Besluit van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 16 december 2010, nr. DL/254435, houdende de opheffing van het Landelijk Platform voor de beroepen in het onderwijs

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Landelijk Platform voor beroepen in het onderwijs wordt opgeheven.

ARTIKEL II

Het Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 maart 2005 houdende instelling van het Landelijk Platform voor de beroepen in het onderwijs (Stcrt. 2005, 99) wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2011. Indien de Staatscourant waar deze regeling in wordt geplaatst verschijnt na 31 december 2010, dan treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2011.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

H. Zijlstra.

TOELICHTING

Met dit besluit wordt het Landelijk Platform voor de beroepen in het onderwijs (LPBO) opgeheven. Het LPBO heeft sinds de oprichting in 2005 op een uitstekende wijze zijn werk gedaan en heeft de kwalificatiestructuur van de onderwijsberoepen op een adequate manier in beeld gebracht. De hierover door de verschillende bewindspersonen van OCW gestelde aanvullende vragen zijn in de afgelopen periode op een deskundige en adequate wijze beantwoord. Belangrijke taken van het LPBO, zoals het vaststellen van onderwijsberoepen en bijbehorende competentieprofielen, vaststellen van criteria en een werkwijze om de competentieprofielen te toetsen, zijn inmiddels volbracht. Daarmee is er geen behoefte meer aan een permanent platform. Het initiatief voor het herijken en ontwikkelen van bekwaamheidseisen zal, gezien nieuwe inzichten en ontwikkelingen in de afgelopen jaren, meer bij de beroepsgroepen zelf liggen. Dit sluit aan bij de koers om de professional governance van de verschillende beroepsgroepen te versterken. De beroepsgroepen zullen dan ook gevraagd worden zelf zorg te dragen voor de herijking en ontwikkeling van bekwaamheidseisen.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

H. Zijlstra.

Naar boven