Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 17 december 2010, nr. 170517, houdende wijziging van de Landbouwkwaliteitsregeling 2007 in verband met de registratie van Gouda Holland en Edam Holland als beschermde geografische aanduidingen

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 16 van het Landbouwkwaliteitsbesluit 2007;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 21 van de Landbouwkwaliteitsregeling 2007 worden, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een puntkomma, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • f. Edam Holland in relatie tot het productdossier Edam Holland op grond van verordening (EG) 510/2006;

  • g. Gouda Holland in relatie tot het productdossier Gouda Holland op grond van verordening (EG) 510/2006.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 17 december 2010

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Met deze regeling wordt de Landbouwkwaliteitsregeling 2007 gewijzigd in verband met de registratie van Gouda Holland en Edam Holland als beschermde geografische aanduidingen (BGA). Op grond van verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad van de Europese Unie van 20 maart 2006 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen (PbEU L 93) kunnen benamingen op Europees niveau worden geregistreerd als BGA. Bij de aanvraag van een BGA wordt een productdossier opgesteld waarin de kenmerken van het product worden beschreven. Producten die worden vermarkt als ‘Gouda Holland’ of ‘Edam Holland’ moeten voldoen aan de eisen van het desbetreffende productdossier.

Op grond van artikel 16 van het Landbouwkwaliteitsbesluit 2007 is het Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) belast met het toezicht op de regels ten aanzien van geografische aanduidingen voor producten die reeds op grond van het Landbouwkwaliteitsbesluit onder haar bevoegdheid vallen of die bij ministeriële regeling zijn aangewezen. In artikel 21 van de Landbouwkwaliteitsregeling 2007 is een aantal specifieke producten aangewezen. Op 3 december 2010 zijn gepubliceerd verordening (EU) nr. 1122/2010 van de Commissie van 2 december 2010 houdende inschrijving van een benaming in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen [Gouda Holland (BGA)] (PbEU 2010 L 317) en verordening (EU) nr. 1121/2010 van de Commissie van 2 december 2010 houdende inschrijving van een benaming in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen [Edam Holland (BGA)] (PbEU 2010 L 317). Deze verordeningen treden in werking op de twintigste dag na publicatie. In verband met de registratie van Gouda Holland en Edam Holland als beschermde geografische aanduiding worden beide producten toegevoegd aan artikel 21 van de Landbouwkwaliteitsregeling 2007.

Deze regeling, die COKZ aanwijst als toezichthouder, leidt niet tot een toename van de administratieve lasten. De administratieve lasten hangen namelijk samen met het aanvragen en administreren van het kaasmerk. Omdat aan deze informatieverplichtingen reeds wordt voldaan in het kader van de verplichte tracking en tracing binnen de levensmiddelenwetgeving, ontstaan hier geen nieuwe administratieve lasten.

Deze regeling treedt op 1 januari 2011 in werking. Daarmee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten voor regelgeving. Reden voor deze afwijking is dat de regeling het gevolg is van Europese regelgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven