Bestemmingsplan, MER en besluiten Dijkverlegging Westenholte

Op 6 december 2010 heeft de gemeente Zwolle het bestemmingsplan Dijkverlegging Westenholte gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen vloeien voort uit de zienswijzennota en uit de nota van ambtshalve wijzigingen. De Milieu Effect Rapportage is ongewijzigd vastgesteld. Na de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpbesluiten zijn de besluiten die betrekking hebben op de vergunningen door de betreffende bevoegde-gezaginstanties eveneens vastgesteld. Het gaat daarbij om de volgende vergunningen of ontheffingen: de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (voorheen: LNV) voor een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en een ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet, de Staatssecretarisvan Infrastructuur en Milieu (voorheen: V&W) voor de vergunning op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel voor een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en het dagelijks bestuur van het Waterschap Groot Salland voor een ontheffing op grond van de Keur.

Bij deze besluiten gaan ook de daarop betrekking hebbende en relevante stukken ter inzage.

Achtergrond dijkverlegging Westenholte

De nationale overheid geeft in haar ruimtelijk beleid veel aandacht aan ‘het water’ in Nederland. Reden hiervoor is het verbeteren van de veiligheid van de woon- en leefomgeving in de omgeving van de grote rivieren in combinatie met het laagliggende (Neder)land. De regering heeft daarom in 2006 een pakket maatregelen vastgesteld dat de rivieren meer ruimte geeft door het aanwijzen van reserveringsgebieden voor overtollig water: de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. Het plan voor de dijkverlegging bij Westenholte maakt deel uit van dit programma Ruimte voor de Rivier en betreft één van de reserveringsgebieden.

Plannen, besluiten en MER

Het bestemmingsplan van de gemeente Zwolle ligt aan de noordwestzijde van de stad Zwolle en ligt deels in de bestaande uiterwaarden en deels in het aangrenzende gebied. Voor het plangebied gelden nu het bestemmingsplan Buitengebied Zwolle en het bestemmingsplan Uiterwaarden IJssel, Vecht en Zwarte Water.

In dit gebied wordt een vergraving van de uiterwaarden en een dijkverlegging mogelijk gemaakt ten behoeve van rivierverruiming, alsmede natuur-, agrarische en recreatieve ontwikkeling en bijkomende werkzaamheden, alle in Zwolle. Op de werkzaamheden hebben de navolgende besluiten ook betrekking.

De vergunning op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft betrekking op de benodigde wijziging van het waterstaatswerk.

De ontheffing op grond van de keur van het Waterschap Groot Salland heeft betrekking op het uitvoeren van handelingen in het watersysteem.

De ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft betrekking op het ten gevolge van de werkzaamheden mogelijk handelen in strijd met de artikelen 9 en 11 van de Flora- en Faunawet.

De vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van dezelfde minister heeft betrekking op werkzaamheden die betrekking hebben op de ontwikkeling, werking en bescherming van hoofdwateren (in dit geval de IJssel) en die de kwaliteit van de natuurlijke habitats en de habitats van soorten kunnen verslechteren of een significant verstorend effect kunnen hebben op de soorten waarvoor het gebied is aangewezen.

De vergunning van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 heeft betrekking op het verplaatsen van een melkschapenhouderij als gevolg van de dijkverlegging.

De vergunning op grond van de Ontgrondingenwet eveneens van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel heeft betrekking op de benodigde ontgrondingen ten behoeve van de werkzaamheden.

Alle vergunningen zijn aangevraagd door het Waterschap Groot Salland met uitzondering van de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998, die is afgegeven door Gedeputeerde Staten en die betrekking heeft op de melkschapenhouderij. Deze is aangevraagd door de betreffende agrarische ondernemer.

Het MER bevat het onderzoek naar de milieueffecten van de activiteiten met betrekking tot het bestemmingsplan, de vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

Het bestemmingsplan en de andere besluiten liggen met ingang van 23 december 2010 tot en met 2 februari 2011 ter inzage op de volgende locaties:

  • provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle;

  • gemeente Zwolle, eenheid publiekszaken, Lübeckplein 2 te Zwolle;

  • hoofdkantoor Waterschap Groot Salland, Dr. van Thienenweg 1 te Zwolle;

  • Rijkswaterstaat Waterdistrict Twentekanalen-IJsseldelta, Hanzeweg 60 te Deventer.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen bij het ontwerpbestemmingsplan of de andere ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht, of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarop geen zienswijzen naar voren hebben gebracht, kunnen van 23 december 2010 tot en met 2 februari 2011 beroep instellen tegen het bestemmingsplan, of tegen een ander bovengenoemd besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze rechter beslist in enige instantie over de ingestelde beroepen.

Bovendien kunnen belanghebbenden beroep aantekenen, ook wanneer zij geen zienswijzen hebben ingediend, tegen alle wijzigingen in de definitieve besluiten ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Adres: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) een opgave van de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Nadere informatie

Raadplegen en downloaden:

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp MER zijn ook digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0193.BP0769-0004.

De bronbestanden zijn beschikbaar via http://ro.zwolle.nl/plans/NL.IMRO.0193.BP0769-/

NL.IMRO.0193.BP0769-0004.

Het bestemmingsplan en de genoemde besluiten met bijlagen kunt u ook downloaden. Ze zijn te vinden op de website www.wgs.nl/ruimtevoorderivier. De vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en de Ontgrondingenwet zijn eveneens te raadplegen op www.overijssel.nl.

Meer informatie over de beroepsprocedure vindt u op de internetsite van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Vragen:

Heeft u vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij de provincie Overijssel, Coördinator Procedures Dijkverlegging Westenholte, de heer M. Tonkes (telefoon 038-4997852).

Naar boven