Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 15 december 2010, nr. IZ/IA/10/24905IZ/IA/10/24905, houdende wijziging van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 en het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Werk 2009

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 2, eerste lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en formatie rijksdienst 2007, 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht, 8, derde lid, aanhef en onderdeel a, en 23, eerste lid, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 9 wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 4. De uitzonderingen, genoemd in het eerste lid, onderdelen c, d, f, h en i, gelden niet voor de in het eerste lid genoemde bevoegdheden die de directeur-generaal Werk heeft in verband met zijn werkterrein beschreven in artikel 11, aanhef en onderdelen i en j.

B

Onder vervanging van een punt door een puntkomma aan het slot van artikel 11, onderdeel h, worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • i. de (inter)departementale beleidsvorming inzake de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, mede voor zover dit geschiedt op het werkterrein van de secretaris-generaal, de plaatsvervangend secretaris-generaal, de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg en de inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De directies die ressorteren onder voornoemde functionarissen blijven de hen toebedeelde taken en verantwoordelijkheden uitvoeren, met de bijbehorende bevoegdheden, maar leggen voor wat betreft de (inter)departementale beleidsvorming inzake de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba verantwoording af aan de directeur-generaal Werk.

  • j. het zorgdragen voor de uitvoeringstaken van de minister op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

C

In artikel 12, eerste lid, onderdeel a wordt ‘alsmedehet aan de minister opgedragen toezicht’ vervangen door: alsmede het aan de minister opgedragen toezicht.

D

In artikel 22 wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 6. Het vijfde lid is niet van toepassing op de RCN-unit Sociale Zaken, gevestigd te Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

ARTIKEL II

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Werk 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vervanging van een punt door een puntkomma aan het slot van artikel 1, onderdeel c, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

d. RCN:

Rijksdienst Caribisch Nederland.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De onder de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg ressorterende directie Relatiebeheer, Uitvoeringsontwikkeling en Aansturing ressorteert deels onder de directeur-generaal, uitsluitend voor zover het de in artikel 8A genoemde verantwoordelijkheden betreft.

C

Na artikel 8 wordt een artikel ingevoegd, luidende

Artikel 8A

De directie Relatiebeheer, Uitvoeringsontwikkeling en Aansturing is verantwoordelijk voor:

  • a. de coördinatie van de (inter)departementale beleidsvorming inzake de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

  • b. het zorgdragen voor de uitvoeringstaken van de minister op Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

  • c. het namens de minister optreden als opdrachtgever voor de RCN.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 december 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken sinds 10 oktober 2010 onderdeel uit van het land Nederland en worden nu ook wel aangeduid als: Caribisch Nederland. Gezien de bijzondere situatie (kleine schaal en apart stelsel van regelgeving) wordt de directeur-generaal Werk aangewezen als portefeuillehouder binnen het MT SZW voor het dossier Caribisch Nederland. Directies uit andere ‘kolommen’ binnen het ministerie verrichten hun werkzaamheden binnen het kader van de beleidsmatige aansturing van de directeur-generaal Werk. Diens verantwoordelijkheid is niet alleen beleidsinhoudelijk van aard, maar omvat ook de uitvoering van de rijkstaken binnen het domein van SZW in Caribisch Nederland.

Om de hiermee gepaard gaande taken en bevoegdheden te verankeren moet nu het OMV-besluit SZW worden aangepast. Een aantal wijzigingen (in casu die in artikel I, onderdelen A en D) vloeit voort uit de bijzondere positie van de SZW-uitvoering in Caribisch Nederland (geografische afstand en uitvoeringsmandaat), die bij de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) is gepositioneerd.

Op het niveau van departementale directies wordt de coördinatie voor het dossier Caribisch Nederland én de uitvoeringsverantwoordelijkheid neergelegd bij de directie Relatiebeheer, Uitvoeringsontwikkeling en Aansturing (RUA). De taken en bevoegdheden van de met de uitvoering belaste RCN-unit Sociale Zaken op Bonaire, Sint Eustatius en Saba zullen in het OMV-besluit van de directie RUA nog nader geregeld worden. Dit betreft onder meer de bevoegdheid van het hoofd van de RCN-unit Sociale Zaken om namens de minister beslissingen te nemen die verband houden met de wet- en regelgeving waarvoor de minister van SZW (uitvoerings)verantwoordelijk is. Overigens zal ook een aantal andere departementale OMV-besluiten nog worden aangepast in verband met Caribisch Nederland.

Omdat de beleids- en uitvoerende verantwoordelijkheid voor Caribisch Nederland in eerste instantie bij de directeur-generaal Werk berust dient de genoemde verantwoordelijkheid van de directie RUA in het OMV-besluit DG Werk te worden omschreven. De directie RUA, die overigens onder de directeur-generaal Participatie en Inkomenswaarborg ressorteert, doet de onderhavige taak onder inhoudelijke verantwoordelijkheid van de directeur-generaal Werk.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

Naar boven