Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 8 februari 2010, nr. VGP/GL 2984094, houdende wijziging van de Regeling bewijsstukken sociale hygiëne Drank- en Horecawet en van de Regeling aanvraaggegevens en formulieren Drank- en Horecawet

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 8, vijfde lid, en artikel 29, derde lid, van de Drank- en Horecawet;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1, onderdeel a, van de Regeling bewijsstukken sociale hygiëne Drank- en Horecawet wordt na ‘Horecawet’ ingevoegd:

, dan wel in het bezit is van een diploma of certificaat uit een andere lidstaat van de Europese Unie dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend Verdrag dat Nederland bindt, en die qua kennis en inzicht in sociale hygiëne een beroepsniveau waarborgen dat ten minste gelijkwaardig is aan het niveau dat met de nationale eisen wordt nagestreefd.

ARTIKEL II

In artikel 2, eerste lid, van de Regeling aanvraaggevens en formulieren Drank- en Horecawet wordt na ‘deze regeling’ ingevoegd:

, een en ander vergezeld van

  • a. de gevraagde bewijsstukken kennis en inzicht sociale hygiëne, zoals bedoeld in artikel 1, onderdeel a, van de Regeling bewijsstukken sociale hygiëne Drank- en Horecawet;

  • b. de andere gevraagde bescheiden, danwel vergelijkbare bescheiden uit een andere lidstaat van de Europese Unie dan wel een staat, niet zijnde een lidstaat van de Europese Unie, die partij is bij een daartoe strekkend of mede daartoe strekkend Verdrag dat Nederland bindt.

Artikel III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Op 28 december 2006 is de Europese dienstenrichtlijn (richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt) in werking getreden.

Het doel van de dienstenrichtlijn is het verbeteren van de Europese interne dienstenmarkt, door de belemmeringen voor het vrije verkeer van diensten en de vrije vestiging van dienstverrichters zoveel mogelijk weg te nemen.

Deze regeling voorziet in de aanpassing van twee regelingen op grond van de Drank- en Horecawet, opdat die in overeenstemming gebracht worden met de dienstenrichtlijn, namelijk op het punt van de wederzijdse erkenning.

De effecten van de regeling

Bedrijfseffecten en administratieve lasten

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger en het bedrijfsleven en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.

Bestuurlijke gevolgen

De gevolgen van de dienstenrichtlijn en de Dienstenwet zijn beschreven in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel Dienstenwet (Kamerstukken II 2008/09, 31 579, nr. 3). De onderhavige regeling heeft voor het overige geen bestuurlijke gevolgen.

Artikelsgewijs

Artikel I

De wijziging van de Regeling bewijsstukken sociale hygiëne Drank- en Horecawet betreft opname van een clausule van wederzijdse erkenning van de diploma’s en certificaten uit andere (EU-lid)staten, waaruit blijkt dat betrokkene kennis en inzicht in sociale hygiëne heeft.

Artikel II

De wijziging van de Regeling aanvraaggegevens en formulieren Drank- en Horecawet betreft opname in de regeling van een clausule van wederzijdse erkenning van de relevante bescheiden uit andere (EU-lid)staten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om arbeidsovereenkomsten. Het bewijsstuk kennis en inzicht sociale hygiëne is apart opgenomen omdat de wederzijdse erkenning van diploma’s en certificaten uit andere (EU-lid)staten reeds is opgenomen in de Regeling bewijsstukken sociale hygiëne Drank- en Horecawet.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven