Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 3 december 2010, nr. 5677045/10/6 tot wijziging van wetten in verband met de nieuwe staatsrechtelijke positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba als openbaar lichaam binnen Nederland (Regeling tot wijziging van een aantal BES wetten)

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 20, eerste lid, van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 27, negende lid, van het Wetboek van Strafrecht BES wordt ‘worden elke twee jaar, met ingang van 1 januari van een jaar, bij algemene maatregel van bestuur aangepast’ vervangen door ‘kunnen bij algemene maatregel van bestuur worden aangepast’ en wordt ‘USD 2,80’ vervangen door: USD 5.

ARTIKEL II

Het Wetboek van Strafvordering BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 177h, derde lid, wordt een volzin toegevoegd, luidende: In ieder geval eindigt het bevel van rechtswege zodra niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden daarvoor.

B

Artikel 184 wordt als volgt aangepast:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. Aan het slot van onderdeel a wordt voor de puntkomma ingevoegd: , bedoeld in artikel 3, eerste lid, onder a en c, van de Rijkswet politie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

b. Aan het slot van onderdeel c wordt voor de puntkomma ingevoegd: dan wel die behoren tot een door deze aangewezen categorieën of eenheden.

2. Onder vernummering van het vijfde tot zesde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 5. De opsporingsbevoegdheid strekt zich uit tot de in de akte of aanwijzing aangeduide strafbare feiten: de akte of aanwijzing kan bepalen dat de opsporingsbevoegdheid alle strafbare feiten omvat.

3. In het nieuwe zesde lid wordt na ‘de akte van opsporingsbevoegdheid’ ingevoegd: en het doen van de aanwijzing.

C

In artikel 562, vierde lid, wordt ‘Ter voldoening aan een verzoek om rechtshulp kan’ vervangen door: Tenzij een verdrag anders bepaalt, kan ter voldoening aan een verzoek om rechtshulp.

ARTIKEL III

Artikel 55 van de Wet op het notarisambt BES wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. één deskundig lid, benoemd door Onze Minister voor een periode van drie jaar met stilzwijgende verlenging van drie jaar.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Onze Minister kan ten hoogste twee deskundige plaatsvervangende leden benoemen voor een periode van drie jaar met stilzwijgende verlenging van drie jaar.

ARTIKEL IV

De Wet op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent het gedrag wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 23, zesde lid, wordt ‘eerste en tweede lid’ vervangen door: vierde en vijfde lid.

B

In artikel 25 wordt ‘artikel 24, tweede lid,’ vervangen door: artikel 23, vijfde lid,.

ARTIKEL V

In artikel 94, tweede lid, van de Onteigeningswet BES wordt onder vervanging van de komma na ‘die last geven’ door een punt ‘met inachtneming van bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen voorschriften’ vervangen door: Bij algemene maatregel van bestuur kunnen voorschriften worden gegeven in verband met het geven van deze last.

ARTIKEL VI

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

ARTIKEL VII

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling tot aanpassing van een aantal BES wetten.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 3 december 2010

De Minister van Veiligheid en Justitie,

I.W. Opstelten.

TOELICHTING

In de onderhavige regeling wordt een aantal wetten die met ingang van 10 oktober 2010 in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba gelden, gewijzigd. Het betreft hier enerzijds technische wijzigingen, anderzijds noodzakelijke verduidelijkingen in de wettekst.

Artikel I

Met de wijziging van artikel 27, negende lid, van het Wetboek van Strafrecht BES wordt beoogd te regelen dat de bedragen van de boetecategorieën bij algemene maatregel van bestuur kunnen worden aangepast aan de ontwikkeling van de consumentenprijsindex.

Artikel II

De wijzigingen van drie artikelen in het Wetboek van Stafvordering zijn in die zin technisch van aard dat ze een noodzakelijke verduidelijking aangeven van hetgeen is bedoeld.

Artikel III

In artikel 55 van de Wet op het notarisambt BES wordt de bemensing van de Kamer van Toezicht geregeld. Deze bepaling was met het oog op de werking na 10 oktober 2010 technisch aangepast. Daarbij is onvoldoende rekening gehouden met het feit dat er zich op de BES eilanden slechts één notaris en één kandidaat-notaris bevinden. Opdat de Kamer van Toezicht bestaat uit onbevooroordeelden is thans in de regeling bepaald dat in die Kamer naast twee rechters, een deskundige zitting heeft die door de Minister van Veiligheid en Justitie wordt benoemd.

Artikel IV

De wijzigingen van de Wet justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent het gedrag zijn technisch van aard.

Artikel V

Met de wijziging van de Onteigeningswet wordt beoogd te verduidelijken dat bij algemene maatregel van bestuur voorschriften kunnen worden gegeven die bij het geven van de last in acht moeten worden genomen.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

I.W. Opstelten.

Naar boven