Regeling tarief Wet kabelbaaninstallaties

6 december 2010

Nr. VENW/BSK-2010/201137

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 26, tweede lid, van de Wet kabelbaaninstallaties;

Besluit:

Artikel 1

Het tarief voor de kosten, die samenhangen met de behandeling van de aanvraag en de afgifte, wijziging of schorsing van een kabelbaanvergunning en de afgifte van duplicaten en gewaarmerkte afschriften van een kabelbaanvergunning, bedoeld in artikel 26, eerste lid, van de Wet kabelbaaninstallaties bedraagt € 105 per uur.

Artikel 2

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling tarief Wet kabelbaaninstallaties.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Vaststelling verschuldigd tarief

De onderhavige regeling bevat een nadere bepaling op basis van de Wet kabelbaaninstallaties. Deze wet implementeert richtlijn nr. 2000/9/EG, van het Europees Parlement en van de Raad van de Europese Unie van 20 maart 2000 betreffende kabelbaaninstallaties voor personenvervoer (PbEG L 106) en harmoniseert de technische en veiligheidsvoorschriften voor kabelbaaninstallaties binnen de Europese Unie.

Nederland kent enkele kabelbaaninstallaties die onder de werking van deze richtlijn vallen, bijvoorbeeld in Limburg of in kunstskibanen. De Inspectie Verkeer en Waterstaat houdt toezicht op deze regelgeving.

In deze regeling wordt het tarief bepaald dat op grond van de Wet kabelbaaninstallaties in rekening mag worden gebracht voor werkzaamheden, die samenhangen met de behandeling van de aanvraag en de afgifte, wijziging of schorsing van een kabelbaanvergunning, alsmede met de afgifte van duplicaten en gewaarmerkte afschriften van een kabelbaanvergunning.

Artikel 26 van de Wet op de kabelbaaninstallaties bepaalt dat deze kosten ten laste worden gelegd aan de aanvrager van de kabelbaanvergunning. De Inspectie Verkeer en Waterstaat is met ingang van 1 november 2011 belast met de verstrekking van vergunningen voor kabelbanen.

Deze regeling stelt het tarief vast op € 105 per uur. Dit tarief is gebaseerd op de kosten, die zijn verbonden aan voorafgaande controles en de verstrekking van de vergunning of aan de verstrekking van bescheiden.

Gelet op de datum, waarop de Inspectie Verkeer en Waterstaat zal beginnen met de verstrekking van vergunningen op grond van de Wet kabelbaaninstallaties en gelet op het feit dat reeds een vergunningaanvraag voor een kabelbaaninstallatie is ingediend met substantiële financiële consequenties voor de desbetreffende aanvrager, is besloten af te wijken van het systeem van vaste verandermomenten en de regeling zo spoedig mogelijk in werking te laten treden. Hierdoor kan een aanzienlijke administratieve last worden vermeden.

Financiële consequenties voor de rijksbegroting

Gelet op het aantal kabelbaaninstallaties in Nederland zal deze regeling slechts van toepassing zijn op een beperkt aantal aanvragen voor een vergunning op grond van de Wet kabelbaaninstallaties. De effecten hiervan op de rijksbegroting zijn verwaarloosbaar.

Administratieve lasten

Aangezien administratieve lasten te maken hebben met het informeren van de overheid en waar het tarieven betreft, geen verplichting wordt opgelegd om de overheid te informeren is het niet nodig de onderhavige regeling voor te leggen aan het Adviescollege toetsing administratieve lasten.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven