Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 9 december 2010, nr. GMT/IB 3037217, houdende wijziging Subsidieregeling donatie bij leven in verband met de aanwijzing van een publieke organisatie voor de uitvoering

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling donatie bij leven wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel d, komt te luiden:

  • d. voorbereiding van een donatie:

    • 1°. medewerking aan onderzoek om nader te bepalen of de donor tot donatie in staat is en of het orgaan geschikt is voor donatie;

    • 2°. eventuele behandeling van de donor die medisch noodzakelijk is voor donatie;.

B

Artikel 4, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel d, komt te luiden:

  • d. de kosten van buitenlandse reizen, met inbegrip van reizen naar en van Nederland, die de donor en één andere door de donor aangewezen persoon maken in het kader van de voorbereiding van, de uitvoering van en het herstel na een donatie:

    • 1°. bij reizen per openbaar vervoer, vliegtuig of boot: berekend op basis van de overgelegde vervoersbewijzen tot maximaal de laagste klasse van het desbetreffende vervoermiddel;

    • 2°. bij andere middelen van vervoer: berekend op basis van de laagste klasse van openbaar vervoer.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel h, door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i. uitsluitend in het geval de voorbereiding van de donatie is aangevangen en de ontvanger van het te doneren orgaan niet meer bepaald wordt: een eenmalig bedrag ten behoeve van de binnenlandse reiskosten en de verblijfkosten van de donor voor de voorbereiding van de donatie te bepalen volgens onderstaande tabel:

    afstand woning donor tot ziekenhuis waar de voorbereiding van de donatie plaatsvindt

    per keer dat de donor naar het ziekenhuis is gereisd

    0 tot 10 km

    € 5

    10 tot 50 km

    € 20

    50 tot 100 km

    € 32

    100 tot 150 km

    € 42

    150 km of meer

    € 48

C

Artikel 9 komt te luiden:

Artikel 9

Deze regeling wordt uitgevoerd door de Nederlandse Transplantatie Stichting.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers

TOELICHTING

Op grond van de Subsidieregeling donatie bij leven kan een donor een subsidie ontvangen voor zijn kosten die het gevolg zijn van de donatie. Er is een kleine doch groeiende groep donoren die bereid is een orgaan af te staan ten behoeve van een nader te bepalen ontvanger. Het is mogelijk dat tijdens de voorbereiding blijkt dat zo’n donor niet in staat is tot doneren of dat het orgaan niet geschikt is voor donatie. Er wordt dan geen ontvanger van het orgaan geselecteerd. Als gevolg daarvan kunnen de reiskosten van de donor niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar van de beoogde ontvanger. Daarom worden de reis- en verblijfkosten van donoren zonder tevoren bepaalde ontvanger als subsidiabele kosten aangemerkt in het geval tijdens de voorbereidingen blijkt dat er geen donatie zal kunnen plaatsvinden. Daartoe omvat de omschrijving van het begrip ‘voorbereiding van een donatie’ in artikel 1 van de Subsidieregeling donatie bij leven nu ook de onderhavige groep donoren en zijn hun reis- en verblijfkosten toegevoegd aan artikel 4 van de subsidieregeling.

Verder zijn de kosten van de reizen die de donor en één andere door de donor aangewezen persoon in het buitenland en naar en van Nederland maken in het kader van de voorbereiding van, de uitvoering van en het herstel na een donatie, niet meer strikt gebonden aan het daadwerkelijke vervoer per openbaar vervoer, per vliegtuig of per boot. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van donoren de reis bijvoorbeeld met eigen vervoer af te leggen. In dat geval wordt de maximale hoogte van de vergoeding wel bepaald aan de hand van de tarieven voor de laagste klasse van openbaar vervoer.

De Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) speelt al sinds de inwerkingtreding van de Wet op de orgaandonatie een belangrijke rol bij orgaandonatie en transplantatie. Zij is aangewezen als orgaancentrum en voert ook in die hoedanigheid wettelijke taken uit. Daarnaast is de NTS belast met de organisatie en het beleid rond donorwerving in de ziekenhuizen. Ook is de NTS verantwoordelijk voor de noodzakelijke donorvoorlichting, inclusief de voorlichting over donatie bij leven. Door de ervaring die NTS heeft met de uitvoering van wettelijke taken, de sleutelrol die de NTS vervult binnen dit complexe veld en de herkenbare rol die de NTS heeft voor de professionals binnen deze specialistische zorg, is de NTS een unieke instantie die bij uitstek geschikt is om de Subsidieregeling donatie bij leven uit te voeren. Het is van groot belang dat een subsidieaanvraag van een donor op een uiterst zorgvuldige wijze wordt afgehandeld. Vooral omdat het traject dat doorlopen wordt om bij leven een orgaan te doneren, ook voor de donor zeer aangrijpend kan zijn. Een consciëntieuze afhandeling van de kosten die de donor voor vergoeding in aanmerking brengt, is slechts te realiseren wanneer de uitvoerder van de subsidieregeling adequate inhoudelijke kennis heeft van de processen die spelen bij donatie en transplantatie. Ook dient de uitvoering van de subsidieregeling zelf binnen bepaalde kaders te geschieden waarmee de NTS uit hoofde van haar taken en verantwoordelijkheden zeer goed bekend is. Zo mogen aan de donor uitsluitend de kosten worden vergoed die rechtstreeks een gevolg zijn van de donatie. Deze eis vloeit voort uit artikel 7 juncto artikel 2 van de Wet op de orgaandonatie. Het voorgaande wordt het best gewaarborgd wanneer de subsidieregeling wordt uitgevoerd door een instantie die een onafhankelijke positie inneemt ten opzichte van patiënten en donoren. Gelet op bovenstaande overwegingen is in artikel 9 van de Subsidieregeling donatie bij leven nu vastgelegd dat die subsidieregeling wordt uitgevoerd door de NTS. Omdat de NTS bij de uitvoering van de subsidieregeling handelt namens de minister, zal de NTS een mandaat en een machtiging worden verleend. Daarnaast zal een opdracht tot het verrichten van de uitvoerende werkzaamheden als zodanig worden verstrekt.

Overeenkomstig de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving (VVM) treedt deze regeling op 1 januari 2011 in werking. Echter, vanwege de onderlinge samenhang geschiedt de publicatie van deze regeling in afwijking van VVM min of meer gelijktijdig met de mandaatverlening, de machtiging en de opdracht.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers

Naar boven