Vaststelling van de Uitvoeringsregeling loonbelasting BES

23 december 2010

Nr. DB 2010/302

Directoraat-generaal voor fiscale zaken, Directie directe belastingen, Directie algemene fiscale politiek

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op de artikelen 8 en 12A van de Wet loonbelasting BES en artikel 58 van de Wet inkomstenbelasting BES;

Besluit:

Artikel 1

Deze regeling geeft uitvoering aan de artikelen 8 en 12A van de Wet loonbelasting BES en artikel 58 van de Wet inkomstenbelasting BES.

Artikel 2

Als loonbelasting- en premietabellen worden vastgesteld:

  • a. de halvedagtabel, opgenomen in bijlage A;

  • b. de dagtabel, opgenomen in bijlage B;

  • c. de weektabel, opgenomen in bijlage C;

  • d. de tweeweken(quincena)tabel, opgenomen in bijlage D;

  • e. de maandtabel, opgenomen in bijlage E;

  • f. de kwartaaltabel, opgenomen in bijlage F.

  • g. de tabel bijzondere beloningen, opgenomen in bijlage G.

Artikel 3

De loonbelasting- en premietabellen, genoemd in artikel 2, zijn van toepassing op de in artikel 2 van de Wet loonbelasting BES genoemde werknemers.

Artikel 4

De bij deze regeling behorende bijlagen A tot en met G liggen, inclusief toelichting, ter inzage bij de Directie Directe belastingen van het Ministerie van Financiën.

Artikel 5

Deze regeling wordt aangehaald als: Uitvoeringsregeling loonbelasting BES.

Artikel 6

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011 om 00:00 uur in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba en om 05:00 uur in het Europese deel van Nederland.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 december 2010

De Staatssecretaris van Financiën,

F.H.H. Weekers.

TOELICHTING

I. Algemeen

In de ingevolge de onderhavige regeling vast te stellen Uitvoeringsregeling loonbelasting BES worden de loonbelasting- en premietabellen vastgesteld. De bij deze regeling behorende bijlagen A tot en met G liggen ter inzage bij de Directie Directe belastingen van het Ministerie van Financiën. De tabellen zijn, inclusief toelichting, ook raadpleegbaar op de site van de Belastingdienst/Caribisch Nederland. De Uitvoeringsregeling loonbelasting BES treedt ingevolge de onderhavige regeling met ingang van 1 januari 2011 (om 00:00 uur in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba en om 05:00 uur in het Europese deel van Nederland) in werking.

II. Artikelsgewijs

Artikel 1

In artikel 1 van de Uitvoeringsregeling loonbelasting BES is opgenomen aan welke artikelen van de Wet loonbelasting BES en de Wet inkomstenbelasting BES die regeling uitvoering geeft.

Artikelen 2 tot en met 4

De loonbelasting- en premietabellen zijn door de inhoudingsplichtige te gebruiken indien de verschuldigde loonbelasting en premies Algemene ouderdomsverzekering BES, algemene weduwen- en wezenverzekering BES en het niet-werkgeversdeel van de premie voor de zorgverzekering dient te worden vastgesteld. In artikel 3 is opgenomen dat de tabellen van toepassing zijn op de in artikel 2 van de Wet loonbelasting BES genoemde werknemers. Dat zijn natuurlijke personen die tot een inhoudingsplichtige in dienstbetrekking staan of die van een inhoudingsplichtige loon genieten uit een vroegere dienstbetrekking van hunzelf of van een ander. Zoals in het algemeen deel van de toelichting reeds is genoemd, liggen de bijlagen met de daarin opgenomen tabellen ter inzage bij de Directie Directe belastingen van het Ministerie van Financiën en zijn de tabellen, inclusief toelichting, tevens raadpleegbaar op de site van de Belastingdienst/Caribisch Nederland.

Er is een zevental tabellen. Een zestal tabellen hangt samen met de verschillende loontijdvakken, genoemd in artikel 7 van de Wet loonbelasting BES. Verder is er een tabel bijzondere beloningen voor tantièmes, gratificaties, overwerkloon en andere beloningen die gewoonlijk slechts eenmaal of eenmaal per jaar worden genoten, zoals genoemd in artikel 8 van de Wet loonbelasting BES. De tabellen zijn voorzien van een toelichting.

Artikel 5 (citeertitel)

In artikel 5 is de citeertitel van deze regeling opgenomen.

Artikel 6 (inwerkingtreding)

In artikel 6 is de inwerkingtredingsdatum geregeld. De inwerkingtredingsdatum is 1 januari 2011. Vanwege het tijdsverschil van (tijdens de op 1 januari 2011 in het Europese deel van Nederland geldende wintertijd) 5 uur treedt de onderhavige regeling en daarmee ook de Uitvoeringsregeling loonbelasting BES op 1 januari 2011 in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba om 0:00 uur (lokale tijd) in werking en in het Europese deel van Nederland om 05:00 uur (lokale tijd).

De Staatssecretaris van Financiën,

F.H.H. Weekers.

Naar boven