Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 14 december 2010, nr. IVV/FB/2010/24130 tot eenmalige aanpassing van de bedragen en vaststelling van de tegemoetkomingen van de sociale verzekeringen BES

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 11.33 van de Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba en artikel 7b, derde lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES;

Besluit:

Artikel 1 Wet algemene ouderdomsverzekering BES

  • 1. Het bedrag, genoemd in artikel 7, eerste lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES wordt vastgesteld op USD 524.

  • 2. In artikel 7a, eerste lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES wordt het eerstgenoemde bedrag vastgesteld op USD 359 en het tweedegenoemde bedrag op USD 6.830.

  • 3. Het bedrag, genoemd in artikel 7a, derde lid, onderdeel e, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES wordt vastgesteld op USD 6.830.

  • 4. De hoogte van de tegemoetkoming, bedoeld in artikel 7b, derde lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES wordt voor Saba vastgesteld op USD 42 en voor Sint Eustatius op USD 10.

Artikel 2 Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES

  • 1. Het bedrag, genoemd in artikel 11, eerste lid, onderdeel a, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES wordt vastgesteld op USD 242.

  • 2. Het bedrag, genoemd in artikel 11, eerste lid, onderdeel b, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES wordt vastgesteld op USD 317.

  • 3. Het bedrag, genoemd in artikel 11, eerste lid, onderdeel c, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES wordt vastgesteld op USD 397.

  • 4. Het bedrag, genoemd in artikel 11, eerste lid, onderdeel d, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES wordt vastgesteld op USD 524.

  • 5. Het bedrag, genoemd in artikel 11, derde lid, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES wordt vastgesteld op USD 524.

  • 6. In artikel 12, eerste lid, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES wordt het eerstgenoemde bedrag vastgesteld op USD 191 en het tweedegenoemde bedrag vastgesteld op USD 209.

  • 7. In artikel 12, tweede lid, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES wordt het eerstgenoemde bedrag vastgesteld op USD 175 en het tweedegenoemde bedrag vastgesteld op USD 191.

  • 8. In artikel 12, derde lid, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES wordt het eerstgenoemde bedrag vastgesteld op USD 209 en het tweedegenoemde bedrag vastgesteld op USD 242.

Artikel 3 Wet minimumlonen BES

De bedragen, genoemd in artikel 9, eerste lid, onderdelen a, b en c, van de Wet minimumlonen BES worden vastgesteld op USD 4,20.

Artikel 4 Wet ongevallenverzekering BES

Het bedrag, genoemd in artikel 5, negende lid, van de Wet ongevallenverzekering BES wordt vastgesteld op USD 559.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 14 december 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van artikel 11.33 van de Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (hierna: Aanpassingswet BES), zoals deze is aangepast met de Derde Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de bevoegdheid om op 1 januari van het kalenderjaar na de transitiedatum (10 oktober 2010) enkele bedragen die genoemd worden in de Wet algemene ouderdomsverzekering BES, de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES, de Wet ongevallenverzekering BES en de Wet minimumlonen BES eenmalig aan te passen. Deze bevoegdheid is gecreëerd omdat het wetsvoorstel Aanpassingswet BES geruime tijd voor de transitiedatum werd ingediend bij de Tweede Kamer en het daardoor noodzakelijk was om te zijner tijd de bedragen aan te passen (onder andere in verband met indexatie). De met deze regeling vastgestelde bedragen zijn inclusief indexatie per 1 januari 2011. Daarnaast worden bij deze regeling de hoogte van de tegemoetkomingen op grond van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES vastgesteld.

Artikelsgewijs

Artikel 1, onder 4

Hierbij wordt de hoogte van de tegemoetkomingen, bedoeld in artikel 7b, derde lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES vastgesteld. Het recht op deze tegemoetkoming geldt alleen voor pensioengerechtigden die wonen in een openbaar lichaam dat een hoger prijsniveau kent dan het openbaar lichaam met het laagste prijsniveau. Om deze reden is alleen voor Saba en Sint Eustatius de hoogte van de tegemoetkoming vastgesteld.

Artikel 3

Het bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdelen a, b en c, van de Wet minimumlonen BES worden voor de drie openbare lichamen op hetzelfde bedrag vastgesteld. Dit naar aanleiding van hetgeen is opgenomen in de besluitenlijst van het bestuurlijk overleg van 3 november 2009 (Kamerstukken II 2009/2010, 32 123-IV, nr.4).

Artikel 4

De reden voor aanpassing van het bedrag, genoemd in artikel 5, negende lid, van de Wet ongevallenverzekering BES (tegemoetkoming begrafeniskosten) is gelegen in het feit dat met de Aanpassingswet BES dat bedrag per abuis op USD 5.559 in plaats van USD 559 was vastgesteld.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

Naar boven