Bestemmingsplan ‘Woonschepenlocatie Tull en ’t Waal’

Besluit ruimtelijke ordening (artikel 1.3.1 Bro)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Houten maken bekend dat een bestemmingsplan wordt voorbereid voor de woonschepenlocatie nabij Tull en ’t Waal.

Er is geen gelegenheid om zienswijzen omtrent dit voornemen naar voren te brengen en er wordt tevens geen onafhankelijke instantie in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over dit voornemen.

Voorontwerpbestemmingsplan

Het resultaat van de voorbereiding betreft voorontwerpbestemmingsplan dat is opgesteld. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit plan vrijgegeven voor inspraak.

Ligging plangebied

De woonschepenlocatie ligt in het oostelijke deel van de dode rivierarm van de Lek, nabij Tull en Waal. Bij de aanleg van de stuw bij Hagestein is de Lek op deze plek afgedamd. De dam vormt de enige toegangsweg tot het stuweiland. De oude rivierarm heeft met de afdamming zijn functie voor de scheepvaart verloren. De westelijke oever wordt gevormd door het stuweiland en ligt binnen de gemeente Vianen, maar buiten het plangebied.

De oostelijke plangrens ligt halverwege de dode rivierarm, op de gemeentegrens. De noordzijde van de plangrens loopt over de dam die het stuweiland met Houten verbindt. De zuidwestelijke plangrens omsluit de strook grond tussen de Lekarm en de zandwinnings- en recreatieplas ’t Waal.

Het plan

Het plan voorziet in een planologisch kader voor de aanleg van maximaal 13 ligplaatsen. Slechts 9 van de huidige woonschepen, namelijk diegenen die een ontheffing VNL (Verordening bescherming Natuur en Landschap 1996, Provincie Utrecht ) met verplaatsingsclausule van de Provincie hebben (of nog krijgen), zullen een ligplaats toegewezen krijgen. De 4 overige ligplaatsen op de verbeelding worden alleen aangelegd mits een woonschipeigenaar (van een locatie elders uit de Lek) bereid is de ligplaats te kopen en een woonschip bezitt dat binnen het planologisch kader past. In het plan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om het aantal plaatsen in de toekomst te kunnen reduceren.

Waar en wanneer kunt u het voorontwerpbestemmingsplan inzien?

Het voorontwerp van het bestemmingsplan ligt op grond van de gemeentelijke inspraakverordening met ingang van donderdag 23 december 2010 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Houten bij de GemeenteInGang, balie Bouwen en Wonen. De betreffende balie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.30 uur en op woensdag ook van 16.00-19.00 uur. Het bezoekadres is aan het Onderdoor 25 te Houten. Telefonisch is de gemeente bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30-17.00 uur op (030) 639 26 11.

Het voorontwerpbestemmingsplan is bovendien te raadplegen op de website: www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn= NL.IMRO.0321.0160BPWOONSCHEPEN-VOOR.

De bronbestanden zijn beschikbaar via http://ruimtelijke-plannen.houten.nl onder het Idn: NL.IMRO.0321.0160BPWOONSCHEPEN-VOOR.

Het plan wordt tevens in pdf-formaat beschikbaar gesteld via de gemeentelijke website www.houten.nl/bestemmingsplannen.

Inloopavond

Op woensdag 12 januari 2011 wordt van 20.00–22.00 uur een informatieve inloopavond gehouden in ’t Gebouw, Waalseweg 79 in Tull en ’t Waal. Op deze avond kunt u vragen stellen over en opmerkingen maken op het voorontwerp van het bestemmingsplan.

Wat als u uw mening kenbaar wil maken?

Gedurende bovengenoemde termijn kunnen belanghebbenden en ingezetenen schriftelijk of mondeling een reactie over het voorontwerpplan naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten, Postbus 30, 3990 DA te Houten. Mondelinge reacties kunnen kenbaar gemaakt worden na afspraak met dhr. R. de Goede van de afdeling Ruimtelijk Beleid. Hij is bereikbaar via het secretariaat van deze afdeling op telefoonnummer 030-63 92 611.

Info

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt via het algemene nummer van de gemeente (030-63 92 611) contact opnemen met dhr. R. de Goede van de afdeling Ruimtelijk Beleid.

Naar boven