Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 5 februari 2010, nr. BJZ2010003286 tot vaststelling tenderperiode, thema’s en subsidieplafond 2010 voor het Innovatieprogramma Mooi Nederland

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op de artikelen 3 en 4 van de Tijdelijke subsidieregeling Innovatieprogramma Mooi Nederland;

Besluit:

Artikel 1

De tweede periode waarbinnen subsidieaanvragen kunnen worden ingediend als bedoeld in artikel 3 van de Tijdelijke subsidieregeling Innovatieprogramma Mooi Nederland wordt vastgesteld op: 1 maart 2010 tot 1 juni 2010.

Artikel 2

De thema’s, bedoeld in artikel 3 van de Tijdelijke subsidieregeling Innovatieprogramma Mooi Nederland, voor de periode, bedoeld in artikel 1, zijn:

thema 1: Identiteit van de compacte stad;

thema 2: Identiteit van energielandschappen, en

thema 3: Identiteit van weg en omgeving.

Artikel 3

Het subsidieplafond voor het verlenen van subsidies op aanvragen als bedoeld in artikel 1 wordt vastgesteld op € 6,5 mln.

Artikel 4

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 5 februari 2010

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

TOELICHTING

Deze regeling geeft uitvoering aan de artikelen 3 en 4 van de Tijdelijke subsidieregeling Innovatieprogramma Mooi Nederland.

De thema’s voor de eerste tenderperiode waren de identiteit van stadsrandzones, de identiteit van werklandschappen en de identiteit van de plek. Het programma wil zoveel mogelijk aansluiten op nieuwe ontwikkelingen en de prioriteiten van de regering. Daarom is er voor gekozen voor elke tenderperiode nieuwe thema’s uit te schrijven. Ter toelichting op de thema’s voor de tweede tenderperiode wordt het volgende opgemerkt.

Thema 1: Identiteit van de compacte stad

Er is veel voor te zeggen om steden compact te houden en het open buitengebied zoveel mogelijk van verstedelijking vrij te houden. Maar compact bouwen mag geen doel op zich worden. Compacte verstedelijking vraagt om een integrale visie op de stad. Daarmee kan worden bereikt dat verdichting met een hoge ruimtelijke kwaliteit en een versterkte identiteit mogelijk is. Er is innovatie nodig om goed in te spelen op woonwensen en op de eisen die het veranderende klimaat stelt. Mooi Nederland zoekt naar projecten die kunnen dienen als overdraagbaar voorbeeld van innovatie. Daarbij spelen ook slimme samenwerkingsvormen en vernieuwende financieringsconstructies een rol. Die maken binnenstedelijk bouwen met versterking van identiteit vaak beter haalbaar.

Thema 2: Identiteit van energielandschappen

Nederland stapt over op duurzame energie zoals zon, wind en biomassa. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor het aanzien van het landschap: in de stad, op bedrijventerreinen, op het platteland en in natuurgebieden. Er zijn nieuwe oplossingen nodig om duurzame energie goed in het landschap in te passen en te combineren met andere vormen van ruimtegebruik. De uitdaging is daarbij dat duurzame energie geen storende factor wordt, maar een bijdrage levert aan ruimtelijke kwaliteit en nieuwe identiteiten toevoegt. Ook bij dit thema kunnen nieuwe samenwerkingsvormen en financieringsconstructies de haalbaarheid van projecten vergroten. Mooi Nederland zoekt naar innovatieve projecten op lokale en regionale schaal die een duidelijke voorbeeldwaarde hebben.

Thema 3: Identiteit van weg en omgeving

Infrastructuur zorgt voor ontsluiting van gebieden. Maar infrastructuur trekt ook nieuwe ontwikkelingen aan. Het is belangrijk om het ontwerp van weg en omgeving samen te nemen en daarbij te anticiperen op ontwikkelingen die op langere termijn te verwachten zijn. Als dat goed gebeurt, is de infrastructuur geen storende factor meer, maar kan het de ruimtelijke kwaliteit en de identiteit van de omgeving versterken. Ook projecten met een interactie tussen wegen van verschillend schaalniveau of tussen verschillende modaliteiten vragen om innovatieve oplossingen. Mooi Nederland zoekt naar vernieuwende projecten op een regionaal en lokaal schaalniveau waarbij het ontwerp van een weg in verband staat met ontwikkelingen in andere sectoren.

Een uitgebreidere toelichting op de thema’s is te vinden op de site van het Innovatieprogramma Mooi Nederland: www.vrom.nl/IPMooi Nederland.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

Naar boven