Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 6 december 2010, nr. Z/VU-3038028, houdende wijziging van de Regeling zorgverzekering in verband met handhaving van de mobiliteitshulpmiddelen in het te verzekeren pakket Zorgverzekeringswet

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 2.9, eerste lid, van het Besluit zorgverzekering;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2.17 van de Regeling zorgverzekering wordt gewijzigd als volgt:

1. Onderdeel a komt te luiden:

  • a. krukken, loophulpen met drie of vier poten, looprekken, rollators en loopwagens, indien de verzekerde hier langdurig op is aangewezen om te kunnen lopen, niet kan worden volstaan met een eenvoudiger hulpmiddel en sprake is van:

    • 1°. evenwichtsstoornissen,

    • 2°. functiestoornissen van de onderste extremiteiten, al dan niet gepaard gaande met defecten, of

    • 3°. stoornissen in het uithoudingsvermogen dan wel vormen van lichamelijke zwakte, waarbij de verschaffing van een loophulpmiddel strekt tot behoud van de zelfredzaamheid of ter voorkoming van opname in een instelling;.

2. Na onderdeel a wordt een onderdeel b ingevoegd, luidende:

  • b. serveerwagens, indien de verzekerde hier langdurig op is aangewezen, niet volstaan kan worden met een eenvoudiger hulpmiddel en sprake is van een hand- of armfunctiestoornis;.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

Met de Regeling van 14 juli 2010, nr. Z/VU-3013503, houdende wijziging van de Regeling zorgverzekering in verband met wijzigingen met betrekking tot de zorgverzekering en houdende wijziging van de Regeling subsidies AWBZ (Stcrt. 2010, 11513) zijn de eenvoudige mobiliteitshulpmiddelen, met uitzondering van de blindentaststokken en loopwagens, uit de Regeling zorgverzekering verwijderd. Met de onderhavige regeling zijn deze hulpmiddelen weer in de Regeling zorgverzekering opgenomen.

De strekking van eerstbedoelde regeling, waartoe het vorige kabinet besloot, was om de eenvoudige mobiliteitshulpmiddelen met in gang van 1 januari 2011 uit de te verzekeren prestaties op grond van de Zorgverzekeringswet te verwijderen.

Tijdens de behandeling van de begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de motie Agema cs (Kamerstukken II 2010/11, 32 500 XVI, nr. 53) ingediend waarin de regering wordt verzocht de rollator en andere loophulpmiddelen in het basispakket te laten en de dekking hiervoor te vinden in de € 20 miljoen uit het regeerakkoord, intensiveringen A Zorg, punt 4: taakstellend nader in te vullen. Deze dekking is vanaf 1 januari 2012 beschikbaar.

De Tweede Kamer heeft de motie op 16 november 2010 aanvaard.

In mijn brief van 19 november 2010 heb ik aangegeven dat ik gezien de bijzondere omstandigheden dit jaar door het aantreden van een nieuw kabinet eind oktober, de wens van de Kamer om de motie uit te voeren zal respecteren (Kamerstukken II 2010/11, 32 500 XVI, nr. 89). Wel heb ik aangegeven er aan te hechten vanaf het komende jaar het besluitvormingsproces over het pakket weer op reguliere wijze voor het zomerreces af te ronden.

Uitgangspunt bij de dekking voor 2011 zal voor mij zijn dat de maatregel niet leidt tot hogere kosten voor de zorgverzekering. Over de wijze waarop de dekking voor 2011 zal worden voorzien, zal ik de Kamer uiterlijk bij Voorjaarsnota 2011 informeren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

Naar boven