Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 7 december 2010, nr. 166780, houdende wijziging van de Regeling dierlijke bijproducten 2008

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op:

  • Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 mei 2001 houdende vaststelling van voorschriften inzake de preventie, bestrijding en uitroeiing van bepaalde overdraagbare spongiforme encefalotphatieën (PbEG L 147);

  • Artikel 81c, eerste lid, en artikel 81d van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Regeling dierlijke bijproducten 2008 wordt in artikel 2.9, na het zesde lid, een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Het is verboden verwerkte dierlijke eiwitten en producten die dergelijke eiwitten bevatten als bedoeld in bijlage IV, onderdeel III, subonderdeel E, bij verordening (EG) nr. 999/2001, die niet bestemd zijn voor dierlijke voeding, buiten Nederland te brengen naar een derde land, tenzij is voldaan aan de voorwaarden genoemd in bijlage IV, onderdeel III, subonderdeel E, bij verordening (EG) nr. 999/2001.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 december 2010

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 mei 2001 houdende vaststelling van voorschriften inzake de preventie, bestrijding en uitroeiing van bepaalde overdraagbare spongiforme encefalotphatieën (PbEG L 147) bevat voorschriften inzake preventie, bestrijding en uitroeiing van bepaalde overdraagbare spongiforme encefalopathieën. In bijlage IV, onderdeel III, subonderdeel E, van die verordening is bepaald dat verwerkte dierlijke eiwitten en producten die dergelijke eiwitten bevatten alleen naar derde landen mogen worden uitgevoerd voor een zeer beperkt aantal doeleinden en onder bepaalde voorwaarden. Voor zover de verwerkte dierlijke eiwitten of producten die dergelijke dierlijke eiwitten bevatten, bestemd zijn voor dierlijke voeding, is een verbod om te handelen in strijd met die bepaling opgenomen in de Regeling diervoeders 2010. De bedoelde producten zijn echter niet altijd bestemd voor gebruik als dierlijke voeding. De verwerkte dierlijke eiwitten kunnen bijvoorbeeld ook bestemd zijn voor gebruik als meststof. Voor die gevallen waarin de bestemming niet dierlijke voeding is, is het exportverbod nu opgenomen in de Regeling dierlijke bijproducten 2008.

De wijziging heeft geen invloed op de administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

In verband met de systematiek van de Vaste Verandermomenten1 gelden vier vaste inwerkingtredingsdata per jaar en geldt een minimale invoeringstermijn van twee maanden. Hanteren van beide uitgangspunten zou er toe leiden dat onderhavige wijziging niet eerder dan 1 april 2011 in werking treedt. Het niet kunnen sanctioneren van geconstateerde overtredingen in de periode tot april 2011 is zeer ongewenst. Van de uitgangspunten van de Vaste Verandermomenten kan worden afgeweken als het reparatieregelgeving betreft. Met een beroep op deze uitzonderingsgrond is voorzien in zo spoedig mogelijke inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.


XNoot
1

Kamerstukken II 2009-2010, 29515, nr. 309.

Naar boven