Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 10 februari 2010, nr. BJZ2010003291, houdende wijziging van de Subsidieregeling maatschappelijke organisaties en milieu 2009

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op artikel 15.13, eerste tot en met derde lid, van de Wet milieubeheer;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling maatschappelijke organisaties en milieu 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4, eerste lid, onderdeel a, sub 1°, wordt ‘www.senternovem.nl/smom’ vervangen door: www.agentschapnl.nl/smom.

B

In artikel 5, eerste lid, wordt na ‘worden’ ingevoegd: , met inachtneming van artikel 7,.

C

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Het maximale subsidiebedrag voor een project als bedoeld in artikel 10, onderdeel b, bedraagt € 125.000.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Bij de toepassing van het eerste en tweede lid worden de bijdragen van derden met betrekking tot de projectkosten op de subsidiabele kosten in mindering gebracht.

D

Artikel 7 komt te luiden:

Artikel 7

  • 1. De minister stelt per kalenderjaar één of meer aanvraagperioden vast en maakt deze bekend in de Staatscourant. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden naar de projectcategorieën, bedoeld in artikel 10.

  • 2. De minister stelt voor een aanvraagperiode een subsidieplafond vast en maakt dit bekend in de Staatscourant. Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar de projectcategorieën, bedoeld in artikel 10.

E

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘SenterNovem’ vervangen door ‘Agentschap NL’ en ‘www.senternovem.nl/smom’ door: www.agentschapnl.nl/smom.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Per kalenderjaar kan aan een subsidieaanvrager subsidie worden verleend:

    • a. op maximaal één subsidieaanvraag voor een project als bedoeld in artikel 10, onderdeel a, of

    • b. op maximaal drie subsidieaanvragen voor een project als bedoeld in artikel 10, onderdeel b.

F

Artikel 9 komt te luiden:

Artikel 9

De uitvoering van het project vangt aan na indiening van de subsidieaanvraag en uiterlijk binnen 12 maanden na de subsidieverlening.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 10 februari 2010

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling voorziet in een wijziging van de Subsidieregeling maatschappelijke organisaties en milieu 2009 (SMOM 2009). Het betreft wijzigingen in de tekst van de SMOM 2009 door de naamswijziging van de uitvoeringsinstantie. Drie agentschappen van het Ministerie van Economische Zaken, te weten SenterNovem, EVD en Octrooicentrum Nederland zijn per 1 januari 2010 namelijk opgegaan in één uitvoeringsagentschap, Agentschap NL.

Daarnaast is er een maximaal subsidiebedrag ingesteld voor projecten als bedoeld in artikel 10, onderdeel b, van de SMOM 2009 en betreft het wijzigingen van het aantal aanvraagperiodes en het daarmee verband houdende subsidieplafond. Tot slot dient met de uitvoering van een project op zijn vroegst na indiening van de aanvraag en binnen 12 maanden na de subsidieverlening te worden aangevangen.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel C, strekt tot de wijziging van artikel 6 van de SMOM 2009. Voor projecten die vallen onder de projectcategorie van artikel 10, onderdeel b, wordt een maximaal subsidiebedrag van € 125.000 vastgesteld. Daarnaast wordt een derde lid toegevoegd dat dubbele financiering van projectkosten door bijdragen van derden voorkomt. Artikel 6, tweede lid, van het Besluit milieusubsidies regelt dit al ten aanzien van subsidiëring door het Rijk of de Commissie van de Europese Unie.

Artikel I, onderdeel D, strekt tot wijziging van artikel 7 van de SMOM 2009 in verband met het regelen van een groter aantal tenderperiodes. Maatschappelijke organisaties zullen door middel van een publicatie in de Staatscourant worden uitgenodigd om meerdere keren per jaar gedurende een bepaalde periode aanvragen voor subsidie in te dienen. Door meerdere aanvraagperiodes per jaar open te stellen, wordt beoogd om maatschappelijke organisaties de mogelijkheid te bieden op actuele thema’s in te springen en daarvoor subsidie aan te vragen. Per aanvraagperiode zal tevens in de Staatscourant bekend worden gemaakt wat het subsidieplafond is voor aanvragen voor projectsubsidies onder artikel 10 van de SMOM 2009.

Artikel I, onderdeel E, strekt tot wijziging van artikel 8, tweede lid, van de SMOM 2009. Hiermee wordt voorkomen dat aanvragers een onbeperkt aantal aanvragen gehonoreerd kunnen krijgen, gelet op de mogelijkheid tot het openstellen van meerdere tenders per kalenderjaar. Zo wordt ook op een transparante wijze invulling gegeven aan het criterium van de spreiding (art. 5, tweede lid, van de SMOM 2009). Een subsidieaanvrager kan per kalenderjaar voor maximaal één aanvraag subsidie krijgen voor een project dat gericht is op internationale milieusamenwerking (artikel 10, onderdeel a, van de SMOM 2009) en voor maximaal drie aanvragen subsidie krijgen voor een project dat anderszins gericht is op de in artikel 2 bedoelde doelstelling (artikel 10, onderdeel b, van de SMOM 2009). Een aanvraag dient betrekking te hebben op een project hetgeen een samenstel van activiteiten met een eenmalig karakter is (artikel 1, onderdeel c, van de SMOM 2009).

Artikel I, onderdeel F, strekt tot wijziging van artikel 9 van de SMOM 2009. Met de uitvoering van een project mag op zijn vroegst na indiening van de aanvraag tot subsidieverlening worden begonnen.

Vanaf dat moment komen projectkosten ook in aanmerking voor subsidie (artikel 4 van de SMOM 2009) indien subsidie voor het project wordt verleend.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

Naar boven