Bekendmaking van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 6 december 2010, nr. VGP/GL 3035070, houdende een beleidskader voor de handhaving van de uitzondering op de rookvrije horeca

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Maakt het volgende bekend:

Op 3 november jl. heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd over hoe de uitzondering op de rookvrije horeca vorm zal krijgen en op welke horecagelegenheden deze uitzondering van toepassing zal zijn.

Voor wat betreft de handhaving heb ik aangegeven dat ik bij wijze van anticipatie op de nieuwe regelgeving, in samenspraak met de nVWA, een beleidskader zal aanreiken. Dit beleidskader dient ertoe onnodige controle te voorkomen in de cafés die aan de nieuwe norm voldoen.

Vanaf heden kunnen caféhouders, die onder de uitzondering zullen vallen en roken willen toestaan, zich melden bij de nVWA via de website www.vwa.nl. Ook bestaat de mogelijkheid te schrijven naar de nVWA, Postbus 2168, 5600 CD te Eindhoven, onder vermelding van ‘melding uitzondering rookvrije horeca’.

Ondernemers die zich melden wordt verzocht een afschrift van de vergunning voor de uitoefening van het horecabedrijf te overleggen, met daarbij een recent uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Daarnaast dient de melding vergezeld te gaan van een verklaring van de ondernemer dat:

  • alleen hij of zij in het café als zelfstandige zonder personeel werkzaam is,

  • in het café de bedrijfsactiviteiten vrijwel uitsluitend bestaan uit het verstrekken van alcoholhoudende drank, èn

  • slechts één horecalokaliteit heeft waarvan het oppervlak kleiner is dan 70 m2. Indien het café slechts één horecalokaliteit heeft en de oppervlakte hiervan kleiner is dan 70 m2, dan staat dit op de vergunning.

Een concept van deze verklaring zal beschikbaar worden gesteld op de website van de nVWA.

Er moet sprake zijn van een actuele vergunning. Dit is het geval als de tenaamstelling van de vergunning overeenkomt met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Als blijkt dat de ondernemer naar waarheid heeft verklaard zal er geen controle ter plaatse plaatsvinden zolang aan de criteria wordt voldaan. Bij de ingang van het café moet dan duidelijk zijn aangegeven dat er mag worden gerookt.

De ingeleverde en overige ten dienste van de nVWA staande gegevens dienen ertoe een voorselectie te maken, die de handhaving voor de nVWA vergemakkelijkt. De nVWA zal uitsluitend een ontvangstbevestiging van de melding doen uitgaan. Voor nadere informatie wordt verwezen naar de website van de nVWA www.vwa.nl.

Reeds opgelegde boetebeschikkingen tegen caféhouders zonder personeel zullen worden ingetrokken. Alle boetezaken tegen caféhouders met personeel zullen worden doorgezet.

Vanaf heden zullen zonodig boeterapporten worden opgemaakt tegen caféhouders zonder personeel, maar met een horecalokaliteit groter dan 70 m2 (of met meerdere horecalokaliteiten) en/of met een exploitatie die niet vrijwel uitsluitend bestaat uit het verstrekken van alcoholhoudende drank. Op deze criteria zal nauwgezet worden toegezien.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

Naar boven