Vaststelling bestemmingsplan ‘Vathorst, De Laak 2A’

Op 16 november 2010 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Vathorst, De Laak 2A’ gewijzigd vastgesteld.

Inhoud van het bestemmingsplan

Het plangebied is gelegen aan de noordkant van Vathorst. De Laak 2A vormt de eerste fase van de ontwikkeling van De Laak 2. Ten noordwesten van De Laak 2A zal een tweede fase (De Laak 2B) ontwikkeld worden. In de bestaande situatie zijn er nog weilanden en enkele (voormalige) boerderijpercelen. Het plangebied wordt begrensd door de Laakboulevard in het zuiden, het woongebied van De Laak 1B in het oosten en de watergang Laak in het noord(oost)en.

Het bestemmingsplan ‘Vathorst, De Laak 2A’ maakt de realisatie van een nieuw woongebied mogelijk met in totaal ruim 1000 woningen. Tevens zijn enkele gebieden opgenomen waar naast wonen diverse functies gehuisvest kunnen worden. Er is onder andere ruimte voor maatschappelijke en culturele functies, dienstverlening, horeca-A en kleinschalige bedrijven en werkplaatsen. Dit is deels bij recht mogelijk en deels met een afwijking van het bestemmingsplan.

Wijzigingen

Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan. De belangrijkste wijzigingen zijn:

Toelichting

  • Er is een tekst over het nabij gelegen Natura 2000 gebied Arkemheen toegevoegd.

  • Op diverse plekken in de toelichting wordt duidelijker gemaakt hoe de recreatieve druk om Arkemheen-Eemland wordt geleid.

  • Een beschrijving over het Belvedère gebied Arkemheen is opgenomen.

  • Aan het hoofdstuk Milieuaspecten is een paragraaf over ‘lichthinder’ toegevoegd.

Verbeelding

  • Er is een bouwblok gewijzigd ten gunste van een betere verkaveling.

In het gehele plan (toelichting, regels en verbeelding)

  • Wijzigingen vanwege de op 28 september 2010 door de gemeenteraad vastgestelde archeologische beleidskaart. Er is o.a. een tweede bestemming Archeologie in het plan opgenomen.

  • Wijzigingen vanwege het van kracht worden van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht op 1 oktober 2010.

  • Wijzigen bestemming ‘Gemengd - 1’ in ‘Wonen - 2’, met een afwijkingsmogelijkheid van het bestemmingsplan voor o.a. maatschappelijke en culturele functies, dienstverlening, horeca-A en kleinschalige bedrijven en werkplaatsen.

Procedure

Van 24 december 2010 tot en met 4 februari 2011 liggen het raadsbesluit, het bestemmingsplan ‘Vathorst, De Laak 2A’ en bijbehorende stukken ter inzage in het Stadsinformatiecentrum De Observant aan het Stadhuisplein 7. De Observant is op werkdagen geopend van 09:00 tot 17:00 uur.

Het digitale bestemmingsplan ‘Vathorst, De Laak 2A’ en alle bijbehorende stukken is ook voor iedereen te raadplegen via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl en in pdf via www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen (klik op ‘zoeken in alle plannen (via de kaart)’ en vervolgens op ‘Vathorst’).

Binnen de periode van terinzagelegging kan beroep worden ingesteld door:

  • 1. een belanghebbende, die tijdig een zienswijze kenbaar heeft gemaakt;

  • 2. een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze kenbaar te maken;

  • 3. een belanghebbende die bezwaar heeft tegen de in het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen.

Een gemotiveerd beroepsschrift kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor de behandeling van uw beroepschrift moet u griffierecht betalen. Het griffierecht is € 150,– voor natuurlijke personen en € 297,– voor rechtspersonen, zoals verenigingen.

U stelt beroep in door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In die brief vermeldt u naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. U stuurt een kopie van dit besluit van het bestuursorgaan met het beroepschrift mee. U ondertekent de brief en stuurt deze naar het postadres van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te Den Haag.

Het besluit van de gemeenteraad van Amersfoort treedt in werking de dag na afloop van de beroepstermijn (artikel 3.8, lid 5 Wet ruimtelijke ordening). Het beroep schorst de werking van het plan niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Raad van State, afdeling Bestuursrechtspraak, op bovenstaand adres. Totdat op het beroep is beslist kan een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan. Wordt dat verzoek gedaan binnen de beroepstermijn dan treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist (artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening). Hiervoor is eveneens griffierecht verschuldigd van € 150,– voor natuurlijke personen en € 297,– voor rechtspersonen.

Naar boven