Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 16 december 2010, nr. IVV/LZW/2010/25183, tot wijziging van de Regeling tegemoetkoming ouders van thuiswonende gehandicapte kinderen in verband met de aanpassing van het inkomensbegrip voor de extra tegemoetkoming

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, juncto artikel 9 van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING VAN DE REGELING TEGEMOETKOMING OUDERS VAN THUISWONENDE GEHANDICAPTE KINDEREN

In artikel 5a, eerste lid, onderdeel c, van de Regeling tegemoetkoming ouders van thuiswonende gehandicapte kinderen wordt ‘winst uit een of meer ondernemingen, loon of resultaat uit een of meer werkzaamheden heeft genoten’ vervangen door: belastbare winst uit een of meer ondernemingen als bedoeld in artikel 3.2 van de Wet inkomstenbelasting 2001, belastbaar loon als bedoeld in artikel 3.80 van de Wet inkomstenbelasting 2001 of belastbaar resultaat uit een of meer werkzaamheden als bedoeld in artikel 3.90 van de Wet inkomstenbelasting 2001 heeft genoten.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 16 december 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

Met deze regeling is het inkomensbegrip in de Regeling tegemoetkoming ouders van thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG) aangepast. Het betreft een technische aanpassing die gericht is op een betere uitvoering. Op 1 januari 2010 is een nieuw onderdeel geïntroduceerd in de TOG: alleenverdienershuishoudens krijgen een extra tegemoetkoming van € 1460 per jaar. Er is sprake van een alleenverdienershuishouden als de minstverdienende partner een inkomen heeft dat lager is dan € 4706 (voor het jaar 2010). Bij het invoeren van een inkomensbegrip in de TOG is beoogd aan te sluiten bij een begrip dat gangbaar en uitwisselbaar is met de Belastingdienst. Immers, de inkomensgegevens die ouders opgeven bij het aanvragen van de extra tegemoetkoming, worden later gecontroleerd met gegevens van de Belastingdienst.

De begrippen die op 1 januari 2010 zijn gebruikt voor het inkomensbegrip in artikel 5a, zijn begrippen die bekend zijn in de fiscale wetgeving, namelijk winst uit een of meer ondernemingen, loon of resultaat uit een of meer werkzaamheden. Deze begrippen kunnen echter niet elektronisch worden uitgewisseld met de Belastingdienst. Om de uitwisseling met de Belastingdienst beter te laten verlopen, zijn de begrippen nu vervangen door de begrippen belastbare winst uit een of meer ondernemingen, belastbaar loon of belastbaar resultaat uit een of meer werkzaamheden. Het verschil met het huidige inkomensbegrip is dat van de voorgestelde begrippen voor de TOG de aftrekposten in mindering zijn gebracht, zoals de ondernemersaftrek en de reisaftrek. De wijziging leidt tot een lager inkomen en dus in theorie tot meer huishoudens die een extra tegemoetkoming krijgen. De wijziging leidt echter in de praktijk niet tot extra kosten.

De regeling werkt terug tot en met 1 januari 2010. Er hoeft niet opnieuw beoordeeld te worden, omdat het aanvragen en de uitbetaling van de extra tegemoetkoming in 2011 voor de eerste keer plaats vindt.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

Naar boven