Ter inzage: ontwerpbestemmingsplan ‘Ruimte voor de Rivier’ Deventer, milieueffectrapportage (MER) en ontwerpbesluiten

Van donderdag 9 december 2010 tot en met woensdag 19 januari 2011 liggen het ontwerpbestemmingsplan ‘Ruimte voor de Rivier’ van de gemeente Deventer, het MER en zeven ontwerpbesluiten (op grond van de Waterwet, de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet 1998 en de Ontgrondingenwet) inclusief bijbehorende stukken ter inzage. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Ruimte voor de Rivier’, het MER en de ontwerpbesluiten doorlopen één zienswijzenprocedure in overeenstemming met onder andere de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u in deze periode uw zienswijze geven over het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerpbesluiten en over het MER.

Achtergrond uiterwaardvergraving Deventer

De nationale overheid geeft in haar ruimtelijk beleid veel aandacht aan 'het water' in Nederland. Reden hiervoor is het verbeteren van de veiligheid van de woon- en leefomgeving in de omgeving van de grote rivieren in combinatie met het laagliggende (Neder)land. De ministerraad heeft daarom in 2006 een pakket maatregelen vastgesteld dat de rivieren meer ruimte geeft door het aanwijzen van reserveringsgebieden voor overtollig water: de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. Het plan voor de uiterwaardvergraving bij Deventer maakt deel uit van dit programma Ruimte voor de Rivier en behelst één van de reserveringsgebieden.

Plannen, besluiten en MER

Het ontwerpbestemmingsplan van de gemeente Deventer heeft betrekking op het gebied dat wordt begrensd:

  • aan de westzijde door de gemeentegrens, de Worp en de Bolwerksweg;

  • aan de noordzijde door de gemeentegrens;

  • aan de oostzijde door de provinciale weg N337 en de stad Deventer;

  • aan de zuidzijde door de uiterwaarden ter hoogte van de Teugsekolk.

In dit gebied wordt een vergraving mogelijk gemaakt van de uiterwaarden Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard, Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden ten behoeve van rivierverruiming, alsmede natuur-, agrarische en recreatieve ontwikkeling en bijkomende werkzaamheden, alle in Deventer. Voor het overige heeft het bestemmingsplan een conserverend karakter. Op de werkzaamheden hebben de navolgende ontwerpbesluiten ook betrekking.

Het ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft betrekking op de benodigde wijziging van het waterstaatswerk.

De ontwerpvergunning op grond van de Waterwet van het Waterschap Groot Salland en het Waterschap Veluwe heeft betrekking op het uitvoeren van handelingen in het watersysteem.

De ontwerpontheffing op grond van de Flora- en faunawet van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft betrekking op het ten gevolge van de werkzaamheden mogelijk handelen in strijd met de artikelen 9 en 11 van de Flora- en Faunawet.

De ontwerpvergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van dezelfde minister heeft betrekking op werkzaamheden die betrekking hebben op de ontwikkeling, werking en bescherming van hoofdwateren (in dit geval de IJssel) en die de kwaliteit van de natuurlijke habitats en de habitats van soorten kunnen verslechteren of een significant verstorend effect kunnen hebben op de soorten waarvoor het gebied is aangewezen.

Twee ontwerpvergunningen van Gedeputeerde Staten van provincie Overijssel op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 hebben betrekking op: 1. het oprichten van een rundveehouderij in de Keizers- en Stobbenwaard en 2. de recreatieve aspecten van het project Ruimte voor de Rivier Deventer.

De ontwerpvergunning op grond van de Ontgrondingenwet eveneens van Gedeputeerde Staten van provincie Overijssel heeft betrekking op de benodigde ontgrondingen ten behoeve van de werkzaamheden.

Alle vergunningen zijn aangevraagd door het Waterschap Groot Salland met uitzondering van de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998, die is afgegeven door Gedeputeerde Staten en die betrekking heeft op de rundveehouderij; deze is aangevraagd door de Stichting IJssellandschap.

Het MER bevat het onderzoek naar de milieueffecten van de activiteiten met betrekking tot het bestemmingsplan, de vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.

De procedure

Tijdens de zienswijzenperiode kan iedereen zijn of haar zienswijze indienen. In het voorjaar van 2011 zullen de definitieve besluiten door de betreffende bevoegd gezaginstanties worden vastgesteld. Alleen degene die een zienswijze heeft ingediend tegen (één van) de ontwerpbesluiten en bovendien kan worden aangemerkt als belanghebbende kan later tegen de definitieve vaststelling van het desbetreffende besluit beroep aantekenen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bij de voorbereiding van de besluiten is gekozen voor toepassing van de gemeentelijke en provinciale coördinatieregeling bedoeld in artikel 3.30, eerste lid, onder b, uit de Wet ruimtelijke ordening (Wro) gecombineerd met de provinciale coördinatieregeling bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder a, Wro. Het toepassen van deze coördinatieregelingen heeft mede tot doel dat de bekendmaking van (ontwerp)besluiten, de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen daarop, respectievelijk het indienen van beroep daartegen voor de verschillende besluiten gelijktijdig plaats heeft.

Daarnaast is op de besluiten en plannen de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Deze wet bevat onder andere bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure. Eén van de ontwerpbesluiten is een projectplan op grond van de Waterwet, dat is genoemd als één van de projecten waarop deze bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn. Als gevolg hiervan vallen alle bovengenoemde besluiten en plannen tijdens de beroepsprocedure onder de werking van deze bijzondere bepalingen van de Chw. De gevolgen hiervan worden te zijner tijd kenbaar gemaakt.

Hoe komt u aan informatie?

Inzien

In ieder geval van donderdag 9 december 2010 tot en met woensdag 19 januari 2011 liggen ter inzage: het ontwerpbestemmingsplan ‘Ruimte voor de Rivier’, het MER, en zeven ontwerpbesluiten op grond van de Ontgrondingenwet, de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Waterwet. De stukken zijn voorzien van de desbetreffende aanvragen en diverse bijlagen.

Op de volgende locaties liggen alle stukken ter inzage:

  • provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle;

  • gemeente Deventer, publiekszaken, Leeuwenbrug 81 te Deventer;

  • gemeentelijk informatiecentrum, openbare bibliotheek, Brink 70 te Deventer;

  • hoofdkantoor Waterschap Groot Salland, Dr. van Thienenweg 1 te Zwolle;

  • hoofdkantoor Waterschap Veluwe, Steenbokstraat 10 te Apeldoorn;

  • Rijkswaterstaat Waterdistrict Twentekanalen-IJsseldelta, Hanzeweg 60 te Deventer;

  • Rijkswaterstaat Oost Nederland, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem;

  • Ministerie van EL & I, Verzetslaan 30 te Deventer;

  • De ontgrondingenvergunning ligt tevens bij de gemeente Olst-Wijhe ter inzage, ter plaatse van de Oranjelaan 5 te Wijhe.

Alle documenten zijn te raadplegen via www.wgs.nl/ruimtevoorderivier en via www.minlnv.nl. De ontwerpvergunningen zijn eveneens te raadplegen op www.overijssel.nl Het digitale ontwerpbestemmingsplan kan geraadpleegd worden via www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0150.D130-OW01. De bronbestanden van het digitale bestemmingsplan zijn beschikbaar via http://ruimtelijkeplannen.deventer.nl/plans/NL.IMRO.0150.D130-/NL.IMRO.0150.D130-OW01/.

Vragen

Met vragen en voor nadere informatie over het project en de procedure kunt u terecht bij provincie Overijssel, Coördinator Procedures uiterwaardvergravingen Deventer, de heer M. Tonkes (telefoon 038 499 78 52).

Hoe kunt u uw zienswijze indienen?

U kunt gedurende de periode van donderdag 9 december 2010 tot en met woensdag 19 januari 2011 schriftelijk of mondeling uw zienswijze indienen over het ontwerpbestemmingsplan ‘Ruimte voor de Rivier’, het MER en de overige ontwerpbesluiten, onder vermelding van het stuk waarop uw zienswijze betrekking heeft.

Schriftelijk

Stuur uw schriftelijke zienswijze uiterlijk 19 januari 2011 naar:

Gedeputeerde Staten van provincie Overijssel, t.a.v. Coördinator Procedures uiterwaardvergravingen Deventer, de heer M. Tonkes, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle.

Desgewenst kunt u ook uw zienswijze rechtstreeks indienen bij het bevoegd gezag van het besluit waarop uw zienswijze betrekking heeft.

Via internet

Is uw zienswijze gericht tegen het ontwerpbestemmingsplan ‘Ruimte voor de Rivier’, dan kunt u op onderstaand adres uw zienswijze online naar voren brengen.

http://www.deventer.nl/producten-en-diensten/digitaal-loket/bezwaar-en-beroep. Voor het digitaal indienen van een zienswijze heeft u eenDigiD nodig.

Mondeling

Op 14 december 2010 van 19.00 uur tot 22.00 uur wordt in het voormalig Davogebouw aan de Mr. H.F. de Boerlaan 21151 te Deventer een inloopavond georganiseerd over het ontwerpbestemmingsplan, het MER en de zeven overige ontwerpbesluiten. Tijdens deze inloopavond kunt u uw zienswijze mondeling indienen. Voorafgaand aan de inloopavond is er gelegenheid de stukken in te zien.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegdgezaginstanties en naar de commissie voor de milieueffectrapportage, die deze reacties gebruikt voor haar toetsingsadvies over het MER. De bevoegdgezaginstanties nemen definitieve besluiten omtrent vaststelling van het bestemmingsplan en de overige besluiten en betrekken daarbij de ingediende zienswijzen. Uiterlijk tegelijkertijd met het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd wat daarmee is gedaan. De gebundelde zienswijzen kunt u vanaf april 2011 downloaden via www.wgs.nl/ruimtevoorderivier.

Naar boven