Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 20 december 2010, nr. WJZ/10186400, tot wijziging van hoofdstuk 10c van de Subsidieregeling sterktes in innovatie

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 44, tweede lid, Kadersluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 10c.8 van de Subsidieregeling sterktes in innovaties wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Nadat het uitstaande saldo geheel is voldaan, is de subsidie-ontvanger gedurende 5 jaar verplicht per verkochte uit het project voortvloeiende of ervan afgeleide product of dienst een vergoeding aan de minister te betalen. Deze vergoeding bedraagt 10% van de terugbetaling die per product of dienst verschuldigd is in het jaar dat het uitstaande saldo geheel wordt voldaan.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 20 december 2010

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Door middel van de wijziging wordt hoofdstuk 10c van de Subsidieregeling sterktes in innovaties in overeenstemming gebracht met de voorwaarden die het Europees steunkader stelt aan de terugbetaling van overheidskredieten. Voor subsidie-ontvangers voor projecten met betrekking tot experimentele ontwikkeling wordt de verplichting opgenomen om – naast aflossing en rentebetaling – een gedeelte van de opbrengst van het project waarvoor krediet is verleend aan de overheid af te dragen. Dit aandeel in de opbrengst wordt ook royalty genoemd.

De in dit kader aan de minister te betalen vergoeding bedraagt per verkocht product of dienst 10% van de laatste terugbetaling waarmee volgens het schema genoemd in artikel 10c.8, eerste lid, aanhef, van de regeling het uitstaande saldo, zoals genoemd in het tweede en derde lid, geheel wordt voldaan. De verplichting tot afdracht geldt vanaf het moment dat het uitstaande saldo geheel is voldaan en heeft een duur van 5 jaar.

Ter verduidelijking volgt hieronder de berekening van de royalty-afdracht in een denkbeeldig project.

Er is een krediet verstrekt van € 4.000.000 met 3% rente over de gehele looptijd.

Schema terugbetaling krediet + opgebouwde rente

Product nummer

bedrag per product in €

 1 – 100

4.000

101 – 250

6.000

251 – gehele terugbetaling

8.000

Nadat het krediet van € 4.000.000 inclusief rente geheel is terugbetaald (het uitstaande saldo is dan nul), is een royalty van € 800 (i.c. 10% van de laatste terugbetaling ad € 8.000) verschuldigd, per verkochte product of dienst gedurende een periode van 5 jaar.

2. Administratieve lasten

Aangezien de hoogte van de te betalen vergoeding is vastgesteld op een vast percentage van de laatste terugbetaling is deze eenvoudig te berekenen zonder tussenkomst van een accountant. De wijziging zal dus niet leiden tot verhoging van administratieve lasten.

3. Inwerkingtreding

Publicatie en inwerkingtreding van deze regeling dienen sneller plaats te vinden dan volgens de vaste verandermomenten aangezien het hier gaat om regelgeving ter reparatie.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

Naar boven