Beleidsregels Openbaar Ministerie - Wijzigingen in (Polaris-) richtlijnen voor strafvordering per 31 december 2010 en 1 januari 2011

De Polaris-richtlijnen voor strafvordering worden op de navolgende onderdelen gewijzigd:

Slachtoffer kwalificeert de strafmaat

De percentuele invloed van de delictspecifieke factor ‘Slachtoffer kwalificeert de strafmaat’ wordt verhoogd van 150% naar 200% voor de volgende twee binnen deze factor geldende categorieën:

  • het slachtoffer was een ambtenaar en het misdrijf werd terzake of gedurende de rechtmatige uitoefening van zijn bediening gepleegd;

  • het slachtoffer was een andere beroepsbeoefenaar en het misdrijf werd terzake of gedurende de rechtmatige uitoefening van zijn beroep gepleegd.

Deze wijziging treedt in werking op 31 december 2010. De wijziging is van toepassing op alle feiten die zijn gepleegd vanaf de datum van inwerkingtreding.

Openlijke geweldpleging

De Richtlijn openlijke geweldpleging (5.17) en de onderliggende basisdelicten openlijke geweld tegen personen (5.17.02) en openlijk geweld tegen personen en goederen (5.17.03) worden als volgt aangepast:

In de Richtlijn openlijke geweldpleging wordt aan het onderdeel Beschrijving ná de derde volzin toegevoegd: ‘Bovendien wordt bij geweld tegen personen in beginsel geen geldtransactie of geldboete aangeboden.’

In het basisdelict openlijk geweld tegen personen wordt het aantal basispunten van 15 naar 20 opgehoogd. Uitgangspunt is daarbij taakstrafzitting of dagvaarden, tenzij…

In het basisdelict openlijk geweld tegen personen en goederen wordt het aantal basispunten van 25 naar 30 opgehoogd. Ook hier geldt de regel dat het uitgangspunt is in ieder geval taakstrafzitting of dagvaarden. De opschaling van de sanctiemodaliteiten heeft tot gevolg dat BOS/Polaris het aantal punten bij 141 Sr naar de juiste sanctie berekent.

Deze wijzigingen treden in werking op 31 december 2010. De wijzigingen zijn van toepassing op alle feiten die zijn gepleegd vanaf de datum van inwerkingtreding.

Recidiveregeling

De huidige recidiveregeling (3.04.01) in BOS/Polaris wordt vervangen door een nieuwe, waarbij de huidige factoren als volgt worden verhoogd:

eenmaal recidive was + 10% en wordt nu:

eenmaal recidive binnen twee jaar: + 50% + naast hogere sanctie;

eenmaal recidive binnen 2-5 jaar: + 50%.

meermalen recidive was + 20% + dagvaarden en wordt nu:

meermalen recidive: + 100% + naast hogere sanctie + dagvaarden.

In de recidiveregeling heeft opschaling van de sanctiemodaliteiten dus een plek gekregen. Zo wordt bij eenmaal recidive binnen twee jaar opgeschaald naar de naast hogere sanctie. Wanneer BOS voor het te beoordelen delict uitkomt op een puntentotaal waarop normaliter een geldboete als strafadvies wordt gegeven, zal BOS nu opschalen naar een taakstraf. Hetzelfde gebeurt bij meermalen recidive.

Bij de wijziging is tevens de gelegenheid te baat genomen de definitie van recidive te actualiseren. Zo wordt nu vermeld dat bij het bepalen van de recidive ook dient te worden teruggekeken naar eerder opgelegde strafbeschikkingen waartegen geen verzet is gedaan en dat ook de buitenlandse veroordelingen dienen te worden meegeteld. Deze wijziging van de definitie is behalve in 3.04.01 ook in de recidiveregelingen 3.04.02 en 3.04.03 opgenomen.

In alle drie de recidiveregelingen wordt ten slotte in het onderdeel Beschrijving in de laatste volzin het woord ‘beleidssepots’ vervangen door ‘Technische en beleidssepots’.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2011. De wijzigingen zijn van toepassing op alle feiten die zijn gepleegd vanaf de datum van inwerkingtreding.

15% verhoging

In opdracht van de minister van Veiligheid en Justitie worden de transactie- en geldboetebedragen in de richtlijnen voor strafvordering per 1 januari 2011 verhoogd met 15%.

Voor alle Polaris-richtlijnen, die in BOS/Polaris zijn opgenomen, zal deze verhoging in de waarde van het sanctiepunt (van 25 naar 29 euro) worden verwerkt.

In de niet-Polarisrichtlijnen worden de transactiebedragen en richteisen voor geldboetes handmatig in de richtlijnen aangepast. De bedragen zijn daarbij afgerond op de wijze zoals bepaald in de Aanwijzing kader voor Strafvordering. In de aangepaste richtlijnen wordt vermeld dat de verhoogde tarieven gelden voor delicten die op of na 1 januari 2011 zijn gepleegd. Actualisering op andere punten is in (zeer) beperkte mate meegenomen, met name wat betreft verwijzing naar relevante OM-beleidsregels. Al deze gewijzigde richtlijnen voor strafvordering worden nog separaat gepubliceerd in de Staatscourant.

Naar boven