Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 9 december 2010, nr. WJZ/10172563, tot wijziging van de Subsidieregeling innoveren met betrekking tot het hoofdstuk innovatie voor maatschappelijke veiligheid

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op de artikelen 5, tweede lid, en 23, onderdeel c, van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling innoveren wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 6.6, wordt ‘drie jaar’ vervangen door: twee jaar.

B

In artikel 6.7, onderdeel b, wordt ‘hoger is als € 750.000’ vervangen door: hoger is dan € 1.500.000.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 9 december 2010

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

TOELICHTING

1. Algemeen

Met deze wijziging van de Subsidieregeling innoveren worden de afwijzingsgronden met betrekking tot het hoofdstuk Innovatie voor maatschappelijke veiligheid gewijzigd.

Na afloop van de eerste tender maatschappelijke veiligheid is gebleken dat ook de grotere multidisciplinaire veiligheidsprojecten ondersteuning nodig hebben vanwege de complexiteit van zowel technologieën als problematiek. Door deze regeling kunnen veiligheidsprojecten tot een bedrag van € 1.5 miljoen gehonoreerd worden. Dit was tot een bedrag van € 750.000. Omdat het project maatschappelijke veiligheid afloopt eind 2012 worden er door de wijziging van artikel 6.6 alleen nog projecten toegewezen met een maximale looptijd van twee jaar. Dit was drie jaar.

2. Administratieve lasten

De administratieve lasten van de regeling zijn conform het Kaderbesluit EZ-subsidies zo laag mogelijk gehouden. De administratieve lasten van de tender maatschappelijke veiligheid bedragen in totaal € 236.400. Afgezet tegen het gereserveerde subsidiebudget van € 23 miljoen komt dat neer op 1,03%. Per subsidieontvanger (maximum budget per aanvraag is € 1,5 miljoen) zijn de administratieve lasten € 8.640.

De administratieve lasten bestaan concreet uit het volgende:

  • Voor alle aanvragers (naar verwachting 40): opstellen projectplan, opzetten samenwerkingsverband, beantwoorden van eventuele vragen om verduidelijking door AgNL.

  • Voor de gehonoreerde voorstellen (naar verwachting 20): beheer en monitoring, projectadministratie, eindrapportage.

3. Vaste verandermomenten

De inwerkingtredingsbepaling wijkt af van het Kabinetsstandpunt inzake de Vaste Verandermomenten. Er vallen geen twee maanden tussen publicatiedatum en inwerkingtreding. Afwijking is toegestaan wegens uitzonderingsgrond 1, de doelgroepen zijn gebaat bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

Naar boven