Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 24 december 2010, nr. BJZ2010033447, houdende wijziging van de Subsidieregeling milieugerichte technologie (wijziging subsidieprogramma milieu & technologie 2011)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 15.13, eerste tot en met derde lid, van de Wet milieubeheer;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling milieugerichte technologie wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer’ vervangen door: de Minister van Infrastructuur en Milieu.

2. Onderdeel n komt te luiden:

n. Agentschap NL:

Agentschap NL geheten agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, eerder als agentschap bekend onder de naam SenterNovem.

B

In artikel 1.2, eerste lid, wordt ‘genoemdeaspecten’ vervangen door:

genoemde aspecten.

C

In artikel 2.2.3 wordt aan het slot van onderdeel c de punt vervangen door een puntkomma.

D

In artikel 2.2.5 wordt ‘exclusief reis- en verblijfkosten’ vervangen door: inclusief reis- en verblijfkosten.

E

Artikel 2.2.8 komt te luiden:

Artikel 2.2.8

Het subsidieplafond bedraagt voor het jaar 2011: € 3.000.000,–.

F

Artikel 2.2.11 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘SenterNovem’ vervangen door:

Agentschap NL.

2. In het tweede lid wordt ‘tot en met 8 september 2010’ vervangen door: tot en met 6 september 2011.

ARTIKEL II

Paragraaf 2.2 van de Subsidieregeling milieugerichte technologie, zoals deze laatstelijk luidde voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling, blijft van toepassing op subsidies voor projecten als bedoeld in die paragraaf die voor dat tijdstip zijn aangevraagd.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 december 2010

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

J.J. Atsma.

TOELICHTING

A. ALGEMEEN

Door de onderhavige wijziging van de Subsidieregeling milieugerichte technologie zijn enkele wijzigingen in het Subsidieprogramma milieu en technologie aangebracht en is tevens een subsidiebudget van € 3.000.000,– voor het jaar 2011 vastgesteld.

Voorts zijn enkele tekstuele omissies hersteld en is de naamgeving van twee ministeries en een agentschap geactualiseerd.

Met de wijziging van de Subsidieregeling milieugerichte technologie verandert er voor aanvragers niets ten aanzien van de te verrichten administratieve handelingen en de administratieve lasten.

Het ontwerp van de Subsidieregeling milieugerichte technologie is op 8 december 2003 gemeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen onder notificatienummer 2003/0453/NL. Eerder heeft de Europese Commissie, op 17 januari 2000, in het kader van de aanmelding van de Subsidieregeling milieugerichte technologie 1999 laten weten geen bezwaar te hebben tegen het jaarlijks opnieuw vaststellen van de regeling, waarbij de algemene bepalingen voor de subsidiëring telkens ongewijzigd worden gelaten.

De Regeling van de Minister-President, Minister van Algemene Zaken, van 15 december 2009, nr. 3086451, tot vaststelling van de Aanwijzingen voor subsidieverstrekking is niet van toepassing op deze regeling. Deze regeling heeft betrekking op subsidies die zullen worden aangevraagd na 1 januari 2010 en voor 1 januari 2012 en valt derhalve onder de in de Aanwijzingen in artikel 2, onder b, genoemde uitzonderingscategorie.

B. Artikelsgewijs

Artikel I, onder A en F, onderdeel 1

De wijzigingen leiden tot een actualisering van de naamgeving van de betreffende ministeries en het agentschap SenterNovem.

Artikel I, onder B en C

Met de wijzigingen van artikel 1.2, eerste lid, en artikel 2.2.3 van de Subsidieregeling milieugerichte technologie wordt een tweetal typefouten gecorrigeerd.

Artikel I, onder D

In afwijking van artikel 1.3, eerste lid, onderdelen a, onder 2°, en b van de Subsidieregeling milieugerichte technologie mag voor directe loonkosten en voor andere typen arbeidskosten dan loonkosten een uurtarief gehanteerd worden van ten hoogste € 50,–, inclusief reis- en verblijfkosten en inclusief een opslagpercentage voor algemene kosten.

Bij de vorige wijziging van de Subsidieregeling milieugerichte technologie is in artikel 2.2.5 per abuis het woord ‘exclusief’ vermeld, waar dat ‘inclusief’ had moeten zijn. Met deze wijziging wordt die fout hersteld.

Artikel I, onder E

In artikel 2.2.8 van de Subsidieregeling milieugerichte technologie is het subsidieplafond voor het jaar 2011 aangegeven. Dit bedraagt € 3.000.000,–.

Artikel I, onder F, onderdeel 2

In het tweede lid van artikel 2.2.11 van Subsidieregeling milieugerichte technologie wordt de uiterste indieningtermijn voor aanvragen vastgesteld op 6 september 2011.

Artikel II

In dit artikel is het overgangsrecht geregeld voor aanvragen die zijn gedaan voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling.

Artikel III

Bij het bepalen van het tijdstip van inwerkingtreding is rekening gehouden met het systeem van vaste verandermomenten (brief van de Minister van Justitie en de Staatssecretarissen van Economische Zaken, van Financiën en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 december 2009, Kamerstukken II 2009/2010, 29 515, nr. 309). De termijn tussen de publicatie en het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling zal minder dan twee maanden bedragen. Voor die afwijking van het systeem van vaste verandermomenten is gekozen wegens het voordeel voor de doelgroep van de regeling.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

J.J. Atsma.

Naar boven