Bekendmaking aanwijzingsbesluit Natura 2000 voor het gebied Abtskolk & De Putten en wijzigingsbesluiten voor de Natura 2000-gebieden Duinen Vlieland, Voornes Duin, Duinen Goeree & Kwade Hoek en Voordelta

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft voor het volgende gebied het besluit voor aanwijzing als Natura 2000-gebied vastgesteld (het nummer verwijst naar het landelijke gebiedsnummer van het Natura 2000-gebied):

  • Abtskolk & De Putten (162)

Dit aanwijzingsbesluit is genomen op grond van artikel 10a van de Natuurbeschermingswet 1998. Deze wet vormt de Nederlandse uitwerking van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Aan dit besluit is in 2006 de uniforme openbare voorbereidingsprocedure voorafgegaan. Tijdens deze procedure hebben de ontwerpbesluiten ter inzage gelegen en heeft iedereen de mogelijkheid gehad om een zienswijze in te dienen. Circa 50 personen en instanties hebben hiervan gebruik gemaakt. Het besluit dat nu is vastgesteld, is gebaseerd op het ontwerpbesluit, de zienswijzen die daarop zijn binnengekomen en de beschouwingen van de provincie op deze zienswijzen. Het gebied Abtskolk & De Putten wordt aangewezen in het kader van de Vogelrichtlijn.

De minister geeft hiermee uitvoering aan uitspraken van de Raad van State na behandeling van beroepen. Aan de percelen in Natura 2000-gebieden is een kadastrale Natura 2000-kwalificatie toegekend.

Het besluit tot aanwijzing van het gebied Abtskolk & De Putten als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4 van Richtlijn 79/409/EEG (Vogelrichtlijn) van 2 april 1979 is op onderdelen gewijzigd. Zo is het gebied nu voor de volgende soorten van Bijlage I van de Vogelrichtlijn aangewezen: dwerggans. Verder is het gebied aangewezen voor de volgende in artikel 4.2 genoemde trekvogelsoorten: kolgans, grauwe gans en smient.

Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerp-aanwijzingsbesluit zijn in het definitieve besluit aangeduid en gemotiveerd.

Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Abtskolk & De Putten’.

Wijzigingsbesluiten

Voor vier Natura 2000-gebieden heeft de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het reeds genomen aanwijzingsbesluit op onderdelen gewijzigd.

Het gaat om technische wijzigingen die zijn doorgevoerd naar aanleiding van beroepsprocedures bij de Raad van State. Daarnaast is ambtshalve een beperkt aantal correcties doorgevoerd. Het gaat om wijzigingsbesluiten voor de volgende vier Natura 2000-gebieden (de nummers verwijzen naar de landelijke gebiedsnummers van de Natura 2000-gebieden):

  • Duinen Vlieland (3)

  • Voornes Duin (100)

  • Duinen Goeree & Kwade Hoek (101)

  • Voordelta (113)

Duinen Vlieland (3)

De kaart die onderdeel uitmaakt van het besluit van 25 februari 2009 tot aanwijzing van Duinen Vlieland als Natura 2000-gebied, wordt vervangen door de kaart die onderdeel uitmaakt van het wijzigingsbesluit. Daarnaast wordt de Nota van toelichting die onderdeel uitmaakt van het besluit gewijzigd volgens de Nota van toelichting die onderdeel uitmaakt van het wijzigingsbesluit. De begrenzing van Duinen Vlieland tenslotte wordt aangepast omdat is gebleken dat er een oppervlakte van 0,4 ha is aangewezen, waarin geen natuurwaarden meer aanwezig zijn. Deze wijziging geschiedt hangende de procedure bij de Raad van State.

Het gebied is hiermee gewijzigd en aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Duinen Vlieland’.

Voornes Duin (100)

De kaart die onderdeel uitmaakt van het besluit van 19 februari 2008 tot aanwijzing van Voornes Duin als Natura 2000-gebied, wordt vervangen door de kaart die onderdeel uitmaakt van het wijzigingsbesluit. Het betreft hier een ambtshalve wijziging, waarbij de tekstuele exclavering van een gebouw en een tuin op de kaart is aangebracht.

De publiekrechtelijk belemmering op het betreffende kadastrale perceel komt hiermee te vervallen.

Het gebied is hiermee gewijzigd en aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Voornes Duin’.

Duinen Goeree & Kwade Hoek (101)

De kaart die onderdeel uitmaakt van het besluit van 19 februari 2008 tot aanwijzing van Duinen Goeree & Kwade Hoek als Natura 2000-gebied, wordt vervangen door de kaart die onderdeel uitmaakt van het wijzigingsbesluit. Het betreft hier een ambtshalve wijziging, waarbij de tekstuele exclavering van een tuin op de kaart is aangebracht. De publiekrechtelijk belemmering op het betreffende kadastrale perceel komt hiermee te vervallen.

Het gebied is hiermee gewijzigd en aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Duinen Goeree & Kwade Hoek’.

Voordelta (113)

Het aanpassen van een kaartblad van de Voordelta werd noodzakelijk toen het besluit door de Raad van State werd vernietigd. Deze vernietiging had betrekking op kaart 14.

De begrenzing van deze kaart was niet in overeenstemming met bijlage A. In deze bijlage is via arcering aangegeven dat een stuk duingebied grenzend aan de Brouwersdam bij Scharendijke van het Vogelrichtlijngebied zou worden verwijderd. Tevens wordt bij de Voordelta de motivering ten aanzien van de Kleine mantelmeeuw gewijzigd en aangevuld. De verdere wijzigingen behelzen gelijksoortige aanpassingen van andere kaartbladen. Ook daar blijkt de begrenzing op de kaartbladen 6, 9, 13 en 18 niet in overeenstemming te zijn met bijlage A. Deze wijzigingen zijn ambtshalve aangebracht en zijn van ondergeschikt belang.

De kaartbladen 6, 9, 13, 14 en 18 die onderdeel uitmaken van het besluit van 19 februari 2008 tot aanwijzing van Voordelta als Natura 2000-gebied, worden met dit besluit vervangen door de kaartbladen die onderdeel uitmaken van dit wijzigingsbesluit. De Nota van toelichting die onderdeel uitmaakt van het besluit bedoeld in het eerste lid, is gewijzigd volgens de Nota van toelichting die onderdeel uitmaakt van het wijzigingsbesluit.

Het gebied is hiermee gewijzigd en aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Voordelta’.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze als bedoeld in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht naar voren hebben gebracht of redelijkerwijs niet verweten kan worden dit niet gedaan te hebben, kunnen tot zes weken na de terinzagelegging van deze wijzigingsbesluiten en dit aanwijzingsbesluit beroep indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Wat betreft de wijzigingsbesluiten kan er alleen beroep worden ingesteld op de gewijzigde onderdelen. De beroepstermijn vangt aan met ingang van de dag na de dag waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd en loopt van 19 februari 2010 tot en met 1 april 2010. Om in beroep te gaan moet u een beroepschrift sturen naar:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het wijzigingsbesluit waartegen het beroep is gericht, een opgave van redenen waarom u zich niet met het wijzigingsbesluit kunt verenigen. Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor de meest recente informatie over de hoogte van het griffierecht verwijzen wij u naar de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl. Over de wijze waarop en binnen welke termijn u dit dient te betalen krijgt u na indiening van het beroep bericht van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Waar kunt u de wijzigingsbesluiten en het aanwijzingsbesluit inzien?

De besluiten liggen ter inzage van 18 februari 2010 tot en met 1 april 2010. U kunt de aanwijzingsbesluiten en achtergronddocumenten tijdens de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • Gemeentehuizen van de volgende gemeenten: Bergen, Goedereede, Harenkarspel, Hellevoetsluis, Noord-Beveland, Rotterdam, Schouwen-Duivenland, Veere, Vlieland, Vlissingen, Westvoorne en Zijpe.

  • Vestigingen van de Directie Regionale Zaken van het ministerie van LNV: Noord te Groningen (Cascadeplein 6), Oost te Deventer (Verzetslaan 30), Zuid te Eindhoven (Keizersgracht 5) en West te Utrecht (Herman Gorterstraat 55).

  • Waterschappen: Hollandse Delta, Hollands Noorderkwartier, Wetterskip Fryslân en Zeeuwse Delta.

  • Provinciehuizen van de provincies: Noord-Holland, Fryslân, Zeeland en Zuid-Holland.

Nadere informatie

Meer informatie over Natura 2000 en gerelateerde onderwerpen vindt u op de website www.minlnv.nl/natura2000. Hier kunt u ook de documenten die ter inzage liggen downloaden. Voor vragen over Natura 2000 of het opvragen van (achtergrond)documenten kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur contact opnemen met het LNV-loket: 0800-223 3322 (gratis).

Naar boven