeling is van toepassing op de in 2010 door examendeelnemers te behalen diploma’s en heeft dus effect op de berekening van de rijksbijdrage voor 2012.

Uitvoeringsconsequenties

DUO acht de regeling uitvoerbaar.

Administratieve lasten

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten van bedrijven, burgers en instellingen.

Financiële consequenties

Deze regeling heeft financiële consequenties voor de begroting voor het jaar 2012. Aanvankelijk was het aantal gastouders dat zich zal kwalificeren geraamd op tenminste 8000. Het feitelijke aantal zal hier naar verwachting aanzienlijk boven uitgaan. De financiële gevolgen van het toekennen van een subsidie van € 675 per succesvol afgerond traject zullen worden gedekt binnen de OCW-begroting.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Naar boven